Nagyra becsülöm Magyarországot döntéséért, hogy holokauszt múzeumot nyit - mondta Móse Kacav, Izrael elnöke az emlékközpont csütörtöki megnyitóján. A holokausztra nincs mentség, nincs magyarázat – fogalmazott Medgyessy Péter kormányfő.

Ez a múzeum Magyarország felelősségvállalását szimbolizálja azért a szerepért, amit hatszázezer zsidó elpusztításában betöltött, akikért felelőséggel tartozott a háború alatt – mondta a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont megnyitóján tartott beszédében az izraeli kormányfő. Mádl Ferenc köztársasági elnök kegyeleti beszédében azt mondta: „ez az emlékhely arra int, hogy a lélek útján újból és újból magunkra vegyük az emlékezés fájdalmát". "A köztársaság miniszterelnökeként kimondom: ezen aljas bűnt magyar emberek követték el magyar emberek ellen. Nincs mentség, nincs magyarázat" – fogalmazott Medgyessy Péter a 60 évvel ezelőtti eseményekre emlékeztetve. Hiller István kulturális miniszter beszédében arra emlékeztetett: „a hat évtizeddel ezelőtti vezényelt szörnyűség nem zsidó ügy, nem cigány ügy, hanem össztársadalmi ügy, egyetemes emberi kérdés, amelyet önmagában sem egy felekezet, sem egy csoport, sem egy párt nem tud oldani".A budapesti Holokauszt Emlékközpont létrehozásának folyamata még az előző kormányciklusban indult el, a Magyar Auschwitz Alapítvány (MAA) elnökének, Vámos Tibor akadémikusnak kezdeményezésére. Az emlékközpont megalapításához a francia kormány több mint 100 millió forintos adománya adott lendületet. 2002 márciusában a kormány a MAA-ból létrehozta a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítványt, amelynek feladata a náci koncentrációs táborokban faji, vallási és más okokból elpusztított magyar állampolgárok emlékének megőrzése és a holokauszttal kapcsolatos dokumentumok gyűjtése. A holokauszt központ létrehozására tulajdonosként a Budapesti Zsidó Hitközség bocsátotta a magyar állam rendelkezésére a Páva utcai telket, és az 1923-ban épült, de 1986 óta használaton kívüli zsinagógát. A központ - 2005-ben, Jerger Krisztina főrendező tervei alapján megnyíló - állandó kiállításának előkészítésére a közalapítvány kuratóriumának megbízásából történész-muzeológus szakbizottság alakult. A felújítással egyidejűleg a hajdani zsinagógához kapcsolódóan új épületrészt emeltek, annak mélyföldszintjén hozták létre a kiállítási termeket. Ács Tamás miniszteri biztos április 1-jén úgy nyilatkozott: a központ létrehozásának összköltsége meghaladta az 1 milliárd 800 millió forintot.A Holokauszt Emlékközpont csütörtökön megnyílt időszaki kiállítása 1944-ben, Auschwitzban készült fotókat mutat be, melyek Magyarországról, Kárpátaljáról elhurcolt emberek sorsát dokumentálják. Az emlékhely megnyitóján a képeket tartalmazó Auschwitz Album eredeti példányát Móse Kacav elnök egynapos megőrzésre átadta Hiller István kulturális miniszternek. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Azt hiszi, abból lesz baj, ha túl keveset alszik? Akkor most mutatunk valamit

Azt hiszi, abból lesz baj, ha túl keveset alszik? Akkor most mutatunk valamit

Ha ez nem trükkfelvétel, akkor már most az idei karácsonyi szezon legszebb fotója

Ha ez nem trükkfelvétel, akkor már most az idei karácsonyi szezon legszebb fotója

Amikor a betlehemet is rohamrendőrök védik

Amikor a betlehemet is rohamrendőrök védik

510 millióért vásárol be Mészáros Lőrinc öccsénél a Magyar Közút

510 millióért vásárol be Mészáros Lőrinc öccsénél a Magyar Közút

Látványos elektromos kamiont a Volvo is tud csinálni, nem csak a Tesla

Látványos elektromos kamiont a Volvo is tud csinálni, nem csak a Tesla

Kínai hackerek szálltak rá az amerikai haditengerészetre, rakétaterveket is loptak tőlük

Kínai hackerek szálltak rá az amerikai haditengerészetre, rakétaterveket is loptak tőlük