Tetszett a cikk?

Az 57. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos programjában Antal Nimród Kontroll és Mundruczó Kornél Kis Apokrif No. 2 című alkotása képviseli Magyarországot.

Cannes-ban 1998-ban szerepelt utoljára magyar játékfilm a fesztivál hivatalos programjaiban - olvasható a Magyar Filmunió igazgatójának közleményében. A Café Film és a BonFire Film produkciójában készült Kontroll nemzetközi premierjét május második hetében tartják, a fesztivál pedig május 12-én kezdődik. A 2003-as év legnézettebb magyar filmje a fesztivál egyik hivatalos szekciójában, a "művészi szempontból különösen érdekesnek tartott műveket felsorakoztató" Un certain regard (Egy bizonyos tekintet) elnevezésű válogatásában versenyez az Arany Kameráért. E díjat a legjobb elsőfilmes rendezőnek ítéli a nemzetközi zsűri. A programban az idén kilenc "elsőfilm" mérettetik meg.Mundruczó Kornél Kis Apokrif No. 2 című, 22 perces vizsgafilmjét a fesztivál Cinéfondation elnevezésű programjában vetítik, amely a legkiválóbb főiskolás filmeket vonultatja fel. A szekció történetében először mutatnak be magyar alkotást.A három hét múlva kezdődő fesztivál fődíjáért 18 rendező indul versenybe. Az Aranypálmára pályázó mezőnyben indul az amerikai Joel és Ethan Coen testvérpár The Ladykillers című komédiája, Tom Hanksszel a főszerepben. Michael Moore-tól a 2001. szeptember 11-ei amerikai terrortámadást polemikus nézőpontból megközelítő Fahrenheit 9/11 című filmet válogatták be. A boszniai Emir Kusturica Zsivot je csudo (Az élet egy csoda) című alkotása és a Che Guevara ifjúságát feldolgozó brazil rendező Walter Salles mozija is a jelöltek között van, az amerikai Shrek 2 animációs filmmel együtt. Az 57. Cannes-i Filmfesztivál zsűrijének elnöki tisztét Quentin Tarantino tölti be.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!