Tetszett a cikk?

A demokráciát folyamatosan ápolni kell - ezt a közös gondolatot fogalmazta meg pódiumbeszélgetésében a két író a XI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

"A demokrácia akár ki is üresedhet, amelyet minden nap megkell védeni" - mondta az idei fesztivál díszvendége, Günter Grass, aki nem a terrorizmustól félti a demokráciát, hanem annak saját hanyagságától, például attól, hogy "bizonyos kompetenciákat átengednek a lobbicsoportoknak" Kertész Imre hozzátette: "a demokrácia olyan, hogy minden nap el kell mondani a leckét, meg kell erősíteni a konszenzust, ami fárasztó, de hálás munka".A könyvfesztivál nyitó napján rendezett eszmecserén Grass arról is beszélt, hogy csak az ideológiákban léteznek nagy, elérendő társadalmi célok. Amikor a nácizmus rémtettei napvilágra kerültek, "el sem tudtam képzelni, hogy ilyen embertelenség német földről is kiindulhat, ennek elfogadása nálam évekig tartott". Máig nincs válasz arra, miként történhetett meg ez egy civilizált országban – tette hozzá."Az eszpresszók, kávéházak sajátos légkörében éltem, félni kellett volna, de Auschwitz után úgy éreztem, már nincs mitől félnem" - mondta Kertész, aki maga is megjárta a koncentrációs táborok poklát. Most polgári békességre vágyna, olyan időkre, amikor tudni lehet, jövőre ugyanaz lesz mint ma - tette hozzá. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!