Az ünnepélyes avatás több ezer ember és a magyar miniszterelnök jelenlétében, néhány tucat szélsőséges román nacionalista hangoskodása közepette zajlott.

Az emlékpark felavatása és a magyar emlékmű újbóli köztérre állítása a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a kormányzó román Szociáldemokrata Párt (PSD) közötti együttműködési megállapodás eredményeként vált lehetségessé. Az ünnepélyes aktus keretében egy megbékélési emlékparkot avattak, amely a Tűzoltó téren egyaránt otthont ad az aradi vértanúk emlékét idéző szoborcsoportnak, és egy később felállítandó - az 1848-as események román történelmi alakjait ábrázoló - román emlékműnek. Utóbbi, diadalívszerű alkotásnak egyelőre csak a makettjét avatták fel.Az ünnepségen a magyar kormányt Medgyessy Péter miniszterelnök, a román kormányt pedig Razvan Theodorescu művelődési miniszter képviselte. Markó Béla RMDSZ-elnök mellett jelen volt Dávid Ibolya, az Országgyűlés alelnöke és Dorel Popa, Arad város polgármestere is. Az ünnepséget szélsőséges román nacionalisták - vélhetően a Nagy-Románia Párt aktivistái - néhány tucat fős csoportja próbálta bekiabálásokkal megzavarni, a beszédek ennek ellenére jól hallhatóak voltak.Medgyessy Péter beszédében kifejtette, hogy a magyaroknak és a románoknak a nemzeti méltóság érzelmi létkérdés. "Ez a vidék itt a mi Elzászunk. És hiszem, hogy a német-francia viszony mintájára itt is fölülkerekedik Európa" - mondta Medgyessy Péter. A miniszterelnök azonban azt is hozzátette: a történelem nem racionális, sokszor az árnyalatnyi különbség is hatalmasra nőhet, és ez elég a halálhoz is.Razvan Theodorescu beszédében elhangzott, hogy az Aradon kivégzett tábornokok sohasem harcoltak Erdélyben, ezzel kimondatlanul is cáfolta egyes szélsőséges nacionalista román politikus és történészek korábbi állításait, amelyek szerint a magyar tábornokok románok tízezreinek a halálát okozták.Markó Béla hangsúlyozta: a románok és a magyarok közeledése csak akkor válik lehetségessé, ha kölcsönösen tiszteletben tartják egymás hagyományait, érzelmeit, történelmi emlékeit. Markó úgy vélte: a Szabadság-emlékmű újbóli felavatása fontos lépés egy újfajta nemzeti együttélés felé. Az erről szóló kormányhatározat szerinte azt jelenti, hogy hivatalosan elismerik: Erdélyben a magyar múltnak is méltó helyet kell biztosítani.

(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megmutatjuk a tökéletes délutáni alvás titkát!

Megmutatjuk a tökéletes délutáni alvás titkát!

„A producerem eleinte sikított, hogy ne”

„A producerem eleinte sikított, hogy ne”

Videón, ahogy a rendőrök lerohanják a 21 éves férfit a Körúton

Videón, ahogy a rendőrök lerohanják a 21 éves férfit a Körúton

Lyukasztott kijelzős mobilt villantott a Honor – képek

Lyukasztott kijelzős mobilt villantott a Honor – képek

Vasárnapi sütivásárral segítik a sztárok az autista gyerekeket

Vasárnapi sütivásárral segítik a sztárok az autista gyerekeket

Teherautóra pakolt kordonelemeket vittek a Kossuth tér sarkára

Teherautóra pakolt kordonelemeket vittek a Kossuth tér sarkára