Tetszett a cikk?

Az ünnepélyes avatás több ezer ember és a magyar miniszterelnök jelenlétében, néhány tucat szélsőséges román nacionalista hangoskodása közepette zajlott.

Az emlékpark felavatása és a magyar emlékmű újbóli köztérre állítása a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a kormányzó román Szociáldemokrata Párt (PSD) közötti együttműködési megállapodás eredményeként vált lehetségessé. Az ünnepélyes aktus keretében egy megbékélési emlékparkot avattak, amely a Tűzoltó téren egyaránt otthont ad az aradi vértanúk emlékét idéző szoborcsoportnak, és egy később felállítandó - az 1848-as események román történelmi alakjait ábrázoló - román emlékműnek. Utóbbi, diadalívszerű alkotásnak egyelőre csak a makettjét avatták fel.Az ünnepségen a magyar kormányt Medgyessy Péter miniszterelnök, a román kormányt pedig Razvan Theodorescu művelődési miniszter képviselte. Markó Béla RMDSZ-elnök mellett jelen volt Dávid Ibolya, az Országgyűlés alelnöke és Dorel Popa, Arad város polgármestere is. Az ünnepséget szélsőséges román nacionalisták - vélhetően a Nagy-Románia Párt aktivistái - néhány tucat fős csoportja próbálta bekiabálásokkal megzavarni, a beszédek ennek ellenére jól hallhatóak voltak.Medgyessy Péter beszédében kifejtette, hogy a magyaroknak és a románoknak a nemzeti méltóság érzelmi létkérdés. "Ez a vidék itt a mi Elzászunk. És hiszem, hogy a német-francia viszony mintájára itt is fölülkerekedik Európa" - mondta Medgyessy Péter. A miniszterelnök azonban azt is hozzátette: a történelem nem racionális, sokszor az árnyalatnyi különbség is hatalmasra nőhet, és ez elég a halálhoz is.Razvan Theodorescu beszédében elhangzott, hogy az Aradon kivégzett tábornokok sohasem harcoltak Erdélyben, ezzel kimondatlanul is cáfolta egyes szélsőséges nacionalista román politikus és történészek korábbi állításait, amelyek szerint a magyar tábornokok románok tízezreinek a halálát okozták.Markó Béla hangsúlyozta: a románok és a magyarok közeledése csak akkor válik lehetségessé, ha kölcsönösen tiszteletben tartják egymás hagyományait, érzelmeit, történelmi emlékeit. Markó úgy vélte: a Szabadság-emlékmű újbóli felavatása fontos lépés egy újfajta nemzeti együttélés felé. Az erről szóló kormányhatározat szerinte azt jelenti, hogy hivatalosan elismerik: Erdélyben a magyar múltnak is méltó helyet kell biztosítani.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!