A hétvégétől látható a toszkán városban Leonardo da Vinci több mint ötszáz éve konstruált autója, az emberiség első önjáró járműve. Mindeddig senki nem értette, miként működhetett a félig óraműre, félig gépkocsira emlékeztető háromkerekű szerkezet.

A firenzei tudománytörténeti múzeumban először mutatják be a Leonardo da Vinci reneszánsz alkotóművész által 1478-ban - alig 26 évesen - konstruált, fából és fémből készült jármű rekonstrukcióját. A kocsiról eddig csak Leonardo vázlatai léteztek, és korabeli beszámolók. Ezek nem tártak fel minden részletet, és azt sem, miként működött a néhány méteres távolságot önerőből megtevő szerkezet.Az autó arra is képes volt, hogy beforduljon, a magától mozgó szekér különböző ünnepségeken szolgált látványosságul, a favázas, kerekes kocsit feltehetően papírdekoráció díszítette. A szerkezetet többször megpróbálták rekonstruálni, a tudósok azonban sokáig nem értették meg, mi hajtotta a járművet, az eredeti rajzokat ugyanis semmiféle szöveg nem kommentálja.Az új rekonstrukciót Carlo Pedretti nevű órás felismerése tette lehetővé, aki megértette, hogy nem a rajzon látható megfeszített íj, hanem egy, Leonardo da Vinci által éppen csak érzékeltetett rugó felhúzása adja a mozgatóerőt - adta hírül az MTI. Ennek alapján Mark Rosheim amerikai robotszakértővel sikerült létrehoznia a háromdimenziós, háromkerekű virtuális modellt, majd megépíteni a ténylegeset. Ezt fel kell húzni, mint egy órát vagy játékautót, és addig megy, amíg le nem jár.Az első autó modellje június 5-ig látható a firenzei Castellani-palotában, ezt követően más múzeumok is kikölcsönözhetik.Leonardo modelljének megtekintéséhez kattintson ide.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Katonai géppel repül Orbán Viktor

Katonai géppel repül Orbán Viktor

Itt a szöveg, amit Hadházy beolvasott a közmédia kamerájába nézve - videó

Itt a szöveg, amit Hadházy beolvasott a közmédia kamerájába nézve - videó

Népességrobbanás várható a migrációt kibocsátó országokban

Népességrobbanás várható a migrációt kibocsátó országokban

Jönnek a rabszolgatörvény miatti útelzárások

Jönnek a rabszolgatörvény miatti útelzárások

Mindent felfal a gömböc: egyetemet, sajtót, munkásokat

Mindent felfal a gömböc: egyetemet, sajtót, munkásokat

Három faluban is választást tartanak ma

Három faluban is választást tartanak ma