Tetszett a cikk?

A hétvégétől látható a toszkán városban Leonardo da Vinci több mint ötszáz éve konstruált autója, az emberiség első önjáró járműve. Mindeddig senki nem értette, miként működhetett a félig óraműre, félig gépkocsira emlékeztető háromkerekű szerkezet.

A firenzei tudománytörténeti múzeumban először mutatják be a Leonardo da Vinci reneszánsz alkotóművész által 1478-ban - alig 26 évesen - konstruált, fából és fémből készült jármű rekonstrukcióját. A kocsiról eddig csak Leonardo vázlatai léteztek, és korabeli beszámolók. Ezek nem tártak fel minden részletet, és azt sem, miként működött a néhány méteres távolságot önerőből megtevő szerkezet.Az autó arra is képes volt, hogy beforduljon, a magától mozgó szekér különböző ünnepségeken szolgált látványosságul, a favázas, kerekes kocsit feltehetően papírdekoráció díszítette. A szerkezetet többször megpróbálták rekonstruálni, a tudósok azonban sokáig nem értették meg, mi hajtotta a járművet, az eredeti rajzokat ugyanis semmiféle szöveg nem kommentálja.Az új rekonstrukciót Carlo Pedretti nevű órás felismerése tette lehetővé, aki megértette, hogy nem a rajzon látható megfeszített íj, hanem egy, Leonardo da Vinci által éppen csak érzékeltetett rugó felhúzása adja a mozgatóerőt - adta hírül az MTI. Ennek alapján Mark Rosheim amerikai robotszakértővel sikerült létrehoznia a háromdimenziós, háromkerekű virtuális modellt, majd megépíteni a ténylegeset. Ezt fel kell húzni, mint egy órát vagy játékautót, és addig megy, amíg le nem jár.Az első autó modellje június 5-ig látható a firenzei Castellani-palotában, ezt követően más múzeumok is kikölcsönözhetik.Leonardo modelljének megtekintéséhez kattintson ide.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!