Az Irodalmi Kerekasztalt alkotó nyolc szervezet elfogadta azt a kérdőívet, amelyben részletesen számot adnak tagságukról és működésükről. A normatív szempontok alapján döntenék el, mely szervezetek folytassák tovább a tárgyalásokat a minisztériummal az irodalmi törvényről.

Az Irodalmi Kerekasztalt a Magyar Írószövetség, a Szépírók Társasága, a József Attila Kör, a PEN Klub magyar tagozata, az Írók Szakszervezete, a Magyar Írók Egyesülete, a Fiatal Írók Szövetsége és a Független Írók Egyesülete február elején alakította meg. A kerekasztal a kultuszminisztéáriummal folytatott tárgyalásokat a hazai irodalom égető gondjairól, ám a Döbrentei-ügy nyomán leállt a szakmai munka. Most újragondolhatják, melyek a komolyan vehető irodalmi szervezetek, s kik folytassák tovább a munkát. A szervezetek május 20-ig kitöltik a kérdőívet, amelyben az általános, a bejegyzésre, a működési formára vonatkozó adatok mellett részletesen számot adnak tagságukról, ki lehet a szervezetek tagja, milyen a tagságban az írók és nem írók részaránya.Az írószervezetek arról is tájékoztatják egymást, hogy milyen tevékenységet folytatnak, milyen rendezvényeik vannak, továbbá közlik anyagi helyzetük, honnan kapnak anyagi támogatást és rendelkeznek-e nemzetközi kapcsolatokkal.A szervezetek a kérdőívhez csatolják az elmúlt három évet felölelő szakmai beszámolójukat.A kerekasztal célja, hogy a kulturális tárcával egyeztetve az európai előírásokkal összhangban átfogó rendezési tervet dolgozzanak ki az irodalmi életre vonatkozóan, és előkészítsék az irodalmi törvényt.A felmérés elkészítésének gondolata azután vetődött fel, hogy a Szépírók Társasága és a JAK kifogásolta: a kerekasztal februári ülésén olyan szervezetek is jelen voltak, amelyeket nem tartanak kellően reprezentatívnak és országos jellegűnek, taglétszámukat nem tekintik jelentékenynek.A két tömörülés a Független Írók Szövetségére és a Magyar Írók Egyesületére, tehát a Hernádi Gyula és a Gyurkovics Tibor vezette szervezetekre gondolt.A kerekasztal március végi ülése után az is kérdéses volt, hogy egyáltalán folytatódhat-e az egyeztetés az irodalmi szervezetek között. A kerekasztal szóvivőjének közlése szerint a feszültséget az okozta, hogy az Alternatív Magyar Művészeti Díj Alapítvány az idén Döbrentei Kornél költőnek ítélte oda az alternatív Kossuth-díjat.A Magyar Írószövetségből már több mint 150-en léptek ki amiatt, hogy a költő, az írószövetség kuratóriumi tagja - szerintük - a múltban több kirekesztő szellemiségű megnyilvánulást tett, illetve amiatt, hogy a szervezet vezetése nem határolódott el a Tilos Rádió előtt januárban mondott, "gyűlöletre uszító, alig kódoltan antiszemita" beszédétől.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Meghalt Galt MacDermot, a Hair zeneszerzője

Meghalt Galt MacDermot, a Hair zeneszerzője

„Mi szívtuk meg” – pisilni sem tudnak kimenni az MTVA-ban rekedt tévések

„Mi szívtuk meg” – pisilni sem tudnak kimenni az MTVA-ban rekedt tévések

Az MTVA feljelentette Hadházyékat

Az MTVA feljelentette Hadházyékat

A II. kerületben kezdik majd el tesztelni az iskolabuszokat

A II. kerületben kezdik majd el tesztelni az iskolabuszokat

Kövér még nem csapott le, de hónapokig tartó kizárás várhat az ellenzékre

Kövér még nem csapott le, de hónapokig tartó kizárás várhat az ellenzékre

Újabb emeletes vonatokat vett a MÁV

Újabb emeletes vonatokat vett a MÁV