Tetszett a cikk?

A Sotheby's a csatlakozó országok művészete felé fordul; Munkácsy Mihály (1844-1900) és más magyar mesterek művei állnak a középpontban a londoni aukciós ház június 15-i, "a magyar és a szláv régiók" művészeinek munkáiból meghirdetett árverésén.

Ez lesz a második alkalom, hogy a térség festészetét reprezentáló műveket bocsát árverésre híres aukciós ház. A tavalyi első ilyen tematikus árverés bevétele 1,2 millió font, vagyis mintegy 470 millió forint volt és a Sotheby's közleménye szerint minden jel arra mutat, hogy a júniusi rendezvény is hasonló érdeklődést vált ki.A londoni aukciós ház azért foglalkozik a térséggel, mert megítélése szerint a tíz kelet-európai ország uniós csatlakozása nyomán a nyugati gyűjtők is Kelet felé fordulnak. Magyarország, Lengyelország, Horvátország, Szlovénia és más térségbeli országok gazdag művészeti hagyományai hosszú időn át rejtve maradtak a vasfüggöny mögött. Most azonban a kereskedelmi korlátozások megszűnése megnöveli a műkereskedelem lehetőségeit, s - ahogy az aukciós ház fogalmaz - Kelet-Európa gazdag kulturális öröksége végre megkaphatja a számára méltán kijáró megbecsülést.Az árverésen kalapács alá kerülő legfontosabb munka Munkácsy Mihály A pataknál című vászna lesz, amelynek értékét 120-180 ezer font között határozzák meg. Ugyancsak lehet majd licitálni Berény Róbert (1887-1953) Hátradőlő nő portréja című művére, ettől 30 és 50 ezer font közötti összeget várnak.Vaszary János Nápolyi kikötő című munkája 40-60 ezer font körüli értékbecsléssel szerepel a Sotheby's listáján, Frank Frigyes (1890-1955) pedig éppenséggel három művével is jelen lesz. Ezek kikiáltási ára 8 ezer és 20 ezer font között mozoghat. Június 10-től 14-ig emellett megtekinthető a Magyar Kulturális Központtal közösen szervezett kiállításon Frank tíz további munkája, részeként a Magyar Magic jelszóval, a londoni Magyar Kulturális Központtal közösen megrendezett magyar kulturális szezonnak. Az árverésen lehet majd licitálni Patkó Károly három, Kádár Béla két, Aba Novák Vilmos, Iványi Grünwald Béla, Orbán Dezső és Perlrott-Csaba Vilmos egy-egy művére is. A június 15-i rendezvényen lengyel (Alfons Karpinski, Tadeusz Makowski és mások), valamint cseh (Alphonse Mucha, Joza Uprka és Jacob Schikaneder) művészek munkái is kalapács alá kerülnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Európai Törvényszéken az Elios-ügy

Az Európai Törvényszéken az Elios-ügy

Maradona nem csak focista, popsztár és népi hős is volt egyszerre

Maradona nem csak focista, popsztár és népi hős is volt egyszerre

Garázsépítésre, klímára, vagy napkollektorra is költhető az otthonfelújítási támogatás

Garázsépítésre, klímára, vagy napkollektorra is költhető az otthonfelújítási támogatás