szerző:
Hárs Géza

A magyar nyelv világszerte történő oktatásával és a hungarológiai tudományokkal foglalkozó Balassi Bálint Intézetet egykor a Goethe Intézet mintájára gondolták el. A tervet talán még most sem vetették el teljesen. Ám, hogy ki és mikor hatja végre, nem tudja senki.

Lassan már közhely: a megváltozott európai kontextusban (vagyis most, hogy EU-tagok vagyunk) egyre fontosabb a kulturális képviselet kérdése. Vagyis, hogy mit és hogyan mutatunk a világnak nyelvünkből és kultúránkból. A Balassi Bálint Intézetet (BBI) az Orbán–kormány idején hozták létre 2002-ben az Oktatási Minisztérium (OM) háttérintézményeként; összevonva Magyar Nyelvi Intézetet, a Nemzetközi Hungarológiai Központot és a Hungarológiai Tanácsot.

Tudjuk, intézeteket szívesen alapított és vont össze az előző kormány, ám a BBI létrehozása nem volt rossz elképzelés. Afféle „magyar Goethe Intézet” koncepciója lebeghetett az alapítók szeme előtt, vagyis a nyelvoktatásért világszerte felelős, oktatási, kutatási és kulturális tevékenységet együttesen végző intézményé. Ez így szép és jó. Az intézet szakmai, módszertani segítséget nyújtott minden olyan helynek, ahol magyar nyelvoktatás folyt. Összefogta a nyelvi lektorok hálózatát, a világ 21 országában lévő 37 felsőoktatási intézménybe 43 vendégoktatót (vendégprofesszort és lektort) küldött. Diákokat fogadott és képzett a világ minden részéről, illetve foglalkozott a hungarológiai tudományokkal.

A múlt idő itt nem helyes, hiszen még mindig ezt teszi. Igaz, közben nincs igazgatója, költségvetése felborult, jövője bizonytalan. Ujváry Gábor főigazgató május 1-ével lemondott, de ha nem mond le, minden bizonnyal elküldik. Az intézet ekkorra már 160 millió körüli hiánnyal küszködött. Ennek oka egyszerű: a költségvetési megvonások után úgy döntöttek a BBI-ben, nem fizetik be a dolgozók utáni járulékokat, így próbálva fenntartani a működést. Ez még nem okozott volna ekkora hiányt, de kiderült, az intézet feladatai és napi fenntartása nem oldható meg az idei 700 milliós büdzséből, amely 129 millióval kevesebb, mint a tavalyi.

Az intézetben május 1. óta látszólag rend van. Nincs ugyan intézményvezető, de miniszteri biztos viszi az ügyeket, a pénzt kincstári biztos kezeli, a köztartozásokat az OM befizette. Mégis, jelenleg csak a bizonytalanság biztos. Megváltoznak az intézet feladatai, helyesebben hozzáidomulnak a kisebb költségvetéshez, de hogy mi marad és mi nem, még nem tudni. Pedig ősszel iskolaév kezdődik, és többek között diákokat kellene fogadni. Az intézmény dolgozói között az a hír járja, az eddigi hetven helyett csak harminc jöhet majd. Ám még ez sem biztos, hiszen szerződések, kiírt pályázatok kötik a BBI-t. Úgy tudni, átalakul az intézmény struktúrája, valamint az ingatlanai egy részétől is megszabadítják, ám még senki nem tudja, hogyan, mikor.

A legnagyobb kérdés mégis az, marad-e az OM-nél, vagy átkerül a kultuszminisztériumhoz (NKÖM). Kérdésünkre egyik minisztériumban sem tudták megmondani, igaz-e a hír, hogy az oktatási tárca már nem kér a BBI-ből. Az NKÖM annyit közölt, hogy a két tárca közös bizottságban vizsgálja, mi legyen az intézet sorsa.

Felröppentek olyan pletykák is, hogy a BBI és az összes (tizenhat városban működő) külföldi magyar kulturális intézet valamiféle összevonásával vagy egységes irányításával mégiscsak létrejönne egy „magyar Goethe Intézet” (vagy British Council, vagy Alliance Francaise), vagyis a nyelvoktatásért, kulturális reprezentációért, a külföldieknek szóló ösztöndíjakért és pályázatokért egységesen felelős intézmény. A kulturális intézetek környékén erről egyelőre mit sem tudnak. Némelyik látványos sikereket mondhat magáénak (a londoni Magyar Magic például ilyen), mások úgy érzik, a kultúrpolitika mostohagyermekei, sem pénzt, sem szakmai támogatást nem kapnak.

2004 hivatalosan Balassi-év. Meglehet, a magyar kultúra külföldi reprezentációjának korszerű intézményi háttere éppen most alakul, és a minisztériumi konyhákban már kifőzték a megoldást. De az is lehet, hogy még a recept sincs meg. Ez utóbbi azt jelentené, hogy az EU hatalmas kulturális terében önmagunkat szorítanánk gettóba.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Negyven éve még éhezett az ország, most kijött a saját okostelefonjával, mindjárt néggyel

Negyven éve még éhezett az ország, most kijött a saját okostelefonjával, mindjárt néggyel

Több autó árokba borult és a vonatok is késnek a havazás miatt

Több autó árokba borult és a vonatok is késnek a havazás miatt

Erre is gondoljon, ha karácsonyi fénydekorációt vásárol

Erre is gondoljon, ha karácsonyi fénydekorációt vásárol

Az államfőnél tiltakozott a szakszervezetek szövetsége a rabszolgatörvény ellen

Az államfőnél tiltakozott a szakszervezetek szövetsége a rabszolgatörvény ellen

A szerényebben kereső munkavállalók kezet csókolhatnak a Párizst felforgató sárgamellényeseknek

A szerényebben kereső munkavállalók kezet csókolhatnak a Párizst felforgató sárgamellényeseknek

Betiltották az iPhone-okat Kínában, de az Apple kieszelt egy trükköt

Betiltották az iPhone-okat Kínában, de az Apple kieszelt egy trükköt