Tetszett a cikk?

Az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre regényéből készülő alkotást decemberben mutatják be Magyarországon. A film 2,5 milliárd forintos költségvetéssel készül, amiből 920 milliónyi forint állami támogatás.

A filmet ötvenkilenc nap alatt vettél föl. A stáb a magyarországi forgatások befejeztével az utolsó héten Merseburgban, Erfurtban és Arnstadtban dolgozott - mondta Gréczy Zsolt, a produkció szóvivője. Az első filmjét rendező Koltai Lajos - aki Szabó István Oscar-díjas alkotását, a Mephistót is fényképezte - az utolsó heti, németországi forgatási helyszíneken Pados Gyula operatőr távollétében Gulyás Buda operatőrrel, a produkció eddigi standfotósával közösen fényképezte a filmet.A forgatás befejeztével nyáron Magyarországon megkezdődik a vágás, és az elképzelések szerint őszre elkészül a filmzene is, amelyet az ötször Oscar-jelölést kapott Ennio Morricone komponál, aki olyan filmek slágereit szerezte, mint például a Volt egyszer egy Vadnyugat.A Sorstalanság bemutatójára vonatkozó korábbi tervek nem változtak, az alkotást decemberben láthatja majd a budapesti közönség. Arról egyelőre nincs döntés, hogy a magyarral egyidőben külföldi bemutatót is tartanak-e – tette hozzá Gréczy. A film magyarországi forgalmazásáról előzetesen megállapodtak az Intercom vállalattal. A filmet a multiplex mozihálózatban is vetítik majd. A külföldi forgalmazásról még tárgyalások folynak.A második világháború végén játszódó, a koncentrációs táborok világát idéző filmet tavaly decemberben kezdték forgatni, ám pénzügyi problémák miatt február elején leállt, és több mint három havi szünet után csak májusban folytatódott a forgatás.A Sorstalanság pénzügyi átvilágítására felkért bizottság, amelynek részjelentését a Magyar Mozgókép Közalapítvány Kuratóriuma és Ellenőrző Bizottsága június közepén elfogadta, megállapította: az eredetileg a produceri feladatokat ellátó Magic Media Rt. a számára átutalt 730 millió forint támogatás felhasználását bizonylatokkal, illetve számlákkal igazolta. A vizsgálat következő szakaszában a támogatás felhasználásának szakmai célszerűségét, továbbá a koprodukciós szerződéseket értékelik; az erről szóló újabb részjelentést augusztus 31-ig nyújtják be a közalapítvány kuratóriumának és az ellenőrző bizottságnak. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!