Ha kánikulai estéken bezárkóznánk tévézni egy hűs szobába, a televíziók kínálatában néhány kitűnő filmet találunk a...

Ha kánikulai estéken bezárkóznánk tévézni egy hűs szobába, a televíziók kínálatában néhány kitűnő filmet találunk a közeli napokban. Ritkán vesznek elő a hazai tévék Hitchcock filmeket, most az egyik legemlékezetesebb, a Vertigo, vagyis a Szédülés kerül műsorra, Kim Novakkal a főszerepben (július 1. 22:55, m2). Bernardo Bertolucci hétvégi szédülete egyenest a freudizmus lélekvesztőjébe kalauzol a híres operaénekesnő és magányos, kábítószerekhez menekülő fia történetén keresztül. A hold (július 2. 23:50, mtv) 145 perces, Morricone-kottázta mélylélektani utazása vegytiszta pszichoanalitika a’la hetvenes évek. Sidney Lumet szerelem-mozija egyenest egy texasi stílusú Jules és Jim-változat. A Drága Mollyban (július 3. 15:50, mtv) Anthony Perkins és Beau Bridges éverseng Susan Sarandon kegyeiért, hogy aztán boldog háromszögben élje le életét. A recept úgy tűnik, működik, s most a képernyőről elleshető.

Nyomoz a show-woman, Frau Plastic Chicken (Udvaros Dorottya), mégpedig élő adásban. Persze, ahogy azt Schilling Árpád Nexxtje (június 29. 01:05, TV2) is bizonyítja, a való világ nem valóságshow, s bár színház az egész világ, a játékot nem mindig mi irányítjuk. A poros, ámde nem elavult tekercsek között tallózva pillantásra érdemes Szőts István 1947-es klasszikusa, Ének a búzamezőkről (július 1. 12:25, DUNA Televízió) című Móra-feldolgozása, amely Bihari József, Szellay Alice és Görbe János főszereplésével kalauzol a háború utáni időkbe.

A hétvége programján nehéz gondolatok. A csernobili katasztrófa után a legsúlyosabb, ember okozta természeti szerencsétlenség Kelet-Európában a tiszai ciánszennyezés, amely többek között az évszázados hagyományokkal bíró halászatot, mint életformát sodorta végveszélybe. Erről ír könyvet Mészáros Balázs, egykori halász. Róla készített dokumentumfilmet Hegedüs Péter Örökség: Egy halász története (július 2. 22:55, m2) címmel a 35. Magyar Filmszemlére. Bővebben

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tüntetőkkel találkozhat Orbán Bécsben

Tüntetőkkel találkozhat Orbán Bécsben

Leállította az Európai Bíróság a lengyel bírósági átalakítást

Leállította az Európai Bíróság a lengyel bírósági átalakítást

Kabátban írtak dolgozatot egy pécsi iskolában, mert nem volt fűtés

Kabátban írtak dolgozatot egy pécsi iskolában, mert nem volt fűtés

Farkas Zoltán: A züllesztés éve

Farkas Zoltán: A züllesztés éve

Pintér Sándor volt cégéhez került a lovasberényi kormányüdülő

Pintér Sándor volt cégéhez került a lovasberényi kormányüdülő

Nagyon átverte a tolvajokat a NASA volt mérnöke, csillámbombát kaptak az arcukba – videó

Nagyon átverte a tolvajokat a NASA volt mérnöke, csillámbombát kaptak az arcukba – videó