Tetszett a cikk?

Ha kánikulai estéken bezárkóznánk tévézni egy hűs szobába, a televíziók kínálatában néhány kitűnő filmet találunk a...

Ha kánikulai estéken bezárkóznánk tévézni egy hűs szobába, a televíziók kínálatában néhány kitűnő filmet találunk a közeli napokban. Ritkán vesznek elő a hazai tévék Hitchcock filmeket, most az egyik legemlékezetesebb, a Vertigo, vagyis a Szédülés kerül műsorra, Kim Novakkal a főszerepben (július 1. 22:55, m2). Bernardo Bertolucci hétvégi szédülete egyenest a freudizmus lélekvesztőjébe kalauzol a híres operaénekesnő és magányos, kábítószerekhez menekülő fia történetén keresztül. A hold (július 2. 23:50, mtv) 145 perces, Morricone-kottázta mélylélektani utazása vegytiszta pszichoanalitika a’la hetvenes évek. Sidney Lumet szerelem-mozija egyenest egy texasi stílusú Jules és Jim-változat. A Drága Mollyban (július 3. 15:50, mtv) Anthony Perkins és Beau Bridges éverseng Susan Sarandon kegyeiért, hogy aztán boldog háromszögben élje le életét. A recept úgy tűnik, működik, s most a képernyőről elleshető.

Nyomoz a show-woman, Frau Plastic Chicken (Udvaros Dorottya), mégpedig élő adásban. Persze, ahogy azt Schilling Árpád Nexxtje (június 29. 01:05, TV2) is bizonyítja, a való világ nem valóságshow, s bár színház az egész világ, a játékot nem mindig mi irányítjuk. A poros, ámde nem elavult tekercsek között tallózva pillantásra érdemes Szőts István 1947-es klasszikusa, Ének a búzamezőkről (július 1. 12:25, DUNA Televízió) című Móra-feldolgozása, amely Bihari József, Szellay Alice és Görbe János főszereplésével kalauzol a háború utáni időkbe.

A hétvége programján nehéz gondolatok. A csernobili katasztrófa után a legsúlyosabb, ember okozta természeti szerencsétlenség Kelet-Európában a tiszai ciánszennyezés, amely többek között az évszázados hagyományokkal bíró halászatot, mint életformát sodorta végveszélybe. Erről ír könyvet Mészáros Balázs, egykori halász. Róla készített dokumentumfilmet Hegedüs Péter Örökség: Egy halász története (július 2. 22:55, m2) címmel a 35. Magyar Filmszemlére. Bővebben

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!