Tetszett a cikk?

Az idén 20 éves születésnapját ünneplő szlovákiai Ghymes Együttes a magyar gyökerű ethnozene / világzene méltán...

Az idén 20 éves születésnapját ünneplő szlovákiai Ghymes Együttes a magyar gyökerű ethnozene / világzene méltán elismert képviselője. Összefogásuk a Magyar Állami Népi Együttes alkotóival, táncosaival nem újkeletű. A 2003-as évad nagy sikerű közös koncertjeinek törvényszerű, bővített folytatásaként kerül színpadra a BM Duna Művészegyüttes közreműködésével a Rege című tánckoncert. Alapos a gyanúnk, hogy a „tánckoncert” különös műfaját a Ghymes zenekar találta ki: a tánc látványossága mellett a zene kiemelkedő jelentőségét sugallja, egyben reprezentálja az alkotók és előadók közös gondolkodását. Mi is a rege? Verses hősi ének? Mai versekre íródott zene és táncos különlegesség? Múlt és jelen felemelkedő és dinamikus találkozása? Korszerű, látványos táncszínház? Tér és idő-határokon átívelő művészi hitvallás? Ebben műfaji kavalkádban talán a győri este után majd tisztábban látunk.

Július 1.;21:00, Győr, Széchenyi tér

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírusos lett az Atlético Madrid két tagja

Koronavírusos lett az Atlético Madrid két tagja

Bocsánatot kért a BBC egy rasszista beszólás miatt – de már későn

Bocsánatot kért a BBC egy rasszista beszólás miatt – de már későn

A szovjet éveket idézi Putyin Baltikum-politikája

A szovjet éveket idézi Putyin Baltikum-politikája