Tetszett a cikk?

Az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezete, az UNESCO "vöröslistázta" a kölni dómot néhány nappal azután, hogy három új német taggal bővítették az emberiség védett kincseinek listáját.

Az UNESCO a drezdai Elba-völgyet, a brémai városházát és Bad Muskau parkját felvette az emberiség védett kincseinek sorába, a kölni dóm pedig "vöröslistára" került. Ez annyit jelent, hogy a műemlék veszélyben van.Az egyik legnépszerűbb német műemlék esetében a fenyegetettséget a felhőkarcolók jelentik, amelyektől eddig megkímélték a várost az építészek és a beruházók. Francesco Bandarin, az UNESCO világörökség-központjának igazgatója szerint a toronyházak megtörik a templom egyeduralmát a tájon.A kölni városvezetés ezzel szemben úgy véli: egy város nem zárható el a fejlődéstől, csak mert van egy dómja.A kölni dóm 1996 óta a világörökség része.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!