Tetszett a cikk?

Mostmár elmondható: a Monet-tárlat emlékezetes sikere megváltoztatta a budapesti kiállítási arculatot.

Mostmár elmondható: a Monet-tárlat emlékezetes sikere megváltoztatta a budapesti kiállítási arculatot. Újra egyre több a nagy nevek jelentős műveit ígérő, jól beharangozott tárlat. Még ha a kígyózó sorokat eddig nem is sikerült megismételni, "bármikor bejöhet" a számítás, hisz kiderült, a fogékony hazai közönség érdeklődik a művészettörténet jelentős nevei iránt.

A modernizmus egyik legjelentősebb alkotójaként számon tartott Joan Miró 48 nagyméretű művét tekinthetjük meg július 7-től Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban. Az 1983-ban elhunyt katalán festő-, grafikus-, keramikus- és szobrászművész munkáit legutóbb négy éve, ugyancsak a Szépművészeti Múzeumban láthatta a közönség, a Klee-Tanguy-Miró című tárlaton - emlékeztetett a kiállítást beharangozó sajtótájoztatón Mojzer Miklós, az intézmény főigazgatója. Carmen Roman, a madridi Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía képviselője arról beszélt, a kiállítás fő gondolata Miró alkotói szabadsága és a költészet - idézi az MTI.

A látogatók kilenc-kilenc olajfestményt és szobrot, valamint 30 grafikát tekinthetnek meg. A Szépművészeti Múzeum mélyföldszinti Ión és Dór termében látható művek Miró szinte teljes érett kori pályáját felölelik, középpontjában az 1960-1970-es években született művei állnak. A bemutatón szereplő alkotások sorában a legkorábbi 1935-ös datálású, míg a legkésőbbit 1981-ben, 88 éves korában készítette a művész. A harminc nagyméretű grafikai mű a festményekkel, szobrokkal egyenértékű, unikális alkotás. A bemutatóhoz kapcsolódva magyar és angol nyelvű Miró-katalógus is napvilágot látott. A tanulmányokat spanyol művészettörténészek írták.

július 7-től; Szépművészeti Múzeum, Bp. XIV. Hősök tere

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!