szerző:
Hárs Géza
Tetszett a cikk?

A kultuszminiszter értékelője a külföldi magyar kulturális intézetek idei munkájáról győzelmi jelentés volt: magyar évadok több városban, új épület Berlinben, 125 milliónyi extra a miniszteri keretből. Egy kényes kérdés került szóba, Márton András visszahívása a New York-i magyar kulturális központ vezetői posztjáról.


Ez azonban annál is inkább érdekes, mivel az intézet körül számos megválaszolatlan kérdés van, amelyekről Hiller István sajtótájékoztatóján a Károlyi-palotában nem esett szó.

Márton András az ÉS legutóbbi számában közzétett afféle nyílt levelében (Álljunk meg egy szóra! ÉS; 2004. július 2.) elmondja, Medgyessy Péter amerikai látogatásán arról szólt, a magyar kormány kulturális központot szándékozik nyitni New Yorkban. A miniszterelnök az MTI híre szerint egy Magyar Ház létrehozásáról beszélt; a háznak három funkciója lenne: a kultúra ápolása, az üzleti kapcsolatok fejlesztése és a turizmus elősegítése.

Ezek fényében a New Yorkban három éve működő intézmény , ez az 52 négyzetméteres iroda a Főkonzulátus épületében micsoda? Vagy Medgyessy nem tudta, hogy létezik magyar kulturális központ New Yorkban? A magyar kulturális központokat, intézeteket amúgy világszerte sok helyütt nevezik magyar háznak s éppenséggel New Yorkban még egy Hungarian House is létezik, amelyet egy ottani magyar alapítvány (American Foundation for Hungarian Literature and Education) működtet. Vagy minderről tudott a miniszterelnök, de a magyar intézetet újra megalapítják? Esetleg egy másikat alapítanak?

Az újra-alapítás nem volna éppen fölösleges, hiszen a Rockenbauer Zoltán minisztersége idején létrehozott intézmény alapító okirata elhibázott, olyannyira, hogy Hiller évértékelő sajtótájékoztatóján azt mondta, ő alá se írta volna. Márton szerint az előző kormány "elmulasztotta Amerikában bejegyeztetni" az intézetet. Hiller kifejtette, elégedett az intézet tevékenységével, a - mint mondta - főként az "amerikai magyarság számára" rendezett programokkal, de a konzulátus, a nagykövetség és az intézet között rossz volt a kapcsolat a "személyi együttműködés" szintjén. Márton András, mint a miniszter bejelentette, a jövő év elejétől - ameddig egyébként mandátuma is tartana - nem tölti már be a vezetői funkciót. Új személyi döntés még nincs, pályázatot írnak ki - hangzott el. Csak az nem világos, pontosan milyen intézmény élére?

A Károlyi-palotában Márton a Hiller István-féle sajtótájékoztató után rögtönzött, előcsarnoki tájékoztatót tartott, ahol elmondta a maga verzióját. Kifejtette, nem érti, miért nem lehetett - úgymond - "egyszerű, harminc perces munkával" az intézet jogi helyzetét rendbe tenni. Szerinte nem igaz, hogy nem volt jó a személyi kapcsolat a magyar diplomácia embereivel, hiszen formális kapcsolat nem is volt, csupán informális; őt éppenséggel Hiller István tavalyi amerikai látogatásának programjaira sem hívták meg, a szervezésbe az intézetet nem vonták be. Márton szerint nem igaz, hogy az intézet pusztán a kinti magyaroknak rendezett volna programokat, hiszen évi kétszáz programjuk között koncert-turnék, hangversenyek a Carnegie Hall-tól fesztiválokon át jazz- és folkzenei klubokig, kiállítások, felolvasások, filmnapok Los Angelesben, kulturális vásárokon, konferenciákon való jelenlét éppúgy szerepeltek, mint magyaroknak szóló estek.

A baj éppen az - fejtette ki a hvg.hu kérdésére Márton - hogy tevékenységük egy részét, amelyből megfelelő jogi megalapozottság esetén pénzt is csinálhatna az intézmény, ki kellett adniuk impresszáló ügynökségeknek. Intézete helyzetének jogi anomáliáit számtalanszor jelezte a minisztériumnak, de sose jött érdemi válasz, a minisztertől az első levél, amelyet kapott, a kvázi felmondólevél volt. Válaszok, koncepcionális minisztériumi döntések híján nyártól már műsorokat sem tudott tervezni; itt áll az intézet, program nélkül.

Hiller István kultuszminiszter láthatóan elégedett a tizenhét magyar kultúrintézet munkájával, kultúránk külföldi reprezentációjával. Ezt egyébként - amint mondandójából kivehették a jelenlevők - főként látványos rendezvénysorozatokkal, magyar kulturális évadokkal és a belőlük esetleg kialakuló együttműködésekkel képzeli el a jelenlegi kulturális kormányzat.

A londoni Magyar Magic és a róla megjelent háromszáznál is több újságcikk, a most kezdődő hollandiai magyar szezon, a készülő moszkvai magyar év és olaszországi (Velence) magyar kulturális vendégeskedés, a kétoldalú, csere-alapú kapcsolatok rendszere kétségkívül szép és egyértelmű sikernek kell őket tekinteni.

Ám túl a New York-i jogi anomáliákon és az európai magyar kulturális évadokon, a kérdés mégiscsak az, hosszú távon mi a koncepciója Hiller minisztériumának a külföldi magyar kulturális jelenlétről?

A New York-iak intézményi válsága mintha az egész struktúra megoldatlanságára mutatna rá. Hogyan képzel el a kormányzat a kétezres években egy ilyenfajta intézetet? Mit kell "tudnia"? Kapcsolódjék össze a vendéglátástól a befektetés-szervezésig minden hazánkat érintő külföldi tevékenységgel, s legyen minden egy helyen, amint az néhány más ország gyakorlatában látható? Vagy koncentráljon csak a kultúrára, a programszervezésre? Esetleg legyen olyan a rendszer, mint a British Council, vagy a Goethe Institut szisztémája? Tehát nyelvtanítás, kutatás és kulturális események egy helyen?

Ez utóbbi felé mutat, hogy - Hiller bejelentése szerint - a hungarológiai tudományokkal és a kinti magyar nyelvtanítással foglalkozó Balassi Intézetet 2005-től az NKÖM veszi át az oktatási tárcától. Ebből lehet valami, ez alapja lehet egy új intézményi modellnek, bár a kultúrintézetek és a Balassi összevonását Hiller nem helyezte kilátásba. Nem derült hát ki, valójában mi is lesz itt 2005-től, hogy is néz majd ki kultúránk - kívülről?VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hárs Géza Kult

Balassi Intézet: csak a bizonytalanság biztos

A magyar nyelv világszerte történő oktatásával és a hungarológiai tudományokkal foglalkozó Balassi Bálint Intézetet egykor a Goethe Intézet mintájára gondolták el. A tervet talán még most sem vetették el teljesen. Ám, hogy ki és mikor hatja végre, nem tudja senki.