VOLT fesztivál július 8-10; Sopron Hegyalja fesztivál július 14-18; Tokaj-Rakamaz EFOTT július 21-25...

VOLT fesztivál július 8-10; Sopron

Hegyalja fesztivál július 14-18; Tokaj-Rakamaz

EFOTT július 21-25; Fonyód

KOTTA július 28-31; Hajdúböszörmény Fürdőkert

Aki a Szigetre készül, júliusban szinte egyhuzamban tréningezhet az óbudai bulira. Aki azonban nem megy a Szigetre, e hónapban több helyütt megtalálhatja a "Sziget-fílinget". Most kezdődik ugyanis a szabadtéri fesztiválok csúcsideje minálunk.

Mindenhol jó, de a legjobb Sopron

A VOLT már hagyományos esemény; a hasonló nevű szubkulturális folyóirat már talán kevesek emlékezetében él, a VOLT név már régen csak a fesztivált jelöli. Kis Sziget a nagy Lővér kempingben. A fesztivál "sokszínpados", fellép a teljes magyar él- és középvonal, stílusok szerint más-más helyszínen. Sőt, még popmúmiák is előkerülnek, Szikora Róbert és az R-Go molyrágta parafakalapban (július 9.). Aznap kubai est is lesz (az ilyesmi már szinte kötelező) Eliades Ochoa vendégszereplésével. A másnap valódi izgalmakat ígér, fellép a Boban Markovic Orkestar Szerbiából, akik a folkot a punk hevességével játsszák. És jön egy igazi nagy sztár is: éjjel 1-től LTJ Bukem, a drum and bass stílus alapembere nyomja.

A Kosheen a borvidékre jön

A Hegyalja fesztivál a keményebb zenék kedvelőié volt valamikor, most a régi- és nu-metalosok külön színpadot kaptak, amúgy a fesztivál maga, ahogyan társrendezvényei is, sokműfajú. Az alapnevek (a Kispál és a Borztól az Emil. Rulez!-en át az Anima Sound Systemig) itt is megtalálhatók, őket a továbbiakban külön nem jelezzük. Hanem; lesz egy igazi különlegesség is, a Kosheen fellépése július 17-én. A brit csapat afféle futurisztikus poszt-tánczenét játszik, kissé borús, kissé esős hangulatot varázsolva a tokaji borvidék tiszta ege alá. Pikáns, hogy nem a Sziget, hanem Tokaj-Rakamaz látja vendégül őket, értük mindeképpen érdemes elzarándokolni az északi végekre. A Café színpad tűnik még izgalmasnak az Amorf Ördögökkel, a dub-esttel és a kísérleti elektronikus zenékkel.

Nemcsak rakendroll

Az EFOTT-ot kissé eufemisztikusan egyetemisták és főiskolások találkozójának nevezik, de valójában egy is egy igaz, nagy magyar Woodstock-kísérlet. Igaz, sport, turisztika is szerepel a programok között, talán a másnapok és a regenerálódás érdekében. Fontos még, hogy az EFOTT-on sok civil szervezet is megmutatja magát, viták, előadások, beszélgetések keretében. Ami a zenét illeti, a hazai derékhad lesz jelen, de kifoghatunk jónéhány olyan bandát, akikért évközben füstös klubokba kell lemenni: Peet, Hiperkarma, Nyers, Colorstar.

Kicsi nékünk ez a ház

"Magyarország legnagyobb házibulija" - állítja magáról a hajdúböszörményi KOTTA fesztivál. Talán, mert egy kis klub, a Hajdú You Do döntött úgy, hogy kilép a falak közül és összehoz egy többnapos, szabadtéri fesztivált. Nos, aki a házibulikban is a konyhaellenzékhez tartozott, annak nem fog tetszeni a KOTTA sem, de aki szeret feloldódni a vendégseregben, az végigbulizhat pár estét a nagyszínpad előtt. A megbízható nevek lesznek itt is (lásd fentebb), kevés az újdonság, Hajdúböszörményben tutira mennek. Viszont ez már tényleg a fesztiválszezon csúcspontja, a zenekarok a nyári turnén jól bejáratták már a műsort s készülnek a Szigetre. Persze - ahogy a nótában is van - kotta nélkül...

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gomperz: Rabok leszünk vagy szabadok?

Gomperz: Rabok leszünk vagy szabadok?

Tiszteletet a kórházban éjszakázó anyáknak - meg persze ágyakat!

Tiszteletet a kórházban éjszakázó anyáknak - meg persze ágyakat!

Nem véletlen, ha „idegállapotba kerül”: ez történik az agyával, amikor valaki ordibálni kezd önnel

Nem véletlen, ha „idegállapotba kerül”: ez történik az agyával, amikor valaki ordibálni kezd önnel

Szabadon engedték a Momentum rabosított alelnökét

Szabadon engedték a Momentum rabosított alelnökét

Egyre több helyen lesznek tüntetések az országban a túlóratörvény ellen

Egyre több helyen lesznek tüntetések az országban a túlóratörvény ellen

Sokallja az 577 ezer forintot egy iPhone-ért? Akkor nézze meg a 6,1 millió forintos változatot

Sokallja az 577 ezer forintot egy iPhone-ért? Akkor nézze meg a 6,1 millió forintos változatot