Megtalálta és kiadatja Móra Ferenc elveszettnek hitt, Hannibál feltámasztása című kisregényét az író dédunokája. A könyv az író születésének 125. évfordulójára, július 19-én jelenik meg. A mű korábban a a Horthy-rendszert kipellengérező stílusa miatt nem jelenhetett meg.

Csorbítatlanul, cenzúra nélkül jelenhet meg a regény, amelyből 1956-ban Fábri Zoltán rendezett filmet Hannibál tanár úr címmel – mondta Vészits Andrea, az író dédunokája. A dédunoka szerint Móra Ferenc 1924-ben a Világ főszerkesztőjének, Feleky Gézának a kérésére írta meg a Hannibál feltámasztását.A "vitriolos, a Horthy-rendszert kipellengérező stílus miatt azonban a mű nem láthatott napvilágot", az indok viszont az volt, hogy a főszerkesztő "elvesztette" a kéziratot – mondta a dédunoka. Mivel Móra soha nem készített másolatot a megírt szövegekről, ezért abban a hitben halt meg, hogy a kézirat végleg eltűnt.Az író halála után néhány hónappal Feleky Géza költözés közben megtalálta a kéziratot, s mivel eredménytelenül próbálkozott a Révai Kiadónál a megjelentetésével, Móra Ferenc egyik barátjára, Roóz Rezsőre bízta a regényt.A II. világháború után Roóz Rezsőtől a kézirat a Magyar Nemzethez került. A lap közölte a kisregényt, majd az eredeti szöveg eltűnt. "Valamilyen úton-módon mégis visszajutott a papámhoz 1953-ban, aki soha senkinek nem szólt arról, hogy megkerült a kézirat" - mesélte a dédunoka. A dédapjáról szóló filmhez gyűjtött anyagot, amikor eszébe jutott, hogy egyszer a papájánál láttott egy borítékot, amin a Hannibál felirat állt, és újságkivágatok lógtak ki belőle. "Köztük megtaláltam a teljesen érintetlen kéziratot".Az eredeti szöveget átvizsgálva kiderült, hogy a Magyar Nemzetben közreadott változatában körülbelül 250 változtatást végeztek, ezek egy része kifejezetten cenzurális, de sok javítás stiláris jellegű, a cenzor stilizálta Móra Ferencet - tette hozzá.A Hannibál feltámasztásának gondozását az Argumentum Kiadó vállalta.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A panellakásokat lehet a leggyorsabban eladni

A panellakásokat lehet a leggyorsabban eladni

Tüntetők jutottak fel a Fidesz-székház erkélyére

Tüntetők jutottak fel a Fidesz-székház erkélyére

Helyszíni videók: sikítva menekültek az emberek a strasbourgi lövöldözéskor

Helyszíni videók: sikítva menekültek az emberek a strasbourgi lövöldözéskor

Liptai Claudia 17 év után otthagyja a TV2-t

Liptai Claudia 17 év után otthagyja a TV2-t

Plagizált pályázattal jelentkező iskolaigazgató-jelöltet támogatnak a fideszesek Szigetszentmiklóson

Plagizált pályázattal jelentkező iskolaigazgató-jelöltet támogatnak a fideszesek Szigetszentmiklóson

Olyan technológiát talált ki a Facebook, ami megjósolja, hova fogunk menni

Olyan technológiát talált ki a Facebook, ami megjósolja, hova fogunk menni