Nincs akkora felhajtás, mint Kapolcson, nincs burjánzó, műfaji sokféleség, viszont itt nem jelent meg még a pénz sem, vagyis a rendezvény még őrzi informális, laza jellegét. Nem messze a szerb határtól, a kishegyesi Dombos-Festről van szó, amelyet fiatal irodalmárok indítottak el pár éve. Mielőtt elkezdődne a Balaton-felvidék faluünnepe, a kapolcsi fesztivál, a művészetrajongók vegyék a délvidék felé az irányt! Minőségi irodalom és hozzá jazz és ethnozene Kishegyesen. Ilyen volt Kapolcs is az ősidőkben? Kiderül a Nézőtér rovatból.

A rovat partnerei: litera.hu, magyar.film.hu, kontextus.hu, Műértő.

Nincs akkora felhajtás, mint Kapolcson, nincs burjánzó, műfaji sokféleség, viszont nem jelent meg még a pénz sem, vagyis a rendezvény még őrzi informális, laza jellegét. A kishegyesi Dombos-Festről van szó, nem messze a szerb határtól.

A vajdasági kulturális fesztivál már zajlik, július 25-ig tart Kishegyesen, Bajsán és Kelebiában. A fesztivál irodalmi programja (merthogy van jazz és ethnozenei kínálat is) általában pazar. Idénm is így van ez, többek között Symposion-est, egy új Charles Bukowski-kötet bemutatója (Tótumfaktum), a vajdasági írónők új generációjának bemutatkozása (DNS), Németh István kishegyesi író könyvpremierje, valamint Nők az irodalomban címmel felolvasás és beszélgetés is lesz.

Pénteken a Hegyalja utcában este fél héttől Németh István irodalmi estjét hallgathatják meg, nyolctól a Tükrös együttes ad gyerekkoncertet, fél tíztől pedig a szabadkai Etno Gipsy Band játszik.

Szombaton ugyanitt délután öttől Női Fórum, hattól bemutatkozik az új női írógeneráció, akik DNS néven tömörültek csoportba, este héttől nők az irodalomban címmel Lovas Ildikó, Nagy Gabriella és Tóth Krisztina mutatkozik be, a moderátor a budapesti underground-hercegnő, Bárdos Deák Ágnes lesz.

Vasárnap a Hegyalja utcában délután öttől a Symposion folyóirat mutatkozik be, este hattól a Fosszília folyóirat estjén a frissen megjelent Bukowski-kötet bemutatója lesz Orcsik Rolanddal, Domokos Tamással és Fenyvesi Ottóval. Bukowski a volt Jugoszláviában kultusz-szerző, nálunk is, ám csak egy viszonylag szűk réteg számára. Aki nem ismeri, annak itt az alkalom: amerikai acid-irodalom vajdasági ízekkel.

július 25-ig; Kishegyes, Bajsa, Kelebia (SCG)

Aki nem szívesen utazik ennyit, de mégis irodalmi élményre vágyik, s a színházi élményt sem veti meg, az pénteken este ellátogathat a Millenáris szabadtéri színpadára, ahol Calderón: A világ nagy színháza - teremtés zenével, szünet nélkül című művét állította színpadra Kováts Kriszta. A darabot, amelyet először játszanak Magyarországon, Fábri Péter fordította. Az előadást másnap fél kilenctől is meg lehet nézni.

július 16; 20.30, Millenáris, Bp. Fény utca 20-22

Aki viszont a szobából sem szeretne kilépni, annak este nyolc óra tíztől pénteken az MTV1-es csatornája is kínál meglepetéseket az Egerek és emberek című, John Steinbeck regényéből készült klasszikus filmmel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Népességrobbanás várható a migrációt kibocsátó országokban

Népességrobbanás várható a migrációt kibocsátó országokban

A Queen-film katasztrófa lett volna Sacha Baron Cohennel

A Queen-film katasztrófa lett volna Sacha Baron Cohennel

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

Bíráltak a kormánybarát professzorok: A korrupció rendkívül súlyos probléma

Bíráltak a kormánybarát professzorok: A korrupció rendkívül súlyos probléma

A Konyhafőnök egyik séfje lett egy Veszprém megyei falu polgármestere

A Konyhafőnök egyik séfje lett egy Veszprém megyei falu polgármestere

Moszkva meghekkeli az Interpolt és zaklatásra használja

Moszkva meghekkeli az Interpolt és zaklatásra használja