A Millenáris Kht. élén a jelenlegi ügyvezető igazgató mellé másikat nevezett ki az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) - értesült a hvg.hu. A döntést a pénteki tulajdonosi ülésen közölték a kht. jelenlegi vezetőivel. Mizsei Zsuzsa, eddigi egyszemélyi igazgató betegszabadságra ment.

A Millenáris Park épületeit üzemeltető és az intézmény programjait, kiállításait szervező Millenáris Programiroda Kulturális Kht.-t tavaly év végén adta át az IHM-nek a Miniszterelnöki Hivatal. Az IHM nem titkoltan profilváltozást szeretne a közművelődési feladatokat ellátó, zenei, művészeti, színházi programoknak otthont adó intézményben.

A Kovács Kálmán miniszter és Csepeli György politikai államtitkár nevével fémjelzett Jövő Háza-koncepció más irányt szabna a Millenáris eddigi tevékenységének és – amint arról a HVG elemző cikkében beszámolt (Kísért a jövő; 2004. 07.14) – az IHM ezzel párhuzamosan hárommilliárd forintért átalakítaná a Parkot, részben azért, hogy az új tevékenységeket be tudja fogadni. Az átalakítási elképzeléseknek egyelőre gátat vet a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, amely a Ganz-gyár öt, még meglevő épületét ideiglenes műemléki védelem alá vonta június végén.

A Millenáris eddigi vezetői nem zárták ki annak lehetőségét, hogy az IHM új tervei szerinti Jövő Háza és a Park jelenlegi tevékenységei egy intézményben együtt tudjanak működni. Ám a párhuzamos ügyvezetői poszt létrehozásával, s azzal, hogy az új igazgató gyakorolja a munkáltatói és felügyeleti jogokat, úgy tűnik, az ügyvezető igazgató, Mizsei Zsuzsa és vele a művészeti vezető, Derdák András mozgástere leszűkül s magukra maradhatnak a Park eddigi koncepciójával. Az IHM által kinevezett Dr. Tóth József neve ismeretlen a kulturális életben, a hvg.hu értesülései szerint a párhuzamos ügyvezető a T-Systems Kft.-nél, a Deutsche Telekom rendszerintegrációs vállalatának magyarországi részlegénél dolgozott értékesítési vonalon.

A nyilvánosság számára egyelőre nem pontosan körvonalazott Jövő Háza-koncepcióban a technológiai fejlődés, az információs társadalom és a mindennapi élet találkozásait bemutató interaktív kiállítás, kutatási-fejlesztési park kapna helyet, valamint a Millenárison helyeznék el a Nemzeti Digitális Adattárat (NDA), benne a Nemzeti Audiovizuális Adattárral (NAVA; lásd: Memóriából katedrálist; Háló, 2004.02.27).

Mindezeket az IHM a Millenáris B, C és D épületében képzelte el, ott, ahol az Álmok álmodói kiállítás is látható volt.

Mizsei Zsuzsa a hvg.hu kérdésére meglepőnek nevezte a kinevezést, hiszen Kovács Kálmán miniszterrel korábban tárgyalt az ügyvezetői posztról való esetleges távozása feltételeiről. Kérdésünkre, hogyan képzeli a munkát a megváltozott helyzetben, közölte, jelenleg betegszabadságon van.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Reszkess, Európa: szélsőséges időjárás, erős áradások várhatók

Reszkess, Európa: szélsőséges időjárás, erős áradások várhatók

Orbán: A keresztény kultúrára lőttek Strasbourgban

Orbán: A keresztény kultúrára lőttek Strasbourgban

Pécsen is tüntettek, megdobálták a Mediaworks székházát is

Pécsen is tüntettek, megdobálták a Mediaworks székházát is

Ez az úszó-vb legbénább csobbanása

Ez az úszó-vb legbénább csobbanása

Ab: A jegybank legyőzte a Kúriát is

Ab: A jegybank legyőzte a Kúriát is

Kirúghatták a kukaholding vezetőit

Kirúghatták a kukaholding vezetőit