Lassan elérkezett a fesztiváljárók és Balatonfelvidék-kedvelők legpreferáltabb időszaka: péntektől várja látogatóit a...

Lassan elérkezett a fesztiváljárók és Balatonfelvidék-kedvelők legpreferáltabb időszaka: péntektől várja látogatóit a Művészetek Völgye, a valaha csak Kapolcson megrendezett, ma már Öcs, Pula, Vigándpetend, Taliándörögd és Monostorapáti szabad és kevésébé szabad terüketeit is magába ölelő több mint egy hetes fesztivál.

Balassi kétszer

A falvak programjából válogat a Nézőtér, itt most csupán egy hétvégi családi programlehetőséget ajánlunk: a taliándörögdi Klastrom színpadon egész hétvégén át Reneszánsz lankák elnevezésű programsorozat zajlik, amely a Balassi emlékév rendezvényeihez kapcsolódva Balassi Bálint születésének 450. évfordulója alkalmából próbálja testközelbe hozni a reneszánsz kultúrát, udvari életet és irodalmat. Itt az irodalmat a Balassi-strófában megírt költemények versenye képviseli, a színházi előadások, a tűzzsonglőr-bemutatók, várjátékok, bábszínházi előadások és énekmondó-koncertek viszont jó esetben megélhető hátteret teremntenek Balassi költészetéhez.

Ha azonban a család nem akarna a fesztiválsúlytotta Balaton-felvidéken szétnézni, de nem mondana le a reneszánsz világáról, vagy éppen Balassi Bálintról, még mindig tudunk egy megoldást: kiránduljanak el Egerbe. Egy kiadós városnéző túra után a Kossuth Lajos utcai zsinagógában egészen július végéig látható Balassi Bálint és kora című kiállításon a Petőfi Irodalmi Múzeum anyagából látható összeállítás, s az eredeti kéziratok előtt a múzeumi puffokon ülve a nyári hőség is elviselhetőbb.

Szabad Színházak

A diákok minden bizonnyal az EFOTT-ot részesítik e hézvégén előnyben, így nekik nem ajánlunk külön irodalmi rendezvényeket, csupán az EFOTT-honlapot (www.efott2004.hu), míg a színházkedvelők minden bizonnyal Szegedet fogják preferálni, ahol egyszerre két színházi fesztivál is zajlik: idén tizennegyedszer rendezik meg a Szabad Színházak Nemzetközi Találkozóját, s tizedszer az Alternatív Színházi Szemlét.

De aki szombaton Gyulára téved, a strandfürdőben szerzett élményekkel gazdagodva semmiképpen ne hagyja ki a Gyulai Várjátékok előadását sem a Várszínpadon, mely ugyan táncszínház, de irodalmi alapokon nyugszik: Homágge a Krúdy Gyula alcímmel Szindbád kalandjait tekinthetik meg fél kilenctől.

Irodalom a vízen

Budapesten sem lesz programhiány. Megnyílt a Duna terasz: az A38 állóhajó közvetlen környezetében, egykilométeres partszakaszon települtek ki a környék szórakozóhelyei, hogy a Duna látványával nyűgözzék le látogatóikat. 25-én vasárnap délután hat órától a Télikertnél Szántó T. Gábor íróval, a Szombat szerkesztőjével hallható egy beszélgetés, akinek legutóbbi elbeszéléskötete, a Lágermikulás az idei könyvhétre jelent meg.

Fülelő: szöveg és zene

Azoknak pedig, akik szivesebben maradnak a négy fal között a hőgutától menekülve, pénteken este 21.04-től a Petőfi Rádióban Agota Kristof írónő regényének rádiófeldolgozását, a Nagy Füzet című, Gothár Péter-rendezte rádiószínházi előadást ajánljuk, s hogy az otthon ülő zenefanatikusok se maradjanak ajánlatok nélkül, vasárnap a Bartók Rádió megkezdi a Beyreuthi Ünnepi Játékok közvetítését: a műsor idén a Pierre Boulez-vezényelte, Patrice Chéreau-rendezte Parsifal-előadással indul, a szünetekben az irodalomkedvelőket megcélozva: 17.46-tól Weöres Sándor Panoptikum című versciklusát Avar István, Gyabronka József és Margitai Ági mondják el, 18.05-től 18.42-ig a Rádiószínház előadásában a Jókai Mór Találkozás ismerősökkel című novellája alapján Egressy Zoltán által írt Három koporsó szól Schnell Ádám, Tóth Ildikó, Seress Zoltán és Besenczy Árpád szereplésével, 20.04-től pedig a Cantata Tremenda című Somlyó György-hangjátékot hallhatják, a főbb szerpekben Lukács Margittal, Szabó Sándorral, Máté Gáborral, Császár Angelával, Horváth Sándorral, Balogh Erikával és Mádi Szabó Gáborral.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Egy ősz hajú, szemüveges civil ruhás rám nézett, és intett, hogy vihetnek" – itt az eltűntként keresett tüntető története

"Egy ősz hajú, szemüveges civil ruhás rám nézett, és intett, hogy vihetnek" – itt az eltűntként keresett tüntető története

Itt a legalacsonyabb a rezsi az EU-ban, mégis nagy terhet jelent

Itt a legalacsonyabb a rezsi az EU-ban, mégis nagy terhet jelent

Évtizedek óta tudhatja a Johnson&Johnson, hogy azbesztes a babahintőpora

Évtizedek óta tudhatja a Johnson&Johnson, hogy azbesztes a babahintőpora

Beperli egy nő az Apple-t, mert notch van a telefon kijelzőjén

Beperli egy nő az Apple-t, mert notch van a telefon kijelzőjén

Pécsen is tüntettek, megdobálták a Mediaworks székházát is

Pécsen is tüntettek, megdobálták a Mediaworks székházát is

Először még magyarázkodtak, majd kimondták az összeget a szülők, akik pénzért akarták eladni kisbabájukat

Először még magyarázkodtak, majd kimondták az összeget a szülők, akik pénzért akarták eladni kisbabájukat