Minden évben, amikor "Kapolcs" elkezdődik, hirtelen elfelejtődik sok minden. A menetrendszerű anyagi nehézségek és viták: kell-e a kulturális kormányzat pénzéből megtámogatni az ilyen monstre fesztiválokat? Elfelejtődik a tavalyi tömeg, az önmagát kinövő, nagyszabású völgy-buli, a nehezen megközelíthető programok, a langyos sör, a Tapolcáig lezárt utak. Miért? Mert a Művészetek Völgye a hagyományok része lett, egy hely, ahová el kell menni. A Nézőtér a programok között tallóz!

A rovat partnerei: litera.hu, magyar.film.hu, kontextus.hu és a Műértő.

Minden évben, amikor "Kapolcs" elkezdődik - persze, hogy nem Kapolcs kezdődik el, hanem a Művészetek Völgye fesztivál - hirtelen elfelejtődik sok minden. A menetrendszerű anyagi nehézségek, amelyek során szintén menetrendszerűen jön elő a kérdés: kell-e a kulturális kormányzat pénzéből megtámogatni a monstre fesztiválokat? Meg elfeljetődik a tavalyi "Kapolcs", a tömeg, az önmagát kinövő, nagyszabású völgy-buli, a nehezen megközelíthető programok, a langyos sör, a Tapolcáig lezárt utak.

Mindez elfelejtődik, mert a Művészetek Völgyének vonzása nagyobb, mint azt akár maguk a kitalálók gondolták volna. Olyan nincs, hogy egy nyár Kapolcs nélkül teljen. Ami azt illeti, a fesztivál sok minden elkövet, hogy felfrissítse önmagát. A kultúra fogalmát egyre tágabban értelmezik, gasztronómia, kézműves-ipar, divat és életforma is beleértve mostmár, sőt, idén alternatív, zöld és alter-globalista mozgalmak, kultúrák is képviseltetik magukat.

Persze marad azért hagyományos kínálat is: zene, színház, képzőművészet. Lássuk, mi az, ami a nyitó napok programjában izgalmasnak tűnik!

Indítsunk bulival!

Július 23, péntek; 21.00 Öcs, Kőfejtő: Janis Joplin Emlékzenekar. Három karcos hangú hősnő, Keresztes Ildikó, a Peruból elszármazott Sonia és az ösztönösen zseniális Garda Zsuzsa főszereplésével. Cry, cry, baby!

A másnap

Kapolcson minden reggel közös jógával indul a nap. Nem is árt az ilyesmi, aki pihenni jön a Völgybe, hamar rájön, a kultúrafogyasztás igenis reggeltől-estig tartó munka. A szombat (július 24.) Taliándörögdön a reneszánsz időutazás jegyében telik, Kapolcson pedig a lélekápolás jegyében; közös meditáció, ima, kinek-kinek világnézete szerint. Öcsön azonban, hogy kerek legyen a világ, a katasztrófák természetéről és előfordulásáról lesz szó (15.00, Közösségi Ház). A súlyos témát aztán Ef. Zámbó és az Analóg Indiánok (21.00), valamint Müller Péter és a Sziámi zenekar (23.00) oldják fel a Kőfejtőben tartandó koncerten.

Alternatívák

Taliándörögdön vasárnap (július 25.) az alternatív gondolkodásmódok és életformák lehetőségei, kérdései kerülnek terítékre. Délutántól estig a Mogyorók Házában: A pécsi szál - Valóság-Változatok; beszélgetés a PTE BTK Kommunikációs Tanszéke szervezésében.

Szó lesz a kommunikáció és a médiumok antropológiájáról, a tér archeológiájáról, a lokális termelés és fogyasztás gyakorlatáról, a helyspecifikus művészetről. A témákhoz kapcsolt képzőművészeti program is lesz: Land-art-land-scape; kiállítások, installációk, dokumentum filmek. Válogatás bölcsész és képzőművész hallgatók közös projektjeiből.

Ugyanott este, a Lehet más a társadalom - rendezvénysorozat létrehozói tartják kihelyezett estjüket. Globális Falu vagy Globális Faló?; filmvetítés 23.00-tól.

Operett-de nem úgy

Hétfőről egy koncertet ajánlunk. A Bárka Színház idei évada során bemutatta Witold Gombrowicz Operett című művét, s most az előadás dalait koncertszerű formában adják elő a színház művészei. Véleményünk szerint az előadásnál sokkal jobbak Faragó Béla zenéi, a szigorú ítész, Koltai Tamás mindezt így foglalta össze a Színház című lapban: "Parti Nagy Lajos dalszövegferdítéseivel együtt ez remek munka, ironikus, de mégsem parodikus, elbájoló, de nem elbódító, pszeudo, de valódinak ható, kancsal, de nem fancsali, félkulináris, félintellektuális, félszáraz-félédes - a legjobb Operett-zene, amit hallottam." (július 26. 19.00; Pula, Faluház)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Óriásállatok után íme, egy mini: a macskaméretű bika

Óriásállatok után íme, egy mini: a macskaméretű bika

Orbán annyi pénzt osztott szét a multik között, mint még soha

Orbán annyi pénzt osztott szét a multik között, mint még soha

A NASA is "besegít", hogy megtalálják Tony Starkot

A NASA is "besegít", hogy megtalálják Tony Starkot

Van-e lejjebb: mi jut eszébe a keresztény jobboldalnak, ha egy nő sípot vesz a szájába?

Van-e lejjebb: mi jut eszébe a keresztény jobboldalnak, ha egy nő sípot vesz a szájába?

Forradalmi megoldással állt elő az Intel, amivel képesek leküzdeni a fizikát

Forradalmi megoldással állt elő az Intel, amivel képesek leküzdeni a fizikát

Népszavazást akar a Jobbik a rabszolgatörvényről

Népszavazást akar a Jobbik a rabszolgatörvényről