Tetszett a cikk?

„30 évig gondolkoztam a problémán, de most végre megtaláltam a választ!”– jelentette ki Stephen W. Hawking brit csillagász, kozmológus. A feketelyukak új értelmezése ugyan valószínűleg elvileg is lehetetlenné teszi az időutazást, ám lehetőséget nyújt az egységes világmagyarázat lyukainak betömésére.

Eseményhorizont. Ezzel a címmel tartott előadássorozatot sok neves tudós, fizikus, csillagász és tudománytörténész a hetvenes években a Fiatal Művészek Klubjában apám, Erdély Miklós felkérésére. A hallgatók többnyire az INDIGO Csoport (IntreDIszciplináris GOndolkodás szavakból képzett mozaikszó) tagjai, művésznövendékek és természettudományi egyetemek diákjai voltak.

Minden érdekelte őket. Köztük a neves Károlyházi Frigyes, Perjés Zoltán és Szabó Árpád előadásai. Perjés annak idején Penrose-zal dolgozott bizonyos, a materialista világnézettel akkoriban nehezen összeegyeztethető fizikai megfigyelések matematikai elemzésén. Az Élet és Tudományban akkoriban publikált, az időutazás lehetőségeit firtató cikke miatt meg is mosták a fejét. Pedig nem tett egyebet, mint a materialista rendszer egyik tudományos újságában számolt be bizonyos tudományos igényességű számításokról. Persze akkoriban, a létező szocializmusban világmagyarázatból egynél (annál a bizonyosnál) több nem lehetett…

Penrose és Hawking számításai szerint olyan űrutazásra kerülhetett volna sor – persze csak elvileg –, amelynek során fekete lyukakat megközelítve olyan szférát érnének el a kozmonauták, amelyben a gravitáció hatására minden információ, így a fény is egyetlen középpont, a fekete lyuk középpontja felé irdatlan sebességgel zuhanva eltűnne. A feketelyukak, egy kritikus tömeg elérésekor önmagukba zuhanó, rendkívüli gravitációs tulajdonságokat mutató csillagokból keletkeztek. Az elmélet szerint az eseményhorizonton túlhaladva nem volt lehetséges a visszatérés semmilyen anyagi létező számára. Maga a tér, a fénnyel és az idővel összecsomagolva is örökre eltűnt volna a külvilág számára. A rendkívül intenzív zuhanás következtében valószínűleg a túlságosan vakmerő űrutasok is elemeikre estek volna szét.

A kép, amit a fizikusok a vakmerő időutazók jövőjéről lefestettek, kissé hátborzongató, de a vízió – amit szintén kiszámoltak – az eseményhorizont óvatos megközelítésével megvalósítható időutazásokról már annál lelkesítőbb. Eszerint ezeket az úgynevezett tér-idő szingularitásokat megközelítve és azt bizonyos irányban néhányszor megkerülve akár a múltba való visszatérés is elképzelhető lett volna.

A minap egy Írországban tartott, az általános relativitásról és a gravitációról szóló kongresszuson Hawking, az elméleteiért egyebek mellett Wolf-díjban is részesített kiváló angol fizikus a fekete lyukak minden információt elnyelő teóriáját egyszerűen visszavonta, hozzátéve, hogy nagy valószínűséggel évmilliókkal később az elnyelt információk egy része újra kikerülhet a bűvös eseményhorizont mögül. Ez az új ötlet megoldást jelentene arra az „információs paradoxon” néven elhíresült ellentmondásra is, amelyet a korábbi teória a kvantumelmélet és a relativitáselmélet közé feszített.

A bejelentés eléggé megzavarta a tudósok egy részét, de ugyanakkor újabb lendületet adott azoknak, akik évtizedek óta a világegyetem négy kölcsönhatásának, az elektromágneses, az erős (amely az atommagot tartja egyben) és gyenge (amely a neutron béta-bomlásáért felelős) kölcsönhatásoknak, valamint a gravitációnak egyesített elméletén dolgoznak. Ezek közül hármat már sikerült összegyúrniuk, de a gravitáció mindenképpen kilógott a sorból. A legutóbbi teóriák újabb és újabb „eltűnt” dimenziók beiktatásával próbálkoznak, sikertelenül.

A nem minden információt elnyelő, „kegyes” fekete lyukak elmélete átrajzolja a fizika eddigi képét, és lehetővé teszi olyan összefüggések felvázolását, ami a gravitációt is közelebb hozhatja az egységes elmélethez.

Kérdés, hogy az új eseményhorizont meglelése nem zárja-e ki az időutazást, mert ennek a lehetőségnek az elvi elvesztését sokan sajnálnák. A tudomány azonban nem sci-fi, néha még annál is hajmeresztőbb lehetőség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Központosított koncessziók: Rogán Antal másfél hónap után kiesett a pikszisből

Központosított koncessziók: Rogán Antal másfél hónap után kiesett a pikszisből

Az Alkotmánybíróság szerint rendben van a paksi titkolózás

Az Alkotmánybíróság szerint rendben van a paksi titkolózás

Operatív törzs: A hétvégén megkezdik az oltást a 100 főnél nagyobb idősotthonokban is

Operatív törzs: A hétvégén megkezdik az oltást a 100 főnél nagyobb idősotthonokban is