szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Marcel Duchamp (1887-1968) francia festő és filmrendező, a dadizmus egyik alapítójának alkotását, azt a bizonyos lefelé fordított piszoárt választották Nagy-Britanniában a modern művészet legnagyobb hatást gyakorló műtárgyának.

A mű - amelynek magyar címe Forrás - egyes források szerint 1916-ban, mások szerint 1917-ben keletkezett. A felmérésről, amelyben 500 művészt, kiállítási kurátort, kritikust és galériást kérdeztek meg, a BBC brit közszolgálati rádió adott hírt. Simon Wilson szakértőként kifejtette: kissé sokkoló az eredmény, hogy ugyanis Duchamp műve maga mögé utasított olyan zseniket, mint Picasso, vagy Matisse.

Az eredmény tükrözi a mai művészet dinamikus jellegét, és azt az eszmét, hogy a döntő a kreatív folyamat, amelyből a műalkotás létrejön - maga a mű bármiből készülhet és bármilyen formát ölthet - mondta Wilson.

A Forrás után a második helyre Pablo Picasso Az avignoni kisasszonyok című, 1907-ben keletkezett festménye került, amelyet a kubizmus elindítójának tekintenek. A legnagyobb befolyást gyakorló alkotások közül a harmadik helyre Andy Warhol 1962-ben készített Marilyn Monroe nyomatait tették a brit szakértők és művészek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!