szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

E heti ajánlatunkban ott van Kusturica rendezésében Az élet egy csoda; az élet és a lélek mélyére ásó Ursula Martinez, az angol kortárs színház performance-művésze és kabarékirálynője. A Párosan szép című fotókiállítás a XXI. század eleji magyar fotográfia, a Budapest Rock 'n Roll bulija pedig a hardcore színtér állapotáról tudósít.

Film
Az élet egy csoda

Az élet egy csoda shakespeare-i film: Luka, a főszereplő, számos shakespeare-i dilemmával kerül szembe. Kusturica szerint filmje szomorúan optimista, miközben az elmúlt század konfliktusoktól terhes, legvadabb és mégis legreménytelibb napjait tárja elént. A tájat színesítik a faluban élő vérbő karakterek, akik bármikor készek a mulatozásra. Jadranka pedig, bár porallergiában szenved, bármikor kész operát énekelni.
Színes jugoszláv-francia romantikus vígjáték, 155 perc, 2004
Rendező: Emir Kusturica
Szereplők: Slavko Stimac, Vesna Trivalic, Natasa Solak
Színház
Ursula Martinez: A Family Outing

Vigyázat: kemény, vicces és felkavaró. Ursula Martinez, az angol kortárs színház performance-művésze és kabarékirálynője immáron másodszor a Trafó színpadán. Ursula Martinez semmit sem bíz a képzeletünkre, mégis elérhetetlen

Ursula Martinez:
Családi kiruccanás
© www.trafo.hu
marad. Stand up művész - koferansziénak mondták ezt nálunk valaha - komika, csodálatos és provokatív magamutogató.

Az igazi hírnevet az 1999-ben bemutatott A Family Outing (Családi kiruccanás) hozta meg számára, ezzel a darabjával lép most fel a Trafóban. A Family Outing (Családi kiruccanás) című darab az Ursula repertoárját alkotó trilógia (A Family Outing, Show-off és O. A. P.) része. Az egyéni identitás problematikájára, az identitáskeresésre helyezi a hangsúlyt és egyúttal az előadóművészet határait feszegeti, az előadás mesterkéltségét, látszat-valóságát kérdőjelezi meg.


Trafó Nagyterem
Január 14-16. 20:00
Rendezte: Mark Whitelaw; előadják: Ursula Martinez, Milagros Lea és Arthur LeaMessze
Két unokatestvér, két magányos férfi.  Mahmut, a középkorú fotós szakmai sikerekkel övezett, mégis szomorú életébe szélvészként tör be vidéki unokaöccse, Yusuf. Bár a fiatal férfinak nem áll szándékában megzavarni Mahmut szertartásos kis mindennapjait, mégis akarva-akaratlan belegyalogol unokabátyja magánéletébe, aki túlzott, már-már megszállott pedánsságával, megrögzött szokásaival azon igyekszik, hogy elmeneküljön a világ elől. Kamaradráma, lélekboncolás - amely közben az általunk kevéssé ismert török filmművészetről hoz hírt.
Színes török filmdráma, 109 perc, 2002
Rendező: Nuri Bilge Ceylan


Púder - táncelőadás
A Budapesti Operettszínház előadása

A Púder a Raktárszínház első táncszínházi bemutatója. Egy új irány keresése, melyben a művészek saját álarcaikat, mázaikat, felvett viselkedési szokásaikat, emberi játszmáikat, néha megmagyarázhatatlan hazugságaikat próbálják meg humorral és keserűséggel leleplezni, hogy meglássuk, mi van igazából a púder mögött, vagyis a külsőségek a felszín alatt. Alkotótárs ismét Kunert Péter, aki több színházi és filmes munkát tudhat maga mögött a tánczene alkotásán túl.
Koreográfus: Duda Éva
Táncos: Gresó Nikoletta, Hámor József, Papp Tímea
Előadás időpontok: január 14. 20:00, január 15. 20:00, január 16. 20:00
Bemutató időpontja: január 14., Budapesti Operettszínház

Színház, kiállítás, koncert (Oldaltörés)

Magyar koreográfusok estje 

Az est pécsi bemutatása a Pécsi Balett sokszínűségét hivatott erősíteni. Korábban is jellemző volt a társulatra, és ma is az, hogy új táncirányzatokat bátran felvállaló együttes, amely a legkülönbözőbb stílusok széles skáláját kívánja repertoárján felsorakoztatni.
Koreográfusok: Keveházi Gábor, Román Sándor, Fejes Ádám, Seregi László
Pécsi Nemzeti Színház - Nagyszínház
Január 13-14., 19., 30.Párosan szép - Magyar Fotóművészek Szövetsége

A "Párosan szép" című kiállítás nemcsak a magyar fényképezés XXI. század eleji állapotáról tud érvényeset és újat mondani, de izgalmas gondolatokat ébreszt a fotográfia század eleji alapkérdéseit illetően is. Ehhez több mint 160 magyar fotográfus, akik a Szövetség tagjai, adták oda képeiket, hogy együtt szerepeljenek és ismerje meg őket a nagyközönség. A rendhagyó képpárbeszéd ezredkezdő fotómustráját - a kötetnek és a könyvnek apropót adó kiállítás-sorozat szervezője-szerkesztője - Tóth József szedte párokba, formába öntve ezzel a heterogén halmazt.
Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum (Rákóczi-ház)
Január 13. - február 10.

Budapest Rock 'n Roll Klub

A Budapest Rock'n Roll egy informális csoport, hazai hardcore zenekarok önszerveződő truppja. Közös ernyő alatt, egymást segítve dolgoznak, az amerikai zenei színtér DIY (Doing It Yourself) - szellemét átörökítve.
Január 13-án a hazai modern rock/metal színtér 2 kiemelkedő csapata látható a Trafó Bárban, mégpedig a HAELO és P.O.T., az estét a budapesti Fragments nyitja. A HAELO zenéje alapvetően a súlyos hangzású gitárokra épül, ami mellett kiemelkedő szerepet kap elektronikus hangzás, a szintik és samplerek. A P.O.T. már számtalanszor bebizonyított, hogy ott a helyük a legjobb hazai modern zenekarok között.  Jelenleg lemezük anyagán dolgoznak, amely előreláthatóan 2005 tavaszán jelenik majd meg. A Fragments egy feltörekvő budapesti banda, egyre többet találkozhatunk velük a pesti klubokban, sok fontos bulin igazolták már, hogy tehetségesek, kitartóak, és persze zúznak!
Trafó Bár
Január 13.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
George W. Bush: Ideje megvizsgálnunk a tragikus hibáinkat

George W. Bush: Ideje megvizsgálnunk a tragikus hibáinkat

Bejönnek Soros György jóslatai?

Bejönnek Soros György jóslatai?

Az orbáni pávatánc bizonyítéka: hitet tett a kormány az EU mellett ,és érzékelik az orosz fenyegetést

Az orbáni pávatánc bizonyítéka: hitet tett a kormány az EU mellett ,és érzékelik az orosz fenyegetést