szerző:
hvg.hu

E heti ajánlatunkban ott Az ifjú Churchill kalandjai, egy angol háborús szatíra és az Árnyékország a hazai kortárs tánc darab. A világ legnagyobb Rubens-kiállításának nevezett tárlat a barokk nagymesterének valamennyi alkotói fázisát felöleli; három külföldi vendég előadásában pedig Tom Waits dalokat hallgathatunk élőben.

Film
Az ifjú Churchill kalandjai
A brit megdicsőülés nagy pillanata egy ügyes csavarral Hollywood legnagyobb sztorijává válik ebben a komédiában, amely a britek egyik legnagyobb történelmi pillanatát dolgozza fel - Hollywood szemüvegén keresztül. Erősen önironikus angol háborús komédia
Színes angol történelmi vígjáték, 2004
Rendező: Peter Richardson
Szereplők: Christian Slater, Neve Campbell, Harry Enfield, Phil Cornwell


Válótársak
Két ügyvéd az ellentétes oldalon találja magát a rock sztár (Michael Sheen) és szenvedélyes divattervezőnő felesége (Parker Posey) viharos veszekedésekkel tarkított válóperében. A viszály oka egy írországi kastély, amelyet mindkét fél a maga jogos tulajdonának tekint, és ezért utazik Audrey és Daniel is Írországba, hogy mindketten megszerezzék a saját ügyfelük szempontjából kedvező tanúvallomást – és egymást.
Színes feliratos amerikai-német romantikus vígjáték, 90 perc, 2004
Rendező: Peter Howitt
Szereplők: Pierce Brosnan, Julianne Moore, Michael Sheen


Színház
Árnyékország - táncelőadás

A MU Színháznak van a kortárs előadó-művészetet specifikusan szolgáló egyik legjobb minőségű színháztechnikája: rugalmas, faborítású színpad, variábilis fényrendszer, komputerizált fényvezérlés, többcsatornás hangosítási rendszer. A demisztifikált színház megteremtésével a jövő színházba járó közönségét neveli ki egyben. Az Árnyékország című táncelőadás Jim Morrison elgondolkodtató idézetével - "Az emberek furcsák. Amikor idegen vagy, az arcok csúnyának tűnnek, mikor egyedül vagy." -,  csalogatja a hazai kortárs tánc kedvelőit a befogadó színházba.
Koreográfus: Hadi Júlia
Táncos: Arany Virág, Fábián Anikó,Kovács Kata
Január 21.- 22.,20:00  


Neil Simon: Furcsa pár (női változat)
Komédia két részben

Neil Simon, az utóbbi évtizedek egyik legsikeresebb vígjátékírója legnagyobb világsikerének megírta női változatát. Ebben a verzióban is egy elromlott házasság körül forog a történet: Florence barátnőjéhez menekül, a régóta egyedül élő, elvált Olive-hoz. A két nő - Florence és Olive - a tűz és a víz. Semmiben sem egyeznek, mindenen összekapnak, mégis egymásra vannak utalva: igazi barátnők. Ahogyan Felix és Oscar, úgy Florence és Olive is megpróbál kilépni az elfuserálódott élet mindennapos szürkeségéből: a két nő a házban lakó, vacsorameghívásuknak eleget tevő, jóképű spanyol testvérpárral vigasztalódik.
Rendező: Szervét Tibor Jászai-díjas
Szereplők: Müller Júlia, Várkonyi Szilvia,Lukács Gábor
Miskolci Nemzeti Színház - Kamaraszínház
Január 21. 19:00 - Nyilvános főpróba, január 22. 19:00 - Bemutató, január 23., 27.-28.; 19:00


Kiállítás
Hármas Rubens-tárlat Bécsben

A rendezők által "a világ legnagyobb Rubens-kiállításának" nevezett tárlathoz a Liechtenstein Múzeum harminchárom, a Művészettörténeti Múzeum negyven, a Szépművészeti Akadémia Galériája huszonkét festménnyel, grafikával, vázlattal járult hozzá. A hármas tárlat a barokk nagymesterének valamennyi alkotói fázisát felöleli és képeinek műfaji sokféleségéből is ízelítőt ad. Az oltárképek, portrék, olajvázlatok és tájképek sorát a szentpétervári Ermitázs hat kölcsönadománya teszi teljessé.

A Rubens-rajongók dolgát megkönnyítendő, shuttle-buszok közlekednek a február 27-ig látható kiállítások helyszínei között. Ráadásul a 15 eurós kombinált belépőjegy mindhárom múzeumba érvényes.
Helyszín: Liechtenstein Múzeum, Művészettörténeti Múzeum, Szépművészeti Akadémia Galériája - Bécs, Ausztria


Kiállítások, koncertek (Oldaltörés)

Juhász Miklós fotóművész 70 éves

Életmű kiállításán bemutatja azokat a sikeres fotóit, melyekkel több mint 350 országos és 86 nemzetközi díjat nyert. 1955-től szerepel hazai kiállításokon, de 44 ország közönsége is láthatta munkáit. A jelenleg is tevékeny alkotó 2004-ben elnyerte az Év fotográfusa címet, mint a legsikeresebb magyar alkotó, a Fotóművészek Nemzetközi Szövetsége pedig a FIAP kiváló művésze bronz fokozata kitüntető címet adományozta részére a nemzetközi kiállításokon elért eredményes szerepléséért. Az alkotót témaválasztásban elsősorban az ember és környezetének viszonya foglalkoztatja.
Helyszín: Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum (Rákóczi-ház)
Megtekinthető: január 20. - február 24.


Tisza Bea
A jazzénekesnő Tisza Bea 1995-ben diplomázott  a Budapesti Liszt Ferenc

Tisza Bea január 20-án Pécsett
énekel
Zeneművészeti Főiskola jazz-ének tanszakára. Számos lemezen és koncerten közreműködött mint szólista (Babos Gyula zenekara, Tomsits Rudolf zenekara, Gonda János zenekara, László Attila Band), mint zeneszerző és mint háttérvokalista (Katona Klári, Presser Gábor, Charlie, Cserháti Zsuzsa stb. mögött). 1994-ben világhírű jazz-zenészekkel lépett fel Mándoki László People projektjében. 1998-ban Oláh Kálmán szextettjével I. helyezést értek el a Stella Artois zenei versenyen. Ebben az évben jelent meg hagyományos jazz-standardeket tartalmazó szólólemeze (Autumn Leaves). Rendszeresen fellép Budapest zenés klubjaiban; saját szerzeményeit és klasszikus jazz-standardeket ad elő. Zsűritagnak választották a Magyar Rádió szervezésében megrendezett 2001-es jazz-ének tehetségkutató versenyen.
A TV2 által indított Megasztár című énekes tehetségkutató verseny énektanára. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének jazzének tanára.
Helyszín: IH Metronóm Jazz Klub; Pécs Nagy Lajos király u. 13.
Január 20.; 20:00

Koncert
Tom Waits-dalok élőben
A tavalyi nagy sikerű koncert folytatása, nagyszabású és vidám tisztelgéssel az öreg reszelőtorkú előtt. Amerika egyik legkülönlegesebb hangú dalszerzője, Tom Waits 1949. december 7-én született. A Raindogs néven futó három külföldi előadó közül itthon az osztrák Ripoff Raskolnikov a legismertebb, visszatérő vendége a hazai kluboknak, fesztiváloknak - a Tilos az Á is vele nyílt annak idején. A londoni Ian Siegal a szigetország underground blues életének jól ismert alakja. A holland Sake-et virtuóz pianistaként tartják számon, bár előszeretettel vált alkalmanként a tangóharmonikára is. A hazai szcéna jeles képviselői közül Varga Livius már a Quimby tagjaként is előszeretettel énekelt Tom Waits-dalokat, és Frankről, a Hiperkarma dobosáról is sokan tudják, hogy előbb-utóbb mindenhol rázendít az I Shoot The Moon-ra vagy a Call Me Baby-re.
Helyszín: A38 állóhajó, január 21. 21:00

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Ügyesebb az embernél: magát tanította meg korcsolyázni a 3D-nyomtatott robot – videó

Ügyesebb az embernél: magát tanította meg korcsolyázni a 3D-nyomtatott robot – videó

Sorosozott egy jót Orbán Viktor kapcsán a Breitbart News

Sorosozott egy jót Orbán Viktor kapcsán a Breitbart News

Nagy a baj: tehetetlenül sodródik az űrben az oroszok megsüketült teleszkópja

Nagy a baj: tehetetlenül sodródik az űrben az oroszok megsüketült teleszkópja

A XVI. kerületi polgármester szerint senki nem szavazta le Bálint gazda díszpolgárságát

A XVI. kerületi polgármester szerint senki nem szavazta le Bálint gazda díszpolgárságát

Megvárta a zárórát, majd késsel támadt a távozó nagymarosi jegypénztárosra

Megvárta a zárórát, majd késsel támadt a távozó nagymarosi jegypénztárosra

Videóval válaszolt a Párbeszéd az Orbán-rezsimnek

Videóval válaszolt a Párbeszéd az Orbán-rezsimnek