szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"A Maus jó néhány tabut sért meg már a puszta formájával" – mondta az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 60. évfordulóján a Holokauszt Emlékközpontban tartott bemutatón Orbán Katalin irodalmár.

A magyar nyelvű, csaknem háromszáz oldalas kiadvány, amely a jövő héten kerül a boltokba, mindkét eredeti kötetet tartalmazza: az 1986-ban megjelent első az 1930-as évektől Auschwitzba deportálásukig, az 1991-ben kiadott második a háború végéig követi nyomon Vladek és Anja Spiegelmann életét. Art Spiegelman, a New York-i grafikusművész kijárt apjához Queensbe, jegyzetelt, magnóra vette az elhangzottakat; a beszélgetés-sorozat a könyv szerves részévé vált.

A  képregény szó hallatán sokakban a gyermeteg, félanalfabéta olvasóknak szóló tömegcikk rémlik fel, nem pedig a grafikai kreativitás és a szójátékok, nyelvi utalások gazdagsága, amivel Spiegelman dolgozik ebben a könyvben - mondta az irodalmár. "A Maus félig állat, félig ember szereplői szimbolikus alakok, képileg egyáltalán nem valószerűek, miközben lélektanilag teljesen valóságos, sőt szinte ismerős emberek" - mondta Orbán Katalin. A szakember a holokausztra emlékezés egyik alapkérdésének nevezte, hogy mi az belőle, ami nem megmutatható, nem ábrázolható; Spiegelman szavai szerint e köré építi fel az egész könyvet.

Orbán Katalin szerint a Maus közérthető, könnyen olvasható, mégsem könnyű, súlytalan olvasmány. A magyar nyelvű változat Feig András fordításában, az Ulpius-Ház Könyvkiadó gondozásában, a Holokauszt Emlékközpont támogatásával jelent meg.
 

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hárs Géza Kult

Maus: a holokauszt-képregény magyarul

A vészkorszak elbeszélésére tett eddigi legkülönösebb kísérlet: képregény antropomorf egerekkel és macskákkal. A comics-történelem egyik legfontosabb műve most végre a hazai könyvespolcokra is felkerülhet. Összeállításunkban más, sok vitát kiváltott holokauszt-műveket is szemlézünk.

Tíz éves a BKK, az elvált szülők meggyötört, éheztetett gyermeke

Tíz éves a BKK, az elvált szülők meggyötört, éheztetett gyermeke

Gazeta Wyborcza: A lengyel kormány azért fenyegetőzik vétóval, mert fél

Gazeta Wyborcza: A lengyel kormány azért fenyegetőzik vétóval, mert fél

Egyáltalán nem kellene már földgázba fektetnie az Európai Uniónak

Egyáltalán nem kellene már földgázba fektetnie az Európai Uniónak