szerző:
MTI

A Fekete kefe fődíjas, Gryllus Dorka a legjobb női, Cserhalmi György a legjobb férfi alakítás díját kapta. A legjobb rendezés díja Gárdos Péteré, a legjobb forgatókönyv díja az Ég veled! című filmnek járt. A legjobb operatőr Pohárnok Gergely.

A Fekete kefe Vranik Roland elsőfilmes rendező munkája. A film újszerű filmnyelvi megoldásaiért és az alkotói célokat kivételes pontossággal szolgáló csapatmunkáért kapta meg a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) által felajánlott fődíjat.
   
Az MMK által felajánlott legjobb rendezés díját Gárdos Péter nyerte el A porcelánbaba című film újszerű, eredeti, az irodalmi anyag szellemét hűségesen közvetítő megvalósításáért.
   
A Magyar Mozgóképrendezők Céhe és a Magyar Filmlaboratórium Kft. által alapított rendezői látvány díjat Gauder Áronnak ítélték a Nyócker című film eredeti és igényesen megvalósított filmnyelvi világának megteremtéséért.
   
A legjobb női alakítás díját Gryllus Dorka kapta a Dallas Pashamende című filmben, Oana szerepében nyújtott hiteles, egyben szenvedélyes alakításáért.
   
A legjobb férfi alakítás díját A temetetlen halott, és A fény ösvényei című filmekben nyújtott, pontosan megjelenített karaktereket formáló alakításaiért Cserhalmi Györgynek adományozták.
   
A legjobb női epizód alakítás díjában Tóth Ildikó részesült az Ég veled! című filmben a kriminálpszichológusnő szerepében nyújtott elmélyült, pontos és invenciózus alakításáért.
   
A legjobb férfi epizód alakítás díját Csányi Sándor nyerte el A porcelánbaba, az Állítsátok meg Terézanyut!, és A fény ösvényei című filmekben nyújtott, pontosan megformált alakításaival.
   
A legjobb forgatókönyv díját, amelyet a CINEMAX, az HBO új mozicsatornája ajánlott fel az Ég veled! című filmért Pacskovszky József, Sándor Pál és Gózon Francisco kapta plasztikus helyzeteket, izgalmas és élő karaktereket teremtő, lírát és humort egyaránt biztonsággal kezelő erényeiért.
   
A Budapest Főváros Önkormányzata által felajánlott, legjobb első film rendezői díját A fény ösvényei című film invenciózus és képzeletgazdag rendezéséért Mispál Attilának ítélték.
   
A Magyar Filmlaboratórium Kft. által felajánlott, legjobb operatőri munka díjában Pohárnok Gergely részesült a Fekete kefe című film képi stílusegységéért, a fekete-fehér technika helyénvaló és jól kezelt alkalmazásáért és társ-alkotói részvételéért.
   
A Gaston Stúdió Kft. által felajánlott produceri díjat A fény ösvényei című első film létrehozásában nyújtott alkotó produceri közreműködéséért Miskolczi Péternek és Váradi Gábornak adományozták.
   
A KODAK Magyarország által felajánlott produceri díjat A miskolci boniésklájd című film hazai, és a Csoda Krakkóban című első film koprodukciós megvalósítása során végzett munkájáért Garami Gábor kapta.
   
A FilmJus által felajánlott produceri díjat Pataki Ágnesnek, Major Istvánnak, Kovács Gábornak és Muhi Andrásnak adományozták a Fekete kefe című első film létrejöttét elősegítő, példaadó együttműködésük eredményességéért.
   
A Magyar Hangmérnökök Társasága Arany mikrofon-díját Balázs Gábor kapta a Dallas Pashamende, A fény ösvényei és az Állítsátok meg Terézanyut! című filmek invenciózus, mindhárom film művészi követelményeit alkotó módon szolgáló hangmérnöki munkájáért.
   
A Magyar Film- és Videovágók Egyesületének Arany olló-díját A fény ösvényei című film társalkotói igényű vágásáért Politzer Péternek ítélték.
   
A 36. Magyar Filmszemlén jelenlévő külföldi vendégek Gene Moskowitz-díját Gárdos Péter nyerte A porcelánbaba című filmjéért.
   
Az ORTT díját a tavalyi filmszemlétől az idei filmszemléig terjedő időszak leglátogatottabb magyar filmjéért (mintegy 465 ezer néző) a Magyar vándor című alkotásnak ítélték. A Mozisok Országos Szövetsége díját a tavalyi naptári év legmagasabb nézőszámot elért játékfilmjeként szintén a Magyar vándor alkotói kapják.

A kisjátékfilm kategória fődíját Gayer Zoltán és Molnár Péter nyerte el A karusszel rítus című alkotással, míg a legjobb kísérleti filmnek Kardos Sándor Résfilm című munkáját ítélte a zsűri.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kult

Filmszemle: a Másnap a legjobb játékfilm

Janisch Attila Másnap című filmje nyerte el a 35. Magyar Filmszemle játékfilmes fődíját, a dokumentumfilmek közül Papp Gábor Zsigmond A birodalom iskolája című munkája kapta a fődíjat.

MTI Kult

Filmszemle: eddig 32 ezer eladott jegy

Harminckétezer jegy kelt el a budapesti 36. Magyar Filmszemle helyszínein csütörtök estig; a játékfilmek vetítésének első napján a legsikeresebb alkotás, Vranik Roland Fekete kefe című alkotása volt. Az Urániában Szőke András Zsiguli című filmjét láttáka legtöbben.

MTI Kult

Jövő kedden filmszemle

Tizenegy játékfilm ősbemutatója szerepel a 36. Magyar Filmszemlén, amely ezúttal is dokumentumfilmek vetítésével indul február 1-jén.

Hónapokig nem volt médiaengedélye, de csak most szűnik meg a szombathelyi propagandalap

Hónapokig nem volt médiaengedélye, de csak most szűnik meg a szombathelyi propagandalap

5200 éves sírrendszert tártak fel Németországban

5200 éves sírrendszert tártak fel Németországban

A Zeneakadémián tart beszédet Orbán Viktor október 23-án

A Zeneakadémián tart beszédet Orbán Viktor október 23-án

Tucatnyi készült csak ebből a régi AMG-ből, meg is kérik az árát

Tucatnyi készült csak ebből a régi AMG-ből, meg is kérik az árát

Fotós aha-élmények a Petőfi-dagerrotípiától az első szelfiig

Fotós aha-élmények a Petőfi-dagerrotípiától az első szelfiig

Felborult egy kisbusz Albertirsán, nyolcan megsérültek

Felborult egy kisbusz Albertirsán, nyolcan megsérültek