szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A film magyar származású kanadai producere elmondta, kedden késő este egyeztek meg a Berlinálé igazgatójával abban, hogy a Sorstalanságot február 15-én este tíz órakor, a főversenyen belül mutatják be.

A Sorstalanság alkotói szerdán bejelentették: mégis elküldik a filmet a berlini filmfesztiválra. Hámori András producer Koltai Lajos rendezővel és Kertész Imre Nobel-díjas íróval tartott rendkívüli sajtótájékoztatót Budapesten, egy nappal a díszbemutató után. A magyar származású kanadai producer elmondta, kedden késő este egyeztek meg a Berlinálé igazgatójával abban, hogy a Sorstalanságot
február 15-én este tíz órakor, a főversenyen belül mutatják be.
 
A fesztivál igazgatója azt közölte velük: "nem engedhetik meg", hogy ez a film ne Berlinben jelenjen meg, ezért átszervezik a fesztivál főprogramját. A berlini szervezők korábbi tájékoztatása szerint a főversenyen 21 filmet mutatnak be, ebből 16 filmnek Berliben lesz a világpremierje. "Nagyon kiválasztott helyzetbe sikerült belekerülnie a mi filmünknek" - jegyezte meg Hámori András, hozzátéve, hogy mindig is Berlinben szerettek volna bemutatkozni, hogy "egy lassú égéssel, varázslással" jussanak el az őszi fesztiválszezonig.

A producer reményei szerint ősszel New York-ban, majd Los Angelesben, a Golden Globe-versenyen vetíthetik majd a filmet. Hámori András bejelentette azt is, még szerdán megkötik a film németországi forgalmazási szerződését, majd megemlítette, hogy a film ősszel már DVD-n is kapható lesz. Koltai Lajos rendező a tájékoztatón kiemelte: "jó döntést hoztunk, mikor úgy határoztunk, hogy Berlinbe visszük a filmet, annak ellenére, hogy tudjuk, ez az egyik legerősebb fesztiválja a világnak".

Az operatőr-rendező korábban azt mondta, hogy nem küldik el a Sorstalanság című filmet a Berlináléra, mivel a fesztivál rendezői, azzal érvelve, hogy a film önmagában értéket jelent és nem feltétlenül kellene részt vennie a versenyben, egy versenyen kívüli, "vörös szőnyeges" bemutatkozást ajánlottak fel. Ezt Koltai Lajos nem fogadta el, mert így nem lett volna ismert a bemutatkozás "kimenetele": mit vetítettek volna a bemutatóval egyidőben a nagyteremben, illetve hogy kit tudtak volna meghívni. Kertész Imre Nobel-díjas író a film berlini bemutatkozásáról elmondta: "ez egy nagyon szép és természetes döntés, mivel a regény nemzetközi áttörését német nyelven érte el".

Koltai Lajos a filmről a díszbemutató után megfogalmazott kritikákra reagálva úgy nyilatkozott: ez a film teljesen más, mint a Schindler listája, ez a film a Sorstalanság című könyv sugallta "vízió". Réz András esztéta a film keddi bemutatója után úgy fogalmazott: Koltai Lajos egy olyan súlyos irodalmi alapanyaggal hadakozik, amely egy elsőfilmes rendezőnek a kelleténél nagyobb teher. Így aztán elkészült egy film, amelynek a jó szándéka, szeretetre méltósága, embersége kétségbevonhatatlan, de nem született egy olyan film, amely a holokausztot mint szenvedéstörténetet alapvetően más fénybe helyezné. "Réz András esztéta nyilván úgy jött a vetítésre, hogy nem akarta, hogy szeresse a filmet" - mondta, hozzátéve: ez Réz András véleménye, amivel "én nem tudok mit kezdeni".

A Sorstalanság-filmet a közönség csütörtöktől láthatja a magyarországi mozikban. Az alkotást 34 kópiával kezdik vetíteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Mégsem Berlinben debütál a Sorstalanság

Koltai Lajos rendező Kertész Imre íróval és Hámori András producerrel egyetértésben a napokban döntötte el, hogy nem küldik el a Sorstalanság című filmet a februári berlini filmfesztiválra.

Kult

Befejeződött a Sorstalanság forgatása

Az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre regényéből készülő alkotást decemberben mutatják be Magyarországon. A film 2,5 milliárd forintos költségvetéssel készül, amiből 920 milliónyi forint állami támogatás.

MTI Kult

Sorstalanság: a nagy számok filmje

A februárban bemutatandó Sortalanság a magyar filmtörténet legnagyobb szabású vállalkozása; legalábbis az adatok tekintetében: Nobel-díjas mű, 920 milliós állami támogatás, mintegy 150 beszélő szereplő, Oscar-jelölt, Golden Globe-díjas stábtagok.

Kult

Kertész Imre megrendülve nézte meg a Sorstalanságot

Befejeződött a Sorstalanság című film vágása - közölte Koltai Lajos rendező, aki azt is megerősítette, Kertész Imre a napokban megtekintette az elkészült felvételt, és megrendülten fogadta az alkotást.