szerző:
MTI

Életének 75. évében pénteken elhunyt Kovács Dénes, kétszeres Liszt-díjas, Kossuth-díjas és Bartók-Pásztory díjas hegedűművész, a Zeneakadémia egykori rektora.

Kovács Dénes 47 éven át tanította hegedűsök nemzedékeit a Zeneakadémián, 1967-től főigazgatóként, 1971 és 1980 között rektorként állt a világhírű zenei intézmény élén.

Kovács Dénes a Fodor Zeneiskolában kezdte tanulmányait Rados Dezső növendékeként, majd 1944-től a Zeneakadémián Zathureczky Ede mesterosztályába került, ahol a magyar hegedűiskola alapító géniuszának, Hubay Jenőnek örökségét vehette át. Már pályafutása kezdetét nemzetközi versenyek győzelmei szegélyezték. 1951-ben a Magyar Állami Operaház zenekarának koncertmestere lett, 1955-ben megnyerte a rangos londoni Flesch-versenyt.

Kovács Dénes szólistaként megszólaltatta szinte a teljes klasszikus repertoárt, valamint a kortárs zeneszerzők számos hegedűversenyét mutatta be, illetve vette fel lemezre. Gazdag előadóművészi pályáján jeles nemzetközi sikereket ért el. 

Az elhunyt művész alapította meg a Zeneakadémia Nagydíját és a Kivételes Tehetségű Gyermekek Képzőjét, és az ő utasítására kapott önálló tanszaki rangot a kamarazene. Munkásságát 1954-ben és 1958-ban Liszt Ferenc-díjjal, 1963-ban Kossuth-díjjal, 2000-ben Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjjal ismerték
el, 1970-ben pedig kiváló művész lett.
     

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A város peremén: indul a lelketlen kastélymutyi?

A város peremén: indul a lelketlen kastélymutyi?

RTL Klub: A Veronában tragédiát szenvedett busz sofőrje máig nem kért bocsánatot

RTL Klub: A Veronában tragédiát szenvedett busz sofőrje máig nem kért bocsánatot

Orbán Andy Vajna halálára: Köszönök mindent, barátom

Orbán Andy Vajna halálára: Köszönök mindent, barátom

Eltűnt egy férfi a VII. kerületből

Eltűnt egy férfi a VII. kerületből

Még nagyobb pályaudvar kell Debrecenbe, így a költségek is nőnek

Még nagyobb pályaudvar kell Debrecenbe, így a költségek is nőnek

Válaszolt a kormányszóvivő a tüntetőknek: Soros

Válaszolt a kormányszóvivő a tüntetőknek: Soros