szerző:
Kulcsár Hajnal (hvg.hu)

A csapból is irodalom folyik majd - ígérte még kulturális miniszterként Hiller István. Az idei év egyik legjelentősebb kulturális eseménye lesz az olvasást népszerűsítő Nagy Könyv Program – jelentette be a három szervező, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alapprogram és a Magyar Televízió. A műsorsorozatra, több mint egymilliárd forintot költenek.

Főszerepben a könyvtárak
© sxc.hu

Olvasókörök, író-olvasó találkozók, felolvasó estek és vetélkedők is lesznek majd a kilenc hónapon át tartó Nagy Könyv programban, amely a Nagy-Britanniában két éve elsöprő sikert aratott The Big Read példáját követi. A BBC-műsor - kihasználva azt a hisztériás sikert, amely a különféle valóság-showkat övezte - szinte teljesen átvette a nálunk is bemutatkozó Big Brother szerkezetét.

A hazai változatban is felismerhetők majd valóság-show-i elemek, ám a közönség szavazataira alapo-zó műsorok ideje alatt nem a leginkább irritáló személyeket lehet eltávolítani, hanem kedvelt irodalmi regényre adhatjuk le voksunkat.

A The Big Readnek köszönhetően Angliában látvá-nyosan megemelkedett a könyvek iránti érdek-lődés: 14 ezer olvasókör regisztráltatta magát, a listára került kötetekből pedig tíz, de akár hússzor annyit kölcsönöztek a könyvtárakból, mint korábban. Hasonló eredményt várnak a hazai irodalmi valóságshowtól is a szervezők.

Ami az olvasás helyzetét illeti, csöppet sem bíztató Magyarországon: 25 szabadidős tevékenységből a 21. helyen áll az olvasás. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 1986 és 1999 között minden korosztályban csökkent az olvasásra fordított idő. A legdrasztikusabb változást a 15-19 éves fiúknál figyelték meg: az ő esetükben napi 39 percről 13 percre zsugorodott. Az úgynevezett rendszeres olvasók aránya a korábban mért 19 százalékról 12 százalékra csökkent 2000-ben. A megkérdezettek 31 százaléka puszta kiváncsiságból olvas, míg művelődési, tanulási céllal 28 százalék, 13 százalék mondta azt, hogy szórakozásból olvas, hét százalékuk pedig csak azért olvas, mert kötelező.

A legfrissebb felmérések szerint a fiatalok mindössze három százaléka nyilatkozott úgy, hogy örömet jelent neki az olvasás, s a diákok alig 52 százaléka képes a mindennapi életben elengedhetetlen fontosságú közepes olvasásértésre. A felnőtteknek pedig alig fele olvasott el legalább évi egy könyvet.

Az olvasómozgalom összesen 1-1,1 milliárd forintba kerül, ebből 460-470 millió forint a televíziós költség. A március 15-től december 17-ig tartó tévés műsorfolyam forgatókönyve szerint márciusban naponta több alkalommal is egyperces ajánlóval hívjál föl a nézők figyelmét a regényekre (csak regényeket népszerűsítenek), illetve arra, hogy szavazzunk az általunk kedvelt műre. A nézők szavazata során így április végéig összeáll a 100-as toplista.

Szavazni SMS-ben és az interneten is lehet. A valóságshow-k beszavazós műsorához hasonlóan a Top 100 műsor bemutatja majd Magyarország kedvenc szász könyvét. A nagy listáról lehet választani, és a szűkebb, Top 12-es listát összeállítani. És innen a szervezők szerint már igazán látványos showban lesz részünk: irodalmi kampányfilmsorozatban közismert személyek próbálják meggyőzni a nézőt arról, hogy az általuk kommendált regény olyan alkotás, amit vétek lenne kihagyni. Valahogy úgy, ahogy tette azt a kétszáz éve élt Jane Austen írónő egyik híve a BBC műsorában: "még hogy Jane Austen műveiből hiányzik a szex?! De hiszen a könyv minden oldalon ott van."

A briteknél A Gyűrűk Ura győzött (Oldaltörés)

A döntő, a Nagy Könyv befejező adása december 17-én lesz, amelyben márcsak három mű és három csapat vetélkedik, hogy melyik legyen Magyarország kedvenc könyve.

"Megkerestük az oktatási intézményeket, ismer-tettük velük A Nagy Könyv programot, és a játék fordulópontjaihoz javasoltunk számukra konkrét együttműködést" - mondta a hvg.hu-nak Stodulka Péter, a Könyvtárellátó Kht. Nagy Könyv Program-irodájának vezetője. Az iskoláknak lehetőségük van szavazólapok szétosztására és szavazatgyűjtő ládák elhelyezésére, a listák kialakulása után pedig úgy nevezett könyvszigeteket alakíthatnak ki, könybemutatókat, olvasóköröket, író-olvasó találkozókat szervezhetnek. "Akár vetélkedőkre is sor kerülhet az intézményeken belül,amelyek ösztönzésére nyereménytár-gyakat is küldünk, ha van erre igény" - hangsúlyozta Stodulka.

Hangsúlyos szerepük lesz a könyvtáraknak is a játék ideje alatt, hiszen a toplistás könyvek kikölcsönzése mellett felolvasásokkal, egy-egy regényhez olvasókörök szervezésével, vetélkedőkkel színesíthetik programjukat. Az NKA Könyvtári Szakkollégiumánál már pályázhatnak a rendezvények megvaló-sításához szükséges pénzösszegre, amely összesen százmillió forint. "A könyvtárakban és könyvesboltokban is gondoskodunk szavazócédulákról, amelyek ingyen akár postán is föladhatók, de kihelyezett szavazatgyűjtő ládák is lesznek" - mondta  a programiroda vezetője.

A toplistás könyvek kikölcsönzés helyett az erre kialakított Nagy Könyv olvasósarok, olvasósziget kínál helybeni olvasást a könyvtárakban. A nemrég  elindult roadshownk tapasztalatai szerint kivétel nélkül lelkesen fogadják a könyvtárak ezt a lehetőséget, hiszen majdnem  mindenütt szembesültek azzal a problámával, hogy folyamatosan csökken a látogatók száma. Mivel Nagy-Britanniában tizennégyezer olvasókör regisztráltatta magát az olvasás-népszerűsítő program idején, ezek létrehozásához és működtetéséhez módszertani anyagokat kínálunk mi is az interneten keresztül, hiszen a televíziós műsorokba is meghívást kaphatnak az olvasókörök - tette hozzá Stodulka Péter.

A britteknél az első helyet Tolkien A Gyűrűk Ura című trilógiája nyerte el. A top 100 listára azonban olyan alkotások is felkerültek, mint Tolsztoj Háború és békéje, Orwell 1948 című antiutópiája, Milne Micimackója, de előkelő helyen végzett Alíz Csodaországban és Rowling Harry Pottere is. Ám szép számmal akadt olyan klasszikus brit regény is, mint Charlotte Brontëtől a Jane Eyre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ismét több tízezren követelték Andrej Babis lemondását

Ismét több tízezren követelték Andrej Babis lemondását

Szinte még bejáratósan új ez a 28 éves budapesti Kispolszki

Szinte még bejáratósan új ez a 28 éves budapesti Kispolszki

Macronék most arra adnak pénzt, hogy a szegény gyerekek ne maradjanak le a gazdagoktól a bölcsődében

Macronék most arra adnak pénzt, hogy a szegény gyerekek ne maradjanak le a gazdagoktól a bölcsődében

Bige László cége erődemonstrációnak tartja az ellenőrzést

Bige László cége erődemonstrációnak tartja az ellenőrzést

Érdemes lesz ma este bekapcsolni a tévét, 8-tól izgalmas űrműsorokat ad a National Geographic

Érdemes lesz ma este bekapcsolni a tévét, 8-tól izgalmas űrműsorokat ad a National Geographic

A kormány és Mészáros most adnak a látszatra. Vagy mégsem?

A kormány és Mészáros most adnak a látszatra. Vagy mégsem?