Tetszett a cikk?

Rokonszenvvel fogadta kedden az 55. berlini filmfesztivál (Berlinale) szakmai közönsége, még az éjfél körüli, piros szőnyeges díszbemutató előtt, Kertész Imre és Koltai Lajos Sorstalanság című filmjét, amelyet a versenyfilmek között vetítenek.

A bemutatóra eljött az író, a 2002. év irodalmi Nobel-díjasa, az élete első filmjét rendező Koltai Lajos, Szabó István számos filmjének operatőre és a négyezer gyerek közül kiválasztott Nagy Marcell, a Sorstalanság főszereplője is.

Voltak ugyan olyanok, akik a sajtóvetítés közben elhagyták a termet, s a taps is inkább udvarias volt, ám a premiert követő sajtóértekezleten feltett kérdésekből kitűnt: a szakma egy olyan filmet fogadott érdeklődéssel, amelyben, mint egy német újságíró összefoglalta, "kevés a brutalitás, mégis megmutatja, hogy brutalitás nélkül is tönkre lehet tenni az embert."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kult

Sorstalanság: Egy statiszta feljegyzései

Részt vettem statisztaként a Sorstalanság forgatásán. Fel kellett tűznünk a sárga csillagot, több jelenetet is így forgattak le. (Erről két fotót mellékelek). Bár kamerák, reflektorok, díszletek vettek körül, számos jelenetet többször megismételtek, voltak pillanatok, amikor szinte átéltem, mit érezhetett 1944-ben akkor 22 éves nagymamám. Őt Sátoraljaújhelyről hurcoltak el családjával együtt, hogy azután marhavagonban Auschwitzba szállítsák.

MTI Kult

Elismerő az első berlini kritika a Sorstalanságról

Koltai kísérletét leginkább balladaként fogja fel az ember: a felháborító történetet magától értetődőként, erős érzelemmel akarja elmesélni. Ennio Morricone rekviemszerű zenéje ráhangol erre - írta kedden a Der Tagesspiegel című berlini lap kritikusa a Sorstalanságról a film berlini bemutatójának napján.

MTI/hvg.hu Kult

Sorstalanság: vegyes, de inkább bíráló fogadtatás

Szép, méltóságteljes, de nem több történelmi tablónál - így összegezhetők az első kritikák Koltai Lajos filmjéről, amelyet a Szemle zárónapján mutattak be. Az Index és a Népszabadság keményebb, a Népszava megengedőbb a filmmel és alkotójával. Összeállításunk az eddigi reakciókból válogat.

MTI Kult

Sorstalanság: nézőrekord a bemutató hétvégéjén

Felülmúlta a várakozásokat a közönség érdeklődése a Sorstalanság című film iránt; a csütörtökön mozikba került alkotást vasárnap estig 64 ezer 300-an nézték meg - közölte az Intercom.