szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Életének nyolcvanhatodik évében elhunyt Ákos Stefi táncdalénekesnő. Ákos Stefi - és a vele oly gyakran fellépő Holéczy zenekar -külön korszakot jelentettek a magyar könnyűzenében az ötvenes években.

Ekkor még dizőznek hívták az elegánsabb helyek énekesnőit, amikor még zenés presszókban, kerthelyiségekben táncoltak a fiatalok és kevésbé fiatalok, amikor még voltak lokálok, bárok és mulatók Budapesten.
   
Ákos Stefi nevéhez fűződik a Mariguana cha-cha-cha, az Úgy szeress, hogy sose múljon el, a Csoko-csoko, csokoládé és még sok tucatnyi sláger. A Mariguana cha-cha-cha napjainkban az Anima Sound System feldolgozásában lett újra népszerű - anélkül, hogy mai hallgatói akár tudták volna, ki is az eredeti előadó.
   
Az énekesnőről Szenes Iván dalszövegíróval beszélgetett az MTI munkatársa. "Ákos Stefi nagyon nagy sztár volt és olyan ember, aki mindig szeretetre vágyott. Sajnos, nem kapott elég szeretetet. Kitűnő előadó művész volt és óriási népszerűségnek örvendett. A Pest felé szökik a nyár és az Úgy szeress nagyon nagy közös slágereink voltak." - emlékezett vissza Szenes Iván. - "Az Úgy szeress újbóli eléneklése szinte drámai találkozás volt számára a múlttal, a jelenben."
   
Ákos Stefi segítette a pályán a fiatalokat: a Magyar Rádióban, amely a zeneakadémiai gyémántdiplomás énekesnő felvételeinek nagy részét rögzítette, hangképző tanárként is dolgozott.
   
Az énekesnő - sok más táncdalénekeshez hasonlóan - már nem tudott visszakapaszkodni a beatkorszak utáni könnyűzenei életbe. Az újabb generációk elfelejtették, de örökzöld slágereit minden korosztály dúdolja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!