szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az új, magyar képregény hullámra reflektál egy budapesti kiállítás. A Kis magyar képregény-történet című tárlat a magyar comics-múlt és az egyelőre még csak formálódó jelen műveiből válogat.

Negyven alkotó több mint másfélszáz képregénye, rajza látható a budapesti Karton Galéria szerdán megnyílt kiállításán. Világszerte reneszánszát éli a képregény - a tévé, a videóés a DVD-k térnyerése ellenére - hasonlóan a diafilmhez. Ez a valaha olyan népszerű, igényes, kézi munkával készülő újságműfaj Magyarországon is kezd feltámadni.
   
Ez adta az alapötletet a Karton Galéria kiállításához, amely a galéria gazdag képregény- és karikatúra gyűjteményének így is csak egy részét foglalja magában. Régi és új nyomatok, felkasírozott fotók és újságok láthatók az Alkotmány utcai kiállító teremben.
   
A magyar képregény klasszikusai nem hiányozhatnak; de Zórád Ernő, Korcsmáros Pál, Sebők Imre és Gugi Sándor rajzai mellett megtalálhatók a mai képregények is. Az újak közül többek között a már nemzetközileg is ismert Futaki Attila, Kedves Lili, Filó Vera, valamint a tehetséges Cserkúti Dávid, Odegnál Róbert, Garisa Zsolt munkái is láthatók. A kiállítás március 19-ig van nyitva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hárs Géza Kult

Maus: a holokauszt-képregény magyarul

A vészkorszak elbeszélésére tett eddigi legkülönösebb kísérlet: képregény antropomorf egerekkel és macskákkal. A comics-történelem egyik legfontosabb műve most végre a hazai könyvespolcokra is felkerülhet. Összeállításunkban más, sok vitát kiváltott holokauszt-műveket is szemlézünk.

hvg.hu Kult

Nyerjen Maus képregényt!

Most Ön is megnyerheti a felajánlott MAUS képregénykötetek egyikét, csak egy kérdésre kell helyesen válaszolnia. A válaszadásban segít az Art Spiegelman képregényéről megjelent cikkünk!

Kult

Kisebbségi hősök az amerikai képregényben

A comics-hősök sokfélék. Elképesztő mennyiségben, színben és alakzatban találhatók a füzetekben. Ám általában nem emberi lények. Ha egy képregényben mégis embert ábrázolnak, az még ma is a legtöbbször fehér férfi.

hvg.hu Kult

Megalakult a Képregénykiadók Szövetsége

Öt hazai kiadó képviselői megalapították a Magyar Képregénykiadók Szövetségét, elsődleges céljuk a terjesztés problémáinak megoldása és az olvasói kör szélesítése. Az első magyar képregényfesztiválra április 9-én kerül sor.

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét

Tűzgömbbé vált Grosjean autója a Bahreini Nagydíj rajtja után – videó

Tűzgömbbé vált Grosjean autója a Bahreini Nagydíj rajtja után – videó

Fekete-Győr: 2022 valódi korszakváltás lesz

Fekete-Győr: 2022 valódi korszakváltás lesz