szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A közelmúlt történelmének tragédiáját, a második világháború után a Szovjetunióba hurcolt civilek sorsát mutatja be a budapesti Terror Háza Múzeumban ma megnyíló Magyar tragédia, 1945 - Jaj a legyőzötteknek! Rabszolgasorsra kényszerítve című kiállítás.

Ezt a tragédiát szovjet részről úgy leplezték, hogy az elhurcoltakat egyszerűen hadifogolynak nyilvánították, pedig a foglyok jelentős része civilként került fogságba. – mondta el Stark Tamás a Magyar Tudományos Akadémia történettudományi intézetének tudományos főmunkatársa.

Hangsúlyozta: nem spontán, hanem szisztematikus folyamatról volt szó, a moszkvai vezetés már 1943-ban megtervezte, miként használják fel az ellenséges országok munkaerejét. A szovjet fogságba esett magyarok száma 600-700 ezer lehetett, közülük legalább 250 ezren civilek.

A magyar foglyok többsége kényszermunkatáborban élt, és minden nagy beruházásban részt vett. Ott voltak a Bajkál-Amúr vasútvonal, a Bratszki erőmű, különböző csatornák, valamint a Kijevet Moszkvával, illetve a Moszkvát a Fekete-tengerrel összekötő utak építésén. Az elhurcolt civilek átlagéletkora 25 év volt és a kényszermunkások harmada soha nem láthatta viszont hazáját.

A kérdés másik szakértője, Bognár Zalán történész, a Károli Gáspár Egyetem adjunktusa elmondta: a nagy számú civil elhurcolását alapvetően a harminc milliós emberveszteséget elszenvedő Szovjetunió hatalmas munkaerőhiánya indokolta. Kifejtette: a Szovjetunió a magyarokkal szemben hivatalosan nem mondta ki a kollektív bűnösség elvét, a gyakorlatban viszont alkalmazta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Leonardo-kiállítás nyílik Budapesten

Ritkaságszámba menő Leonardo da Vinci-kiállítás nyílik március 17-én a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban, amelynek beharangozó sajtótájékoztatóját ma tartják Budapesten.

Itthon

Zárva tart a nyilas évfordulón a Terror Háza

Pénteken, az egykori nyilas hatalomátvétel 60. évfordulójának napján zárva tart a budapesti Terror Háza Múzeum; Schmidt Mária főigazgató azzal indokolta a döntést: az intézmény az áldozatoknak állít emléket, nem akarják, hogy ott "randalírozzanak".

MTI/hvg.hu Kult

RAF-kiállítás: terror és esztétikum

Halasztás után és átdolgozott koncepcióval a berlini Kunst-Werke galériában megnyílt a RAF német terrorista szervezetről, a Nyugat-Németországot évtizedekig izgalomban tartó Vörös Hadsereg Frakcióról szóló kiállítás.

Így szigorodnak a maszkviselési szabályok: egymilliós bírságot, egyéves boltbezárást lehet kiszabni

Így szigorodnak a maszkviselési szabályok: egymilliós bírságot, egyéves boltbezárást lehet kiszabni

Akár súlyos gondot is okozhat, ha nem figyelünk a vaspótlásra - Interjú

Akár súlyos gondot is okozhat, ha nem figyelünk a vaspótlásra - Interjú

Ön milyen Nagykörutat szeretne? Az önkormányzat online kérdőívén elmondhatja

Ön milyen Nagykörutat szeretne? Az önkormányzat online kérdőívén elmondhatja