Tetszett a cikk?

A szerzői jogvédő egyesület az év könnyűzenei produkciójának járó díjat a Ghymes együttesnak adta. Hét kategóriában adják át a kortárs magyar zeneművészeti és irodalmi alkotó tevékenységek elismerésére és ösztönzésére alapított Artisjus-díjat.

Az egyesület által létrehozott - a megelőző évi művészeti tevékenységért adományozott - elismerést évente egy alkalommal adják át, odaítéléséről szakmai zsűrik döntenek. 
   
A könnyűzenei alkotói életmű-díjat Victor Máté kapja. Az 1945-ben született zeneszerző, billentyűs, fuvolista, ütőhangszeres, hegedűs, gitáros és énekes magáénak tudhatja a Szirmai-díjat (1970), az Erkel Ferenc-díjat (1985), az eMeRton-díjat (1997) és a Fényes Szabolcs-díjat (1999).
   
Főbb művei közé tartozik a Holnaptól nem szeretlek című rockmusical, az Itt élned, halnod kell zenés történelmi játék, valamint a János, a vitéz, amely Kacsóh Pongrác operettjének pop-átdolgozása.
   
Az év könnyűzenei produkciója kategóriában a díjat a Ghymes együttes veheti át karácsonyi koncertje, valamint az éGHYMESe című lemezért.
   
Az év könnyűzenei szövegírója és könnyűzene-szerzője a Hrutka Róbert - Jamie Winchester szerzőpáros lett, az év magyarnóta-szerzőjének járó elismerést Bicskey Dániel kapja.
   
Díjat nyert az év komolyzenei művei kategóriában Orbán György a Requiem és Láng István a Vibráló tárgy parabola pályán című darabjáért.
   
A szépirodalmi alkotások közül az elismerést Várady Szabolcs József Attila-díjas költőnek ítélte a szakmai zsűri.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trump berágott Merkelre, csapatokat von ki, Putyin meg dörzsöli a markát

Trump berágott Merkelre, csapatokat von ki, Putyin meg dörzsöli a markát

Már 100 milliárd dolláros vagyona van Mark Zuckerbergnek

Már 100 milliárd dolláros vagyona van Mark Zuckerbergnek

Újra leállították a román bajnokságot, ezúttal végleg

Újra leállították a román bajnokságot, ezúttal végleg