szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Metrókocsikban láthatók egy hónapon át Art Spiegelman: Maus című, egy holokauszt-túlélő visszaemlékezései alapján készült képregényének részletei. A társadalmi kampányt megnyitó Bozóki András kulturális miniszter szerint "biztos meg fog hökkenni, biztos meg fog lepődni" az utazóközönség.

A "60 év távlatából - 1945/2005" című utazó kiállítást Bozóki András kulturális miniszter nyitotta meg a bemutatót kezdeményező Holokauszt Emlékközpont munkatársaival közösen a Stadionok metrómegállóban, a középső sínpáron álló szerelvényben.  
   
A kiállítás keretében a képregényből kiválasztott 15 részlet - a reklámok helyén - a 2-es és a 3-as metróvonalon, 46 szerelvényben látható április elejéig.
   
"A képregénynek és a kiállítás nem kevésbé meghökkentő helyszínének üzenete azonos: az emberi jó, a művészet és az emberi szörnyűség, vagyis a haláltábor bármilyen formában lehetséges, bárhol, ahol emberek vannak" - mondta a miniszter, miután felolvasott egy részletet a műből.
   
Bozóki András  rámutatott arra: a képregény műfajáról Batman és Superman jut eszünkbe, nem pedig a haláltáborok. "De mi van akkor, ha vannak felnőttek, akik nem nőttek fel, akiknek az erőszak, a gyilkosság csak játék? Ez a kérdés Spiegelman Auschwitz-képregényének pokoli humora" - mondta.
   
A kulturális miniszter úgy vélekedett: a tárlat nagyon hasonlít Kertész Imre Sorstalanság című regényének kifejezésmódjára abban az értelemben, hogy az iszonyat nem huhogó szörnyekkel kezdődik, hanem hétköznapi módon, a rossz banálisan jelentkezik életünkben.  
   
Az MTI kérdésére, miszerint milyen fogadtatásra számít, Bozóki András azt mondta: "biztos meg fognak hökkenni, biztos meg fognak lepődni".
   
Kiemelte, hogy "ez egy társadalmi kísérlet is egyúttal", s kíváncsi arra, lesznek-e negatív visszajelzések, vagy egyértelműen pozitívan fogadja majd az utazóközönség a kiállítást.
   
Mint hozzátette, úgy gondolja, a magyar társadalom felnőtt ahhoz, hogy szembenézzen azokkal a problémákkal, amelyek a magyar történelem részét képezik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hárs Géza Kult

Maus: a holokauszt-képregény magyarul

A vészkorszak elbeszélésére tett eddigi legkülönösebb kísérlet: képregény antropomorf egerekkel és macskákkal. A comics-történelem egyik legfontosabb műve most végre a hazai könyvespolcokra is felkerülhet. Összeállításunkban más, sok vitát kiváltott holokauszt-műveket is szemlézünk.

Új limitált szériát kapott a 43 éve gyártott Lada Niva

Új limitált szériát kapott a 43 éve gyártott Lada Niva

Olyan kézenfekvő volt Donald Trump Twitter-jelszava, hogy kitalálták – és be is léptek vele

Olyan kézenfekvő volt Donald Trump Twitter-jelszava, hogy kitalálták – és be is léptek vele

Bartók-darab nevét vette fel az Alapjogvédő Iroda

Bartók-darab nevét vette fel az Alapjogvédő Iroda