szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Budapesti iskola címmel március 16-tól a budapesti Odeon-Lloyd mozi rendezi azt a sorozatot, amely a hazai dokumentum-játkfilm műfajának úttörőit mutatja be. Olyan neves rendezők munkái láthatók, mint Tarr Béla, Emebr Judit, Zolnay Pál és Schiffer Pál.

Zolnay Pál: Fotográfia
© Magyar Elektronikus Könyvtár
A Magyar Dokumentumfilm-rendezők Egyesülete (MADE) által szervezett rendezvény a hatvanas évek végén meghonosodott filmkészítési irányzat követőinek alkotásait mutatja be.

Az ötnapos fesztiválon levetítik többek között Zolnay Pál Fotográfia (1972); Elek Judit Egyszerű történet (1974); Dárday István Jutalomutazás (1974); Ember Judit Tantörténet (1976); Tarr Béla Családi tűzfészek (1977), Gyöngyössy Imre és Kabay Barna Két elhatározás (1977); Schiffer Pál: Cséplő Gyuri (1978); Vitézy László Békeidő (1979); Gyarmathy Lívia Koportos (1979); Szalai Györgyi
Dédelgetett kedvenceink (1980) című munkáját.
   
A Budapesti Iskola 1972-ben Zolnay Pál Fotográfia című filmjével kezdődött és körülbelül 1984-ig tartott. Nevét nem az alkotóktól, hanem egy olasz filmkritikustól kapta, aki egy európai filmfesztiválon használta először a kifejezést.
   
A stílusirányzat kialakulásában meghatározó szerepet játszott az a szemléletváltás, amely 1968-1972 között ment végbe a magyar dokumentumfilmezésben. Ekkor olyan filmalkotások születtek, amelyekben a kamerát a mindennapi élet jelenségeire irányították, közvetlenül, kendőzetlenül, mellébeszélés nélkül.
   
A Budapesti Iskola fő műfaját a dokumentum-játékfilmben szokás meghatározni. E filmirányzat megőrizte a dokumentumfilmek valóságismeretét, környezetvilágát, ugyanakkor - félúton a játékfilm felé - olyan "civileknek" adta a főszerepeket, akiknek habitusuk, mozgásrendszerük, és legfőképp beszédmódjuk dokumentumszerűen hiteles. Az alkotások megfogalmazása és struktúrája azonban már a játékfilmekre hasonlított leginkább - összegezték a szervezők.
   
A fesztivál idejére várható a MADE által útjára indított könyvsorozat első kötetének megjelenése. A sorozat célja, hogy összefoglalja és leírja a magyar dokumentumfilm történetét. Első darabja a Budapesti Iskolát mutatja be új tanulmányok, interjúk, riportok, korabeli kritikák, műhelybeszélgetések, kiáltványok, dokumentumok, valamint a fontosabb alkotások filmográfiáinak
bemutatásával, rövid tartalmi leírásaival.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elon Musk szerint 2024-re a Marsot is elérjük

Elon Musk szerint 2024-re a Marsot is elérjük

Kínában a 18 évnél fiatalabbaknak számláló mutatja majd, mikor mit csinálhatnak a neten

Kínában a 18 évnél fiatalabbaknak számláló mutatja majd, mikor mit csinálhatnak a neten

Rendkívül kellemetlen helyzetbe hozta a világ egyik legnagyobb energiacégét Trump

Rendkívül kellemetlen helyzetbe hozta a világ egyik legnagyobb energiacégét Trump