szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

E heti ajánlatunkban ott az Oscar-díjas Millió dolláros bébi, a Műcsarnok filmsorozata, s benne a Mechanikus narancs és az M-Egy város keresi a gyilkost. A Budapesti Francia Heteken a Maigret-sorozat szerzőjének fényképeiből válogatott Simenon világa című kiállítás. A Pecsában pedig a londoni zenészekből álló The Tarantinos lép föl. Gazdag programajánlat ínyenceknek a hvg.hu-tól!

Film
Millió dolláros bébi

Hilary Swank
© AP
A Millió dolláros bébit az Emmy-díjas Paul Haggis dolgozta át forgatókönyvvé F.X. Toole novellaciklusának egyik történetéből. Toole évekig kötözőember volt - a bokszmeccseken ő látta el a bajnokok friss sebeit, hogy folytatni tudják a küzdelmet. Az így szerzett élményei alapján írt novellák egyedülálló módon kalauzolnak el a ring világába.A mű 2005 januárjában az öt jelöléséből kettőt váltott díjra a 62. Golden Globe díjkiosztó gálán: a legjobb rendező (Clint Eastwood) és a legjobb női főszereplő drámai alkotásban (Hilary Swank) kategóriában.
További jelölései: a legjobb filmdráma, a legjobb eredeti filmzene (Clint Eastwood), a legjobb férfi mellékszereplő (Morgan Freeman).

Színes, feliratos amerikai filmdráma, 137 perc, 2004
R.: Clint Eastwood
Szereplők: Clint Eastwood, Hilary Swank, Morgan Freeman, Jay Baruchel

Műcsarnok: tavaszi  filmsorozat
Arcok a tömegből - Egyén és közösség viszonya a filmművészetben

Stanley Kubrick: Mechanikus narancs (1971) A Műcsarnok sorozatában a mögöttünk hagyott század néhány különösen izgalmas, s olykor a maguk idejében nálunk betiltott filmje látható.   Ilyen volt Kubrick műve is, amely az alapjául szolgáló regénnyel együtt tilalmas mű volt a szocialista táborban. Egyetlen film sem bocsátkozott még ilyen riasztó jóslásokba arról, milyen szerepet fognak betölteni a kulturális termékek – a festmények, épületek, szobrok és a zene – a jövő társadalmában. És egyetlen film sem ábrázolta rajtuk keresztül ilyen illúziómentesen jelenkori kultúránkat.

Műcsarnok, márc. 12. 18:00

Fritz Lang: M-Egy város keresi a gyilkost (1930) A weimari korszak filmjeinek eredetiségét a nagyváros és a modernitás kapcsolatának árnyalt elemzése adja. Lang 1930-ban készített filmje is kapcsolódik ehhez a hagyományhoz, de azonnal túl is lép rajta. A veszélyhelyzet ebben a filmben nem az eddig megszokott reakciókat váltja ki a szereplőkből: az önszerveződés totális kontrollba torkollik, a teljesen elfogadható indíték eredményeképp szemünk láttára bontakozik ki, lépésről-lépésre egy olyan megoldás, amely a három év múlva bekövetkező történelmi események előérzetének tűnik. Az egyén és a közösség viszonyában rejlő, a 20. század harmincas éveitől kezdve felbukkanó új dimenziókat Lang filmje ábrázolta először.

Műcsarnok, március 16. 18:00

Színház
Figurina Animációs Kisszínpad: História

Tárgyjáték élőzenével tíz éven felüli gyerekeknek és felnőtteknek. Elindul egy papírfigura, hívjuk csak Akárkinek, hogy eljuttassa a hátára írott Szöveget a Történetek Könyvébe. Útja során az Íróasztal kies tájain minden lény az életére (a Szövegére) tör. Négyzetre vágva elsüllyesztenék a fiókba, lepecsételve nyilvántartásba vennék, leradíroznák, átírnák, örökre szekreterbe zárnák, felszögeznék, eláztatnák, megégetnék. Folytatódhat-e a Történetek Könyve, ha a História véget ér?

Írta és rendezte: Siklósi Gábor
Szereplők: Fers Klára, Siklósi Gábor, Fenyvesi Attila
Millenáris, Fogadó, március 22. 19:00

Artus Stúdió: Rókatündérek

A Goda Gábor társulat és a Medence Csoport közös vizuális táncszínház produkciója. A Nemzeti Táncszínház kiállítóterébe a nézőket és az előadókat egybefoglaló térinstalláció épül. A tonnányi bontott faanyagból felépített térben az előadások idejére a kiállítás életre kel. Először a nézők haladnak el az élő térszobrok között, később a szereplők vándorolnak át a nézők között. Az előadás kiindulópontjául a kínai történetekben gyakran visszatérő rókatündér alakja szolgált, aki gyakran ölt emberi formát és rendkívül érzéki természetű. Minden szereplő lehetőséget kapott, hogy a középkori Kína rókamítoszainak és legendáinak ismeretében szabadon alkosson, koreografáljon az előre megadott térinstalláció figyelembevételével. Egy olyan atmoszféra megteremtése lett a célunk, ahol a tér átlényegül, mintha egy másik dimenzióból, a rókatündérek érzéki világából tekintenénk a sajátunkra.

Rendező: Goda Gábor
Bemutató: március 8., Artus Stúdió

Fuego - Budapesten, Győrben és Debrecenben

A világ egyik leghíresebb flamenco táncosai és zenészei Magyarországon lépnek fel márciusban. A programjukban három előadás szerepel, március 14-én Győrben, majd 16-án Budapesten és 18-án Debrecenben is fellépnek. Joaquin Marcelo és Carmen Mota hosszantartó együttmunkálkodásának művészileg egyik legkiválóbb eredménye a Fuego, amely előadását dinamikus élőzene kíséri. A 26 fős tánccsoport modern spanyol táncot ötvöz tradicionális elemekkel. A koreográfiát a kosztümök és a díszletek teszik még látványosabbá.

Győr, márc. 14; Budapest, márc. 16; Debrecen, márc. 18

Megalázottak és megszomorítottak - Változatok nyomorúságra

Vitaest
Újraindul a Védegylet nádor-termi vitaestsorozata március 11-én. A tavaszi program estjei egy jogvédő sorozatot jelentenek, amibe a legsebezhetőbb társadalmi csoportokból válogattak a szervezők. Témák: vidéki kistelepülések, romák, gyerekek, pályakezdő fiatalok, erőszak a mindennapokban, eltérő esélyek az egészségre. Az előző félévben neves vendégeinkkel olyan témákról beszéltünk mint a rendszerváltás, a mai politikai helyzet, a globalizáció, az egyetemek jövője, a vidék és az agrárium sorsa, a zsidó és a magyar identitás.

El a kezekkel a gyerekkortól! - március 11.

Hová tűntél, gyermekkor? A média hatása a személyiség és a gerinc kifejlődésére. A jövő kisfogyasztói és a pedofil reklám.
Előadó: Vajda Zsuzsanna pszichológus, tanszékvezető egyetemi docens, Pszichológia Tanszék, Szegedi Tudományegyetem.
Vitavezető: Lányi András

Nádor-terem, Bp., V. kerület, Nádor u. 32. - beszélgetések kéthetente péntek este 18:00


Kiállítások, koncertek (Oldaltörés)

Kiállítás
Irma Boom Magyarországon - Kakukkfiók kiállítás

A Kakukkfiók gondolatok, jelek könyvekről című konferencia díszvendége Irma Boom, a világ vitathatatlanul egyik legizgalmasabb tervezője, aki sajátos módszerrel dolgozik. Forma és tartalom teljes egységére törekszik, ezért minden alkalommal határtalan szabadsággal a „könyvség” újrafogalmazásán gondolkodik.

„A könyvek fizikai megjelenése igen beszédes. Én azokat szeretem, amelyeket jó erősen meg lehet markolni. Nem célom viszont, hogy feltétlenül nagy könyveket tervezzek. De akkor miért van mégis olyan sok nagyméretű munkám? Egy biztos: nem akarom a formát ráerőltetni a tartalomra. Nem öncélú, amit csinálok. Talán az lehet az ok, hogy általában fantasztikus és bőséges tartalommal dolgozom" - mondta a művész egy korábbi interjújában.

Irma Boom előadóként és kiállítóként bejárta a világot: könyvei a legfontosabb design könyvesboltokban és könyvtárakban Kínától New Yorkig mindenhol megtalálhatók. Első magyarországi útját a Holland Királyság Nagykövetsége támogatta.

Magyar Iparművészeti Egyetem Ponton Galériája, március 10.


Budapesti Francia Hetek - Georges Simenon művei

A Budapesti Francia Hetek rendezvénysorozat keretén belül látható Georges Simenon, a Maigret-sorozat szerzőjének fényképeiből válogatott Simenon világa című kiállítás. "A belga Georges Simenon, a szavakkal mesterien bánni tudó népszerű író, Maigret felügyelő alakjának megformálója most azzal lep meg bennünket, hogy felfedezhetünk egy eddig ismeretlen Simenont, azt, aki fényképeken is megörökítette a világot. Mindenre kíváncsi, nyitott személyiség, aki a világnak bármely pontján is járt, az embereket olyannak ábrázolta, amilyenek. Amatőr és autodidakta fotográfusként közelített képei szereplőihez; mindennapjaikat fényképezte precízen és együtt érzőn a humanista fotográfusokhoz hasonló emberközelséggel." A megnyitó március 4-én 17 órakor lesz, amelyen jelen lesz John Simenon, a szerző fia is.

Mai Manó Ház, Budapest, Nagymező u. 20., március 27-ig


Farkas István festőművész gyűjteményes kiállítása

Farkas (Wolfner) István stílusa kiforrott, mondandója általános érvényű. Motívumrendszere szorongásokkal, titkokkal teli szimbólumok rendszere. Kozmikus tágasságú tájaiban szellemlények, épület-fantomok, semmibe sikló vonatok, fenyegető tárgyak lebegnek. Művei az európai elidegenedés élményének kifejeződései. A természet felé is fordult: akvarelleken mutatta be Szigligetet, a Balatont. 1938-ban a Szinyei Társaság tájkép-díját is megkapta.

Budapesti Történeti Múzeum, Budavári Palota E épület, március 5. - május 9.


Repülőmakett kiállítás

A magyar vitorlázórepülés fennállásának 75. évfordulója alkalmából repülőmakettekből nyílt látványos kiállítás. A mindössze másfél héten át látható kiállítás természetesen nem csak vitorlázógépeket vonultat fel. A korszakok szerint csoportosított, élethű repülőeszközökből kettőt a levegőben, a többit vitrinekben csodálhatják meg az érdeklődők. Bár ezek a makettek nem repülnek, érdemes megjegyezni, hogy a hazai repülőmodellezés 70 éves múltra tekint vissza: az első típusok ebből is vitorlázók voltak, hiszen csak siklani tudtak, majd rövid idővel később megjelentek a gumimotoros modellek is. Próbálkoztak sűrített levegővel működtetett légmotorokkal is, a belsőégésű modellmotorokat pedig az 1930-as évek második felétől fejlesztették ki. Ezzel együtt működni kezdtek a szabadon repülő motoros modellek, majd tíz évvel később az első körrepülő modellek is. Az első rádióirányítású repülők alig 25 éve jelentek meg.

Székesfehérvár, Helyőrségi kiállítás, március 16-ig


Koncertek
Fassang László és Palya Bea hangversenye - Pécsi Tavaszi Fesztivál

Az esten különböző zenei stílusokban (klasszikus zene, jazz, népzene) fonódik össze az ének- és a zongorahang, hogy az emberi lélek legmélyebb titkait szólaltassák meg. Fassang László a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián és a Párizsi Konzervatóriumban szerzett diplomát. A művész a Calgary-ban rendezett nemzetközi orgonaversenyen az improvizáció kategória aranyérmese, a chartres-i orgona nagydíj nyertese; nyitott a különböző zenei stílusokra, szívesen improvizál és lép fel más zenei világból érkezett művészekkel. Palya Bea előadói stílusát a cigány népzene mellett közel-keleti és indiai énektanulmányai, valamint improvizációs gyakorlatai együtt alakították ki. 2002-ben Artisjus-díjat kapott.

Művészetek Háza, március 11, 19.30
Pécsi Tavaszi Fesztivál - XIII. Pécsi Frankofon Hét

The Tarantinos - Petőfi Csarnok

A Sziget Fesztiválon már nagy sikert aratott The Tarantinos 3 év szünet után újra Magyarországra látogat. A The Tarantinos-t hét londoni zenész alkotja. Ihletőjük Quentin Tarantino és a filmjeiből áradó utánozhatatlan hangulat és légkör. Az együttes a rendező összes kultikus filmjének nagy slágerét eljátssza, a Kill Bill, a Kutyaszorítóban, a Ponyvaregény, a Jackie Brown és az Alkonyattól Pirkadatig dalai mind felcsendülnek a koncerten. Hallhatjuk az olyan rock and roll klasszikusokat, mint a Miserlou, Never Can Tell, Bang Bang, Woo Hoo, Green Hornet, a hetvenes évek funky nótáit, mint a Jungle Boogie, 110th Street, és természetesen a soul balladákat, mint a Son Of A Preacher Man, Lets Stay Together and Inside My Love.

Petőfi Csarnok, március 12. 20:00

Jamie Winchester és Hrutka Róbert

A két előadót, azt hiszem senkinek sem kell bemutatni. Számos általuk írt reklám - és filmzene vált slágerré. A közelmúltban került a boltokba a Jamie Winchester-Hrutka Róbert It's your life című albuma, amellyel óriási sikert könyvelhetettel el. Hónapokig szerepelt a dal a rádiók játszási listáinak élén, és a kívánságműsorokban is mindennapos vendég volt. Jamie Winchester, észak-ír származású gitáros, zeneszerző, előadóművész, zenei rendező, szövegíró.  Hazánkban és külföldön olyan előadókkal és zenekarokkal dolgozott együtt, mint Steve Wonder, UB40, Pink Floyd, Rolling Stones, Joe Cocker, AC/DC, Deep Purple.

Hrutka Róbert 1989-től napjainkig több mint 120 nagylemezen gitározott és énekelt. Zenekaraival számos itthoni és külföldi fesztiválon és rendezvényen vett részt. Közel 1200 filmzene megírására kérték már fel. Az Europa-Express folytatásának, a Rendőrsztori című filmnek is ő készítette el dalait. Hrutka Róbert számos nagylemez producere és zenei rendezője is egyben.

Székesfehérvár, Felsővárosi Közösségi Ház, március 12. 19:00

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Koronavírus: Belgrádban újra rendkívüli helyzetet hirdettek

Koronavírus: Belgrádban újra rendkívüli helyzetet hirdettek

Rasszista hal – írták a Kis Hableány szobrára

Rasszista hal – írták a Kis Hableány szobrára

Megszereztük a listát: kiktől vett, és kikkel szereltetett be a kormány lélegeztetőgépeket?

Megszereztük a listát: kiktől vett, és kikkel szereltetett be a kormány lélegeztetőgépeket?