szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tutanhamon fáraót nem ütötték agyon, viszont még mindig nem tudni, miben is halt meg - állapította meg az a tudóscsapat, amely háromdimenziós röntgenvizsgálatokat végezhetett el a fiatalon elhunyt fáraó múmiáján.

A tudósok komputer-tomográfiai vizsgálataik során 1700 felvételt készítettek Tutanhamon földi maradványairól. A hat egyiptomi, két olasz és egy svájci kutató két hónapon keresztül elemezte a képeket, és nem találtak egyetlen olyan nyomot sem, amely arra utalt volna, hogy a fáraó halálát fejsérülés okozta volna. Egy 1968-ban röntgen-sugarakkal készített felvétel két csonttöredéket mutatott a tarkó magasságában, és ebből következtettek sokáig arra, hogy Tutanhamont egy fejére mért csapással ölték meg.

© APKattintson a képre a galériához
A mostani felvételek azonban a tudósok szerint egyértelműen azt bizonyítják, hogy ezeket a sérüléseket a koponyacsontok a mumifikálás során szenvedték el. Az CT-eredmények cáfolják azt a korábbi véleményt is, mely szerint Tutanhamon kocsibaleset következtében hunyt el. Azt viszont a csapat tagjai nem tudták egyhangúlag eldönteni, hogy elfertőződött combsérülés végzett volna vele, vagy sem.

Zahi Havasznak, az egyiptomi műemlékek főtanácsának elnöke a sajtónak elmondta: a vizsgálatból kiderült, hogy Tutanhamon nem szenvedett született gerincbetegségben. A 19 évesen, 3357 évvel ezelőtt meghalt fáraó kb. 170 centiméter magas lehetett, és bár törékeny testalkatú volt, maradványai nem árulkodnak sem alultápláltságról, sem pedig fertőző betegségekről. Edward Egarter, a tudóscsapat tagja szerint megdőlt az az elmélet is, hogy gyorsan és rosszul balzsamozták be. A fej elemzésénél kiderült, hogy legalább ötféle gyantát használtak konzerválására, ez pedig nem sietségről árulkodik. "A Tutanhamon-ügy lezárult. Többé senki sem zavarja a király nyugalmát" - jelentette ki Havasz.

A fáraó halálának okát azonban továbbra is homály fedi. A tudósok a gyilkossági eszközök közül csupán a mérgezést nem tudták kizárni, ennek azonban a nyomait immár lehetetlen kimutatni. Most már csak a fiú arcvonásainak rekonstruálása van hátra, amely májusban lesz kész, és Brando Quilicinek, a National Geographic számára készült dokumentumfilmjéből megismerheti a világ.

Tutanhamon, akinek mesés kincsekkel teli sírját az aranymaszkos múmiával együtt 1922-ben találta meg Howard Carter brit régész az egyiptomi királyok völgyében, kr. e. 1362-ben lépett gyermekként trónra, apja, a vallásreformot, a Aton napisten monoteisztikus kultuszát bevezető Ehnaton fáraó után. Tutanhamon alig tízéves uralkodása alatt azonban a régi vallás hívei fokozatosan ismét hatalomra jutottak és visszaállították az ősi hagyományokat. A feltételezések szerint a főpapság tette el láb alól az útjában álló fiatal fáraót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kult

Megérkezett Kairóba I. Ramszesz múmiája

Katonazene fogadta vasárnap Egyiptomban I. Ramszesz fáraó múmiáját, mely százötven évvel azután tért vissza Egyiptomba, hogy a Királyok Völgyéből, sírkamrájából elrabolták. Az egyiptomi régészeti főtanács vezetője civilizált gesztusnak minősítette a visszaszolgáltatást, bár úgy vélte, hogy a múmia "személyazonossága" nem teljesen bizonyos.

MTI Kult

Költözik II. Ramszesz szobra

Költözés előtt áll II. Ramszesz fáraó szobra, amelyet az egyiptomi főváros központjából hamarosan a gizai piramisok környékére helyeznek át.

„Nem tudott leállni” – itt az előzetese a Frank Zappáról szóló dokumentumfilmnek

„Nem tudott leállni” – itt az előzetese a Frank Zappáról szóló dokumentumfilmnek

Külön platformot indít az Amazon a fenntartható termékeknek

Külön platformot indít az Amazon a fenntartható termékeknek

Milliárdos profitot termel a fizetős magyar egészségügy

Milliárdos profitot termel a fizetős magyar egészségügy