szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akár meg is nyerhetik az 1848/49-es szabadságharcot - legalábbis az interneten - azok a diákok, akik vállalkoznak a forradalom eseményei, csatái köré felépített online játékra, amelyet az oktatási tárca vezetője mutatott be csütörtökön Budapesten.

Megnyerhető a szabadságharc
A játék nyitóoldala
© www.48.sulinet.hu
A történelmi események tanítása akkor igazán hatékony, ha valamilyen módon élményszerűvé tudják tenni. "Egészen más valamit átélni, cselekvő résztvevőként bekapcsolódni, mint csak a tanár előadását hallgatni vagy érdemjegyért feleletet adni arról" - mondta Magyar Bálint újságíróknak.
    
Az oktatási tárca vezetőjének közölte: a www.48.sulinet.hu honlapról márciustól elérhető és ingyenesen letölthető játék a Sulinet Digitális Tudásbázison digitális tananyagokkal egészül ki.

A játékot felső tagozattól felfelé mindenkinek ajánlják. A játék kifejlesztői azt tervezik, hogy hasonló módon dolgozzák fel a Rákóczi-szabadságharcot és az amerikai függetlenségi háborút.
   
Az 1848/49-es szabadságharcos játék a korabeli Magyarország térképén játszódik, ezen lehet irányítani a hadseregeket. A játékosok 14-féle hadegységgel, három nemzet színeiben vehetnek részt az eseményekben, s több mint hetven tábornok vonható be a harcokba.

Hamarosan elindul a Sulinet Digitális Kiskönyvtár is, amelyben az adott korhoz kapcsolódó könyvek lesznek elérhetők.

Az Oktatási Minisztérium határozatlan időtartamra szóló, kizárólagos felhasználási jogot szerzett a szoftver magyar nyelvű változatának Magyarországon történő terjesztésére. Mindezen jogokat és szolgáltatásokat a tárca 9.8 millió forintért vásárolta meg. A játék fejlesztői vállalták, hogy saját honlapjukon kapnak helyet a stratégiai játékhoz kapcsolódó fórumok, chatszobák, és más szoftvertámogatási szolgáltatások. A fejlesztők vállalták, hogy a szoftver használata során esetlegesen felmerülő hibák, inkompatibilitások, pontatlanságok kijavítására egy éven keresztül havonta egy alkalommal ún. hibajavító csomagokat (patch) bocsátanak a Sulinet Programiroda rendelkezésére.

Az 1848/49-es szabadságharc stratégiai játék fejlesztését a Hydrogame programozócsoport végezte.
Részletek a játék leírásából, az Oktatási Minisztérium sajtóanyagában:
"A játék a korabeli Magyarország térképén játszódik, a játékos ezen irányíthatja a hadseregeket. Fontos szerepet kap még az utak és a vasutak elhelyezkedése, mert ezeken gyorsabban haladhatnak a hadseregek. A játék során a magyar félnek lehetősége van új egységek toborzására a nagyvárosokban. Az osztrák fél új egységeket nem állíthat fel, de időről-időre kap erősítést a történelmi helyzetnek megfelelően. Az orosz beavatkozás választható, ennek esetén a magyar félnek sokkal nehezebb a dolga, hiszen két nagy hadsereget kell egyszerre legyőznie.

A seregek alapegysége az ezred és az üteg, minden hadsereg ezekből épül fel. Ellátmányt a nagyvárosok biztosítanak, ezektől a központoktól elvágott hadseregek nehéz helyzetbe kerülnek. Az egyes hadseregek élére a játékos nevezheti ki a tábornokokat. E mellett a játékos a csatában alkalmazott taktikát is beállíthatja, amely lehet vakmerő, kiegyensúlyozott vagy óvatos, illetve irányulhat az ütközet elkerülésére.

A játék a számítógép ellen játszható (a magyar vagy az osztrák-orosz féllel), vagy két játékos játszhatja egymás ellen az interneten illetve helyi hálózaton."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Indonéziába exportáljuk a Sulinetet

A Magyarországon sikeresen működő programon alapuló kísérleti projekt az indonéziai Batamban indul be - közölte az Informatikai és Hírközlési Minisztérium.

Amerikai professzorok: Orbánt a hatalom érdekli, ehhez csak eszköz a vallás

Amerikai professzorok: Orbánt a hatalom érdekli, ehhez csak eszköz a vallás

Vidnyánszky az Európai Parlamentnek: Az SZFE-n uralkodó anarchia már tűzoltósági szempontból is veszélyes

Vidnyánszky az Európai Parlamentnek: Az SZFE-n uralkodó anarchia már tűzoltósági szempontból is veszélyes

Reklámban nevette ki a kormány sportmániáját a Paramount

Reklámban nevette ki a kormány sportmániáját a Paramount