szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az egyik producer öngyilkossága és a sorozatos áramszünetek miatt végleg abbamaradt Tarr Béla új filmjének, a Georges Simenon francia krimiszerző egyik regényén alapuló Londoni férfinak a forgatása, amely három hete kezdődött a korzikai Bastia kikötőjében.

Humbert Balsan február 10-én bekövetkezett halála óta a társproducerek nem tudtak megegyezni A londoni férfi finanszírozásának további módjáról - jelentette be hétfőn Korzikán Jean-Patrick Constantini gyártásvezető.

A másfél milliárd forintos költségvetésű francia-német-brit-magyar koprodukció helyzetén rontott az is, hogy a szokatlanul zord téli időjárás okozta sorozatos áramszünetek és viharok miatt nagy késedelmet szenvedett a forgatás. A gyártásvezető szerint előfordult, hogy áramszünet miatt óránként négyszer is le kellett állni a főként éjszaka zajló munkával.

Pedig a Normandiában játszódó film elkészítéséhez költséges kulisszákat létesített a nemzetközi stáb: felépítettek egy egész pályaudvart Bastiában, lefektettek több száz méter vasúti sínt és még egy lapos fenekű hajót is hozattak Máltáról. A szokatlanul hideg tél miatt azonban két héten át akadozott az áramszolgáltatás a Franciaországhoz tartozó földközi-tengeri szigeten.

Az 5 millió euró költségvetésű film forgatását értesülések szerint legkevesebb 100 millió forinttal támogatta a Nemzeti Kulturális Alap, s 400 ezer euróval járult hozzá a költségek fedezéséhez az Európa Tanács filmes alapja, az Eurimages is.

Humbert Balsam francia filmes, számos nemzetközi hírű rendező felfedezője, a készülőfélben lévő Tarr-film egyik producere 50 évesen vetett véget életének Párizsban, meg nem erősített hírek szerint felakasztotta magát a saját irodájában.

A sorsára hagyott szuperprodukciót angolul és franciául forgatták volna, dramaturgiai okokból

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Leáll Tarr Béla új filmje

A kuratórium előző napi ülésén tárgyalt a film helyzetéről és a befejezés feltételeiről, amit az indokolt, hogy a francia koproducer váratlan halála miatt veszélybe került a külföldi helyszínen készülő mozgókép finanszírozása - a korzikai gyártó cég nem kötött újabb lebonyolítási szerződést a produkcióval.

Ukrán külügyminiszter: Készek vagyunk rendezni a nézeteltéréseket Magyarországgal

Ukrán külügyminiszter: Készek vagyunk rendezni a nézeteltéréseket Magyarországgal

Egy sötét lyuk maradt az osztrák szélsőjobb újabb pofonba beleszaladó ex-vezérének

Egy sötét lyuk maradt az osztrák szélsőjobb újabb pofonba beleszaladó ex-vezérének

Januárban szavaznak az áramlopási ügy miatt lemondott erzsébetvárosi képviselő utódáról

Januárban szavaznak az áramlopási ügy miatt lemondott erzsébetvárosi képviselő utódáról