szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

E heti ajánlatunkban ott a Hiúság vására, Thackeray klasszikus regényének filmváltozata. A Titanic filmfesztivál, amely az ázsiai filmtermésből is merít. Van még techno és művészet: Lézer Fesztivál a Planetáriumban. Levezetésként pedig Omara Portuondo koncertje a Művészetek Palotájában.

Film
Hiúság vására

Kitalált női karakter
Amerika egyik legnépszerűbb sztárja, Reese Witherspoon összefogott a világ egyik legelismertebb rendezőjével, Mira Nairrel, hogy filmvászonra varázsolják az egyik legnagyszerűbb kitalált női karaktert, Rebecca Sharpot Thackeray klasszikus regényének adaptációjaként. Hát el lehet ezen csúszni? A napóleoni háborúk korának angol társadalmát figurázza ki a regény középpontjában a 19. századi irodalom egyik legismertebb hősnője, Becky Sharp áll, akit Reese Witherspoon sebezhetőségével tökéletesen alakít. A színésznőről elmondható, hogy ez talán legteljesebb, legtökéletesebb előadása, melyben a regényirodalom egyik igen összetett jellemű nőalakját jeleníti meg. A bájos, szép, kedves, de ugyanakkor önző és törtető, szenvedélyes és számító Becky egyben a vonzó lelkiismeretlenség mintaképe, akinek minden szava hazug és a társadalmi felemelkedésért mindent elkövet.

Színes feliratos angol-amerikai romantikus dráma, 137 perc, 2004
Rendező: Mira Nair
Szereplők: Reese Witherspoon, James Purefoy, Ruth Sheen

12. Titanic Budapest Nemzetközi Filmfesztivál
Nindzsák bandája

A 16. század zűrzavaros és vérzivataros korszak volt Japánban, az államot különbözõ erejű apró hűbérbirtokok szabdalták fel. A birtokosok egymás ellen hadakoztak, és igyekeztek annyira növelni területüket, amennyire csak lehetséges. Egy ilyen területhódítás áldozata lett Mitsuharu Yuki, akinek meggyilkolása egy áruló szolgájának, Shuzen Sakagaminak a lelkén szárad. Néhány hűséges alattvalója segítségével azonban a fia, Jutaro megszökik. Néhány évvel késõbb a fiú bosszúra éhesen tér vissza a családi kastélyba…

Színes 135 perc, rendező: Nagisa Oshima, Japán 1967
Toldi, március 31., 18:00

Tisztogatók

Új bandák veszik át a hatalmat a veszélyes, erőszakkal teli brit városokban. Látva, hogy a kormány képtelen úrrá lenni a káoszon, fiatal aktivisták megteremtik saját rendfenntartó szervezeteiket. Egy kezdő rendező számára a kung fu többnyire rúgások, állon vágások és ökölharcok sorozatát jelenti, de a rendezõ-forgatókönyvíró Richard Jobson és a színész-koreográfus Gordon Alexander baletté változtatja az erõszakos sportot.

Színes 85 perc, rendező:  Richard Jobson,Nagy-Britannia, 2004
Kossuth, április 01., Péntek 20:00

Repülő tőrök klánja

A két ifjú parancsnok
Kína 859-ben: a hajdan virágzó Tang dinasztiára sanyarú idők járnak, egymást követik a lázadások. A Repülő Tőrök Háza napról napra erősebbé válik egy rejtélyes harcos vezetése alatt. Két ifjú parancsnok, Jin és Leo azt a feladatot kapja, hogy ejtsék foglyul az ismeretlen vezért. Jin magányos harcosnak adja ki magát, Szél álnéven, és megmenti a börtönből Meit, a vak forradalmárlányt, majd elnyerve bizalmát, elkíséri a titkos szervezet főhadiszállására. A terv beválik, Jin és Mei azonban a hosszú és veszélyekkel teli út során egymásba szeret…

Színes 111 perc, rendező: Zhang Yimou, Kína, 2004
Uránia Nemzeti Filmszínház, április 2.,22:00
 
Anyámat!

Helyszíne a Kanári-szigetek, ahol a filmbeli család lakik. Héléne, a hűvös és felelősségteljes anya vad bulikat rendez, és fokozatosan magával rántja a fiát is ezekbe a drogtól, alkoholtól és szextől fűtött kalandokba. „Aki azt állítja, hogy a film perverz, nem érti a lényeget. Honoré teljes, sokrétű univerzumot teremtett, melyet sajátos morális szabályok irányítanak – ezek a szabályok tökéletesen elválaszthatóak a konvencionális viselkedés ostoba szabályaitól. A film lényünk és lelkünk legrejtettebb régióiról született látomás.” (Noah Cowan)

Színes 110 perc, rendező: Christophe Honoré, 2004
Toldi, április 03., 19:00

Amerikai áram

1999-ben az egykori Grúz Szovjet Köztársaságban a multinacionális amerikai AES Corporation átvette a kormánytól az áramszolgáltatást. A grúz áramszolgáltatásban szörnyű állapotok uralkodnak – egyetlen házban sincs mérőóra és emberek tömegei illegálisan csapolják meg a vezetékeket. Egy brit menedzser történetét követhetjük, aki megpróbál rendet teremteni. Paul Devlin filmje elképesztő társadalmi portrét fest a korrupció következményeiről, a kulturális különbségekről és kommunizmusból a kapitalizmusba tartó átmenetről.

Színes 85 perc, 2003, rendező: Paul Devlin
Örökmozgó, április 4., 20:30


Színház, kiállítás (Oldaltörés)


Színház
Frenák Pál Társulat: Apokalipszis - Frisson

Frenák új darabja valamiféle harmóniát igyekszik létrehozni, az események egyszerűen megtörténnek. Ezúttal nem kell a dolgok elé szaladni, irányító szerepet betölteni, csupán megfigyelni, bevárni, majd a történteket beépíteni a négyes szám szimbolikája szerint az egység megteremtésére törekedve. Az Apokalipszis misztérikus valóságok megismerése. Prófécia, hiszen ez a valóság valami eljövendő. Vízió, jelenetei és a megadott számok szimbólumok, a próféta Isten szavait fordítja ekként. Önmagukban csupán félreértelmezhetőek a színpadon megjelenő testek, az üzenet morzsái egy gondolat és értelem közvetítői.

Trafó - Kortárs Művészetek Háza, március 31. 20:00

I. Lézer Fesztivál - Budapest

Technikai művészet
A Lézer Színházat a technikai művészetek iránt érdeklődő fiatal művészek és műszakiak alapították. Most a  hagyomány-teremtés szándékával – a szervezők szeretnék egybegyűjteni azokat az alkotásokat és közösségeket, akik a fényművészet különféle területein hasonló célokat követve hoznak létre látványos programokat. Ennek ad teret az április 6-9. között megrendezendő I. Lézer Fesztivál a Planetáriumban.

A fesztivált követően, április 21-én bemutatóra is sor kerül a Lézer Színházban “Best of…” címmel, amely válogatást nyújt az elmúlt 25 év legsikeresebb műsoraiból. A Lézer Színház legelső premierjét, az “Űroperát” 1980 áprilisában mutatatta be a népligeti Planetáriumban. A Lézer Színház – mindmáig az európai kontinens egyetlen állandó filmszínháza – 1983-tól folyamatosan működik Budapesten. A társulat rendszeresen tart bemutatókat külföldön is, ahol nagyméretű rendezvényeken sokezres nézősereg előtt mutatják be programjukat.

Budapest, Planetárium, április 6. -9.

Sóska, sültkrumpli - tragikomédia

A darab -amely körbejárta már az ország színházait - az első perctől az utolsóig egy öltözőben játszódik. Hősei az élet játszmájának perifériára szorult statisztái. A szerzőt nem nagyon érdekelte, merre vezet kisszerű hősei útja. Beérte azzal, hogy meglesi és kihallgatja őket, a parttalan fecsegéseket. A tettek lehetőségétől megfosztott szereplőknek eszköze és fegyvere ugyanis a szó. Szavakból rajzolódik ki kapcsolatuk. A szavak közé rejtve bukkan felszínre a sorsokat megrontó féltékenység.  Egressy eseménymozaikjai, ha jól rakjuk ki őket, arra figyelmeztetnek, hogy éppen ilyen jellegtelen és jelentéktelen maga az élet, és nemcsak a periférián. Tragédia egyikükkel sem történik, csak éppen ott rekednek esélytelenül a periférián, és legfeljebb az életük megy rá.

Író: Egressy Zoltán
Szereplők: Lipics Zsolt, Fillár István, Széll Horváth Lajos
Pécs, Pécsi Harmadik Színház, április 4. 19:00

Országos Kisplasztikai Biennále - Pécsi Galéria

1967 óta a magyar szobrászat legjelentősebb szakmai fóruma az Országos Kisplasztikai Biennále. A Janus Pannonius Múzeum - másik országos nagyrendezvénye, a kerámia biennále rendezőjeként is - évről évre jelentős erőfeszítéseket tesz azért, hogy e két rangos kiállítás-sorozat megvalósuljon. Február elején megtörtént az idei biennále anyagának válogató zsűrizése, melynek ismeretében kijelenthetik, hogy minden korábbinál több alkotó pályázott a részvételre. 223 művész mintegy 450 szobrát bírálta a szakmai zsűri, melynek döntése következtében 130 szobrász 250 alkotása lesz látható a Pécsi Galériában.

Pécsi Galéria, Pécs, Széchenyi tér., április 3. – május 1.

Munkácsy és a fotográfia

A híres festő Munkácsy Mihály és a fotógráfia kapcsolatát bemutató tárlat nyílt a szegedi Móra Ferenc múzeumban. A kiállítás a portré és eseményfotók tükrében mutatja be Munkácsy életét, környezetét, kultuszát. A modellfotók az alkotás folyamatába adnak tanulságos betekintést: jelzik az utat az ötlettől, a tanulmánytól a kész műig. A tárlaton a Munkácsy életút és pályakép mellett betekinthetünk a magyar, német, francia, luxemburgi fotózás egy korszakába. A fényképek mutatják a fotótechnikák fejlődését, az ízlés, a divat változását is.

Szeged, Munkácsy Mihály Múzeum vendégkiállítása, április 17-ig


Koncertek (Oldaltörés)


Omara Portuondo - Buena Vista Social Club

Bolerók és habanérák
Az 1930-ban, Havannában született Omara Portuondo tizenöt évesen lett a Tropicana kabaré táncosnője. Énekelni is ott kezdett, kubai bossa novával átitatott amerikai dzsessz-sztenderdeket, úgynevezett feeling stílusban. 1952-ben nővérével női énekegyüttest alakítottak (Cuarteto Las D'Aida), aztán a szólókarrier évei következtek.

Képviselhette hazáját a sopoti dalfesztiválon, de a cukornádültetvényekre kivezényelt művészek között is énekelnie kellett a munkások szórakoztatására. 1996-ban, amikor a Buena Vista Social Club album felvételei elkezdődtek, Omara is az Egrem stúdióban dolgozott, és a producer Ry Cooder felkérte, hogy a Veinte Anos című bolerót együtt énekelje Compay Segundóval.

A többi már történelem: a dal az album egyik fénypontja, Omara pedig a Buena Vista Social Club-lemezsorozat elmaradhatatlan "tartozéka" lett. Karrierje tehát éppen hatvanéves, s mint kezdetben, koncertjein ma is a bolerók és a habanérák felett a feeling könnyű szele lengedez; s mint mindig: elragadóan.

Művészetek Palotája - Nemzeti Hangversenyterem, április 4. 20:00


Einstürzende Neubauten - A38

A Neue Deutsche Welle egyik emblematikus, létezése során mégis mindig trendektől különálló zenekara lassan 25 éve építi és rombolja a zenei struktúrákat - legújabb, sorrendben kilencedik stúdiólemezük címe tulajdonképpen munkásságuk ars poeticája is lehetne. Az Einstürzende Neubauten az interneten keresztül a rajongókat is bevonta az albumkészítésbe, de legalábbis lehetővé tette számukra, hogy figyeljék a zenekart munka közben, márpedig ez nyilvánvalóan szokatlan munkamódszert jelentett. A levegő a kulcsszó a témákat illetően, ezért sem meglepő, hogy az eleve szokatlan hangszer- és effektpark egyik leggyakrabban használt láncszeme ezúttal egy légkompresszor volt (hihetetlen, de nagyon halkan is lehet rajta játszani). Blixa úgy suttogja, énekli a szövegeket, hogy a német nyelv nem irritál, a visszafogottság pedig néha már ambientes tájképeket fest.

Budapest, A38 március 31.

Kroke  - klezmer és jazz

A Kroke annyit jelent, Krakkó. Ezt a nevet választotta magának az a három jó barát – Tomasz Kukurba: hegedű, ének, ütőhangszerek, Jerzy Bawol: accordion (harmonika), Tomasz Lato: nagybőgő -, akik elvégezve a Krakkói Zeneakadémiát olyan zenekart szerettek volna létrehozni, amely minél pontosabb tükörképe érdeklődésüknek és zenei-kulturális gyökerüknek.

Egy eltűnő világ hangjai (The Sounds of the Vanishing World): vitatkozzunk ezzel a Kroke lemezcím-választással, hiszen az 1992-es megalakulás óta tizenhárom év telt el, és a Kroke sikerrel bizonyítja, hogy a klezmert nem csak a New York-i diaszpóra avantgárd művészei képesek megújítani, maivá-élővé tenni. Számos kiadott lemez dokumentálja a zenekar törekvéseit, amely egyéni hangú elegye a tradicionális klezmernek, a mából beszűrődő hangszerelési fordulatoknak, rögtönzéseknek, a komolyzenei ihletettségnek és a dzsessz merészségének.

Budapest, A38, április 1., 20:00

GilFeMa együttes jazz koncertje

A trió 1999-ben alakult, amikor együtt jártak a Berklee-i Zeneművészeti Főiskolára. A tagok a világ különböző pontjáról származnak. A jazz a közös nyelv, mely összehozta őket. Lionel Loueke az anyanyelvén énekel és gitározik a szülőföldje (Benin, Nyugat Afrika) által inspirált hangon. Németh Ferenc a ritmus mély értésével és a dobszerelés fantáziadús használatával járul hozzá a produkció sikeréhez. Az olasz-svéd származású Massimo Biolcatt a lírai és ritmusos bőgő játékot kombinálja. Öt év együttjátszás után eredeti stílust alakítottak ki, mely a tagok szerzeményeinek széles repertoárját tartalmazza.

Debrecen, Hangfogó Music Pub, Perényi utca 1.


 

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Újabb két ember halt meg, már 447 fertőzött van Magyarországon

Újabb két ember halt meg, már 447 fertőzött van Magyarországon

Összes járatát leállította az EasyJet

Összes járatát leállította az EasyJet

100 ezer munkahely szűnhet meg a német járműiparban

100 ezer munkahely szűnhet meg a német járműiparban