szerző:
MTI

Új intézményekkel kulturális városnegyed épülhet ki a Szent Gellért tér és a Kosztolányi Dezső tér között Újbuda az önkormányzat szándéka szerint. Újjáéled többek között a Hadik kávéház is, de galériák, közösségi helyek is nyílnak.

A Hadik kávéház mint cipőbolt (XI.Bartók Béla út)
Újjáéledhet
© www.dura.hu
Veresné Krajczár Izabella alpolgármester elmondta, a XI. kerületi Bartók Béla útnak ezt a szakaszát kávéházakkal, közösségi terekkel, galériákkal kívánják újra művésznegyeddé varázsolni. 
   
Az alpolgármester közölte, szerdán 17 olyan szervezettel kötött megállapodást Újbuda önkormányzata, melyek vállalták, hogy a terv megvalósításában részt vesznek.

Az alpolgármester megkoszorúzta a 120 éve született Kosztolányi Dezső író, költő szobrát a róla elnevezett téren és emlékeztetett arra, hogy a környéken lakott és alkotott a többi közt Karinthy Frigyes író-költő, valamint Móricz Zsigmond író is, a környék adott otthont Csontváry Kosztka Tivadar festőnek, Ottlik Géza írónak, de a kortárs művészek közül itt él például Cseh Tamás zenész is.
   
Az önkormányzat ugyan pusztán saját forrásból nem képes a kulturális városnegyed kialakítására, de támogatni, ösztönözni tudja a kezdeményezéseket.
   
Példaként említette, hogy a közelmúltban, az önkormányzat egy volt épületében, a Bukarest téri buszpályaudvar várójában alakítottak ki egy olyan kávézót, amely kulturális programokat is kínál.
   
A Bartók Béla úton működik a kerület egyetlen színháza, a Karinthy színház is, de itt az A38 hajó, és itt működik a Fonó, valamint számos galéria.
   
Elmondta, terveik között szerepel a századforduló utáni évtizedek híres kávéházának, a Hadiknak a helyreállítása is. A képviselő-testület már döntött arról, hogy a kávéház funkciójának visszaállításában Újbuda szerepet vállal.
   
Reményeink szerint az átalakítás még ebben az évben megvalósítható, de az egykori önkormányzati ingatlan visszavásárlása önmagában is 200-300 millió forint - hívta fel a figyelmet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Előrelépett Budapest a legdrágább városok listáján

London drágult a legnagyobb mértékben, viszont Budapest lépett előre a legtöbb hellyel az Economist Intelligence Unit (EIU) kedden kiadott, az egyes nagyvárosok megélhetési költségeinek változásairól összeállított listáján.

Itthon

Építésügyi minisztériumért lobbizik az építész szakma

Építésügyi minisztérium vagy önálló országos építésügyi hivatal létrehozását javasolja a Magyar Építész Kamara. A szervezet indokoltnak látja, hogy az építésügyben az állami és az önkormányzati hatásköröket újraosztanák.

Több százmilliós csalást leplezett le az OLAF Magyarországon

Több százmilliós csalást leplezett le az OLAF Magyarországon

Hatvan évet vártunk Kurtág György első operájára

Hatvan évet vártunk Kurtág György első operájára

Csak két versenyző utazhatott ki a vb-re a bokszszövetség pénzügyi gondjai miatt

Csak két versenyző utazhatott ki a vb-re a bokszszövetség pénzügyi gondjai miatt

Nappal +13 fok, éjszaka mínusz is lehet

Nappal +13 fok, éjszaka mínusz is lehet

Egy lépéssel közelebb kerültek kínai tudósok a kifogyhatatlan energiaforráshoz

Egy lépéssel közelebb kerültek kínai tudósok a kifogyhatatlan energiaforráshoz

Jó hírt kapott Zuckerberg: mégsem mondott fel a Facebook legfontosabb jogásza

Jó hírt kapott Zuckerberg: mégsem mondott fel a Facebook legfontosabb jogásza