szerző:
hvg.hu

E heti ajánlatunkban ott egy francia filmdráma, a Tüzes angyal Bozsik Yvette-módra, a Dali kiállítás a Műcsarnokban és a Cérnaképek a Nyitott Műhelyben. És egy igazi "ügy", az Ökofeszt, arról, hogy lehet más a politika.

Film
Intim vallomások

Belső világ
Anna egyszer véletlenül nem a megfelelő ajtón nyit be, így házasságának problémáit egy William Faber nevű pénzügyi tanácsadónak tárja fel. Faber, akit meghat a nő gyötrődő fájdalma, és akit az egész egy kicsit izgalomba is hoz, nem tudja összeszedni a bátorságát, hogy bevallja Annának, hogy ő valójában nem a pszichiáter, akit Anna eredetileg keresett. Melodráma? Nem egészen. 

A „rendelések” folytatódnak: és ahogy egyik beszélgetés követi a másikat, furcsa rítusok alakulnak ki a két ember között.  A másiknak köszönhetően, egyszerre csak mindketten friss szemmel látják az életet, anélkül, hogy a leghalványabb fogalmuk lenne arról, hogy mindez hová vezet…
Díjak és jelölések: Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2004) - Arany Medve jelölés: Patrice Leconte

Színes feliratos francia filmdráma, 104 perc, 2004
Rendező: Patrice Leconte
Szereplők: Sandrine Bonnaire, Fabrice Luchini, Michel Duchaussoy

A japán szerető

Az alkotás 2003-ban, hazájában, Ausztráliában szinte az összes díjat besöpörte, többek között legjobb film, legjobb színésznő, és legjobb rendezés kategóriában. Sandy, egy geológus, egyedül marad a sivatag kellős közepén egy japán férfival, aki nem túl rokonszenves neki. A dolgok egyre rosszabbul alakulnak, amikor kiderül, hogy egy darabig nincs kiút ebből a helyzetből: mindketten ottragadtak a világ egyik legeldugottabb, legkietlenebb zugában...

Színes feliratos ausztrál filmdráma, 105 perc, 2003
Rendező: Sue Brooks
Szereplők: Toni Collette, Gotaro Tsunashima, Lynette Curran

12. Titanic Budapest Nemzetközi Filmfesztivál

Keserű kávé

A horvát Tomislav azért érkezik Prágába, hogy együtt lehessen finn barátnőjével, Mayával. A könnyelmű, munkakeresésre szinte alkalmatlan, alapvetően lusta színész és az energikus, nagyon magabiztos, egyetemi nyelvtanár lány kapcsolata eléggé hullámzó, mégis tartósnak látszik. Legalábbis addig, amíg Maya nem találkozik régi ismerősével, Renatával, és a két lány el nem határozza, hogy vidéki kirándulásra indulnak. Ez a keserédes vígjáték olyan fiatalokról szól, akik már nem is annyira fiatalok, akik nem élhetnek felelősségvállalás nélkül, ugyanakkor szabadságukat sem akarják feladni.

Színes 90 perc, rendező: Börkur Gunnarson, Csehország, Izland, 2004
Toldi: április 07., 17:00
Örökmozgó: április 09., 16:00

Végső megoldás, India

A gyűlölet élettana
A gyűlölet élettanáról készült tanulmány. Az alkotás az indiai Gujaratban készült, s szemléletesen dokumentálja a jobboldali indiai politika köpönyegforgatását a 2002-es muszlim népirtás okán.

A film a 2002. február 27-én Godhrába tartó Sabarmati Expressz elleni, 58 hindu életét követelő merénylet utóhatásait tárja fel. Válaszként a vonatincidensre a hinduk 2500 muszlimot gyilkoltak meg brutális módon, nők százait erőszakolták meg, és több mint kétszázezer családot üldöztek el otthonaikból.

Színes 148 perc, Rendező: Rakesh Sharma, India 2003
Örökmozgó, április 06., 18:00 


A Richard Nixon-merénylet

A valós eseményeken alapuló Richard Nixon-merénylet Samuel idegösszeomlásának és ezt követõ elnökgyilkossági-kísérletének története. Miután Bicke házassága felbomlik és munkanélkülivé válik, a férfi a maradék valóságérzékét is elveszti. Vágya, hogy kirohanjon a kormány ellen, odáig hajtja, hogy fegyver rejt egy ortopéd lábmerevítõbe. Célja, hogy eltérítsen, majd a Fehér Háznak vezessen egy repülőgépet.

Színes, 103 perc, rendező: Niels Mueller, Egyesült Államok, Mexikó, 2004
Kossuth, április 08., 16:00
Toldi, április 09., 17:30


Színház, Kiállítás (Oldaltörés)


Színház
Zérus – Sinead Morrisey versei / vers-est

Idén Mundruczó Kornél rendező az, aki egy színházi estté formálja a nézők számára a verseket. A fiatal filmes generáció egyik legtehetségesebb alakja, nem először tesz kirándulást a színpad felé, hiszen a Sziklakórházban bemutatott, színházi berkekben már-már kultikus előadásnak számító Krétakör előadás, a Nibelung-lakópark is az ő rendezése.

Rendező: Mundruczó Kornél
Szereplők: Szamosi Zsófia, Tóth Orsi és még sokan mások
Trafó, április 8., 20:00

Bozsik Yvette Társulat: Tüzes angyal – tánc

Bozsik Yvette és Vati Tamás harmadik duettje egy trilógia befejező állomása, a Xtabay és a Holtodiglan folytatása. Két lélek egymásra találása és harca, valahol az élet és a halál, a tudat és a tudatalatti határmezsgyéjén. Látomások sorozata, amelynek ihletője a középkor misztikus hangulatát idéző Valerij Brjuszov-regény, a Tüzes angyal.

Trafó Nagyterem, április 13-17. , 20:00 

József és a színes szélesvásznú álomkabát - musical

A musical József kalandjait meséli el villanásnyi jelenetekkel és jobbnál jobb dalokkal. József álmot látott és elbeszélte bátyjainak, akik megirigyelve húsz ezüstpénzért eladták a kereskedőknek, azok pedig elvitték Egyiptomba, s ott eladták Józsefet egy Potifár nevű embernek, a fáraó főtestőrének, aki igen megkedvelte, háza felvigyázójává tette, és minden vagyonát rábízta.

Színész: Kecskés Tímea, Simor Ottó, Cservenák Vilmos, Domoszlai Sándor
Debrecen, Csokonai Színház, április 8.- április 30.

Kiállítás
Salvador Dalí kiállítás - Műcsarnok

A Sammlung Richad H. Mayer (Bamberg) anyagából, a Galerie Böttingerhaus együttműködésében április 1. és május 29. között látható - Aranykor címmel - Salvador Dalí tárlata, amelyen az elsősorban szürrealista festményeiről ismert művész grafikái, rajzai, akvarelljei, világirodalmi illusztrációi tekinthetők meg. Immáron a nagyközönség is megismerkedhet a gyűjtemény kiállított 120 alkotásával, amelyek az életmű teljesebb megismerését teszik lehetővé a laikus és a szakmai közönség számára. A művész születésének századik évfordulóján világszerte számos retrospektív tárlat emlékezett meg a modern művészet egyik leginnovatívabb alakjáról. A hazai közönség eddig jobbára ismeretlen oldaláról értheti meg a virtuozitásáról rajzi műfajokban is tanúbizonyságot tevő Dalí-t, s a kiállítás egyben lehetőséget teremt az életmű egészének árnyaltabb áttekintésére.

Műcsarnok, Budapest, Hősök tere április 1. - május 29.

Ács Irén - életmű fotókiállítás

Ács Irén fotóriporter tud valamit a világról, amit sokan csak vágyunk tudni. Azt, hogy élni jó. Múltat őrizni szép emlékként és a mindennapokat megélni jó dolog. Ezt a sajátos riporteri életművet végignézve a befogadó szempontja lehet csupán különböző.Olyan asszociáció-sorozatot indíthatnak el ezek a fényképek, ami után bizton ajánlható mindenkinek, aki emlékezni, fölidézni vagy megismerni akar - egy kort, fiatalságot, múltat; az urbánus és népi lét kevert egymásmellettiségét, gyengéd otthonosságot közelmúltunkból. Ha adhatnánk egy díjat a legoptimistább fotóriporternek - mint ahogy mostanában újra létezik biennálékon ez a kategória -, mi neki adnánk.

Magyar Nemzeti Múzeum, április 7. - június 12.

Czeglédy Istvánné: Cérnaképek

Az alkotó - végzettsége szerint külkereskedelmi levelező - soha nem dolgozott hivatásszerűen olyan területen, mint amelyen újszerű, igényes, magas színvonalú alkotásait létrehozta, amelyek közé (az irodai munka unalmában született, nem a nyilvánosságnak szánt) leleményes nyelvi játékok éppúgy tartoznak, mint a most megtekinthető (egy ágyhoz kötő betegség kényszerpihenõje miatt kitalált) cérnaképei. A maga szórakoztatására kigondolt hímzéstechnika az öltések textúrája és a megválasztott színárnyalatok révén fogalmaz újjá és elevenít meg egy-egy, saját fényképpel megörökített tájat.

Nyitott Műhely, április 30-ig

A vakok festője - Bank Galéria

Romanek Inka festőművész képeiből nyílt kiállítás a Bank Galériában április 5-én. Romanek Inka festőművész képeiből összeállított kiállítása vakoknak és gyengénlátóknak ad nem mindennapi lehetőséget a festménnyel való ismerkedéshez. A tárlat különlegessége abban rejlik, hogy a művész úgy készítette el képeit, hogy a szokásosnál több festékanyagot használt fel és ezért a kontúrok tapintással is érzékelhetőek. A művésznő képei plasztikus, kitapintható formában, vakírással feliratozva, karakteres színvilággal készülnek, igazi élményt nyújtanak a kiállítás látogatóinak. A tapintható tárlat nem csak a gyengénlátó és vak emberek érdeklődésére számít, hanem a látó emberek számára is segít megérteni egy másik világ, fénytől elrejtett dimenzióját.

Székesfehérvár, Bank Galéria, hónap végéig látogatható

Koncertek, fesztiválok (Oldaltörés)

Koncert
ADFORMációk: Eichinger Quartet - Gödör

A ma zenéje
Az ADFORMációk olyan együtteseket mutat be, amelyek a tradicionális jazz forma-és dallamvilágára épülve vagy akár azokat elhagyva alkotnak és mutatnak valami teljesen újat. Egyikük sem szorítható egyetlen megszokott kategóriába sem. Külföldön gyakran nevezik az ilyen zenéket egyszerűen improvizatív zenének, a „ma zenéjének” vagy New Waves-nek, azaz szabad fordításban Új Hullámnak, bár ez a kifejezés egy kicsit mást takar nálunk. Talán ami ezekben a formációkban közös, az maga az improvizáció, a rögtönzéseknek teret adó szabad és egyben elmélyült muzsika. Nem is az a cél, hogy egy újabb zenei kategóriát állítsanak fel, de az biztos, hogy ezekre az estékre a jazz kedvelői mellet olyanokat is várnak a szervezők, akik egy hagyományosabb jazz koncertre nem biztos, hogy elmennének – az ADFORMációk koncertjein viszont biztosan egy újfajta zenei megközelítéssel találkozhatnak. 10 formáció 10 különböző estén ad koncertet a sorozat keretén belül a Klubban.

Gödör Klub, április 13. 21:00

Killerjoey - Trafó

Joey Baron, amellett, hogy 1995 óta állandó zenésztársa Bill Frisellnek és John Zorn-nak, rengeteg kiváló zenésszel koncertezett és készített felvételt. Zenekarvezetőként a szokatlan felállású (szaxofon, pozan, dob) Barondown-nal mutatkozott be, mellyel három lemezt adott ki. Saját nevén két szólólemeze jelent meg Bill Frisell, Ron Carter és Arthur Blythe közreműködésével. Tony Scherr sokak által várt vendég, aki tavaly októberben a Sex Mob bőgőseként mutatkozott be a Trafóban a hazai közönség számára. A zenekar két gitárosa, Brad Shepik és Steve Cardenas Paul Motian Electric Bebop Band-jében tűnt fel. Brad Shepik további referenciái mellett (Charlie Haden Liberation Orchestra, Dave Douglas, Alasnoaxis, Carla Bley, Tim Berne, Yuri Yunakov) főként saját triója miatt érdemel figyelmet. A nagybőgős Scott Colley és Tom Rainey dobos közreműködésével napjaink egyik legcsodálatosabb jazz trióját vezeti.

Trafó, április 9. 20:00

Gary Willis - Szendőfi Péter Band 

Gary Willis a Jaco Pastorius utáni nemzedék legendás basszusgitárosa. Hatalmas rajongótáborát elsősorban a Tribal Tech nevű zenekarának köszönheti. Ma a szakma és a közönség egyértelműen őt tartja a világ egyik legnagyobb jazz muzsikusának. Szendőfi Péter - az egyik legjobb magyar dobos - Willis-szel közös produkciója az azonos felállásban készülő lemezének koncertbemutatója Tony Lakatossal és más magyar muzsikusokkal.
 
Millenáris Fogadó-Földszint, április 7. 20:00

Fesztivál
ÖKOFESZT - Lehet más a politika!

"Idióta. Így hívták a régi görögök azt, aki szabad ember létére nem folyt bele a közösség ügyeibe, azaz a politikába. Ma ezzel szemben idióta az, aki politizál. Mindeközben békés egyetértés van köztük abban, hogy az állampolgári aktivitás legjobb, ha nem terjed túl a négyévenkénti választásokon. Tényleg ennyi lenne a politika?" - fogalmaznak bevezetőjükben az Ökofeszt szervezői. Fenntartható és fenntarthatatlan fejlődés, globalizációs és annak kritkája, zöld és feminista mozgalmak, életformák és alternatívák. Világjobbítás, két nap alatt.
A fesztiválon lesz majd koncert, filmevetítés, gyerek-program. Előadásokat, beszélgetéseket és műhelyeket is szerveznek arról, hogy lehet-e más a média, a rend-védelem, a demokrácia, a jogvédelem, a gazdaság, a munkahely, a fogyasztás, a közösségi tér.
A részletes programról itt.

Budapest, április 15-16.

1. Magyar Képregényfesztivál - Budapest

A beszélgetéseket, előadásokat tematikus csoportokba rendezték. A címek előlegzik a tartalmat: Comics, Manga, Abrafaxe; A képregény, ha magyar; Fumetti, BD, Graphic novel. A fesztiválon magyar rajzolók dedikálnak, lesz comics-vásár, valamint új köteteket is bemutatnak. Megjelenik a XIII. című francia sorozat hazai kiadásának második része, a Kövesd az Indiánt.  Egy nálunk újjáéledő műfajt ünnepel közönsége, s közben vizsgálja a fejlődés lehetőségeit.

Budapest, Almássy téri Szabadidő Központ, április 9.

 

 

 

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vezetni szeretett volna, ezért elvitt egy nyitva hagyott autót

Vezetni szeretett volna, ezért elvitt egy nyitva hagyott autót

Lezuhant és kigyulladt egy kisrepülő a Balaton-felvidéken

Lezuhant és kigyulladt egy kisrepülő a Balaton-felvidéken

Bepánikolt kamionos állt keresztbe az M43-as autópályán

Bepánikolt kamionos állt keresztbe az M43-as autópályán

Kincstári optimizmus Trump gazdasági tanácsadói részéről

Kincstári optimizmus Trump gazdasági tanácsadói részéről

Pénztárcát lopott a győri vasútállomáson, segítsen a rendőrségnek megtalálni!

Pénztárcát lopott a győri vasútállomáson, segítsen a rendőrségnek megtalálni!

Recesszióba kerülhet a német gazdaság

Recesszióba kerülhet a német gazdaság