szerző:
hvg.hu

„Komor rock”-nak is hívhatnánk (glum rock: a csillogó, „bonjovis” glam-re és a gloom-ra is utaló szójáték?) azt a trendi zenei stílust, amely bővelkedik melankolikus fiatal popsztárokban; és himnuszokat ad egy csüggedt generációnak. Ez a zene ünnepélyes, borús és tucatnyian másolják.

Coldplay
Ők kezdték?
© www.hotandcoldplay.com
A The Independent elemző - s helyenként gunyoros -  cikkben ír a brit gitárzene új áramlatairól (Sex, Prozac and Rock'n Roll; március 29.). A komor társulás közepén a Coldplay-t találjuk, amely köré újhullámos bandák csoportosulnak, amelyek mintha elhatározták volna, hogy a popzene negatív oldalát hangsúlyozzák és a pozitív dallamokat  felejtésre ítélik.

Látszik, hogy Nagy-Britanniában a popzene nemzeti ügy: noha az édesbús melódiák hódítanak, a lap szerint a stílust Bűntettek a zene ellen című műsorában már egy humorista, Mitch Benn is kipécézte. Négy zenekart nevez meg: az idei év elsöprő sikerű együttesét, a Keane-t, aztán a Snow Patrol-t, az Embrace-t és a Thirteen Senses-t; ezek bűne szerinte, hogy hátborzongatóan hasonló hangot ütnek meg, mint a Coldplay. A Coldplay harmadik albuma, a Parachutes és az A Rush of Blood to the Head után, idén nyáron kerül a boltokba és az év egyik leginkább várt lemeze. Mások szerint még egy ötödik csapat is hozzáírható a listához, mégpedig az Athlete, amelynek slágere, a Wires az énekes inkubátorban lévő kisgyermekéről szól.

Lassan minden zenekar úgy szól már, mint a Coldplay. Mintha kötelező volna. Minden nagyon visszafogott, nincs túl nagy zenebona; ez lehetne az Embrace, a Keane vagy a Snow Patrol jellemzése is, és a Thirteen Senses sem lóg ki a sorból. A parodista szerint ezt a „nyomorúságos tradíciót” pontosan nyomon lehet követni Leonard Cohentől a nyolcvanas évek kultusz-zenekáig, a The Smiths-ig, valamint olyan modern mélabú-óriásokig, mint a Radiohead.

Conor McNicholas, az NME (New Musical Express) című szaklap szerkesztője szerint az utánzás elkerülhetetlen következménye a Coldplay hatalmas sikerének. Mindig ez történik, ha egy banda ennyire befut, ez játszódott le az Oasis esetében is. Bár az "alapzenekar" mindig is egy lépéssel előrébb tart, mint a klónok, s míg néhány banda megdolgozik a sikerért, mint például a Snow Patrol vagy az Athlete, mindig lesznek egyszerű, szolgai másolók is.

A példazenekar, a Coldplay frontembere Chris Martin újabban Gwyneth Paltrow-val kötött frigyéről is híres, nemcsak zenéjéről. A zenekar Londonban, 1996-ban állt össze az egyetemen, 2000 júliusában szerződött az EMI Parlophone-hoz. Debütáló albumuk, a Parachutes, listavezető lett az Egyesült Királyságban, valamint az év végére négyszeres platinalemez.

Harriet Scott, a Heart 106.2 FM zenei szerkesztője szerint a Coldplay érdeme, hogy a gitár visszatérjen a zenei térképekre. „A siker csupán annak bizonyítéka, hogy egyre nagyobb az igény a gitáralapú zenére, mely olyan sokáig volt száműzetésben, hogy most szinte természetes a visszatérés.” - mondja a szakértő.

Paul Sexton zenei szakíró szerint van élet a Coldplay után. „Volt egy pillanat a Coldplay megalakulása után, amikor úgy tűnt, hogy ez az ’új komorság’ dominál majd a lemeziparban, de szerintem ezen már túl vagyunk. Az aktuális brit hullámokra sokkal inkább jellemző az ’anything goes’ felfogás. Az optimistas zenei elemző szerint már új bandák jönnek, olyan új neveket kell tanulnunk, mint a The Go! Team és a Do Me Bad Things.


Kalauz a komor rock képviselőihez; szövegek (Oldaltörés)


A The Independent cikke némi útmutatót is ad a Coldplay-klónokhoz, a szomorkás generációhoz, s idéz a szövegekből. Lefordítani talán nem mindig szerencsés ezeket a sorokat - műfordításra nem is vállalkoznánk - ám valami talán kiderül az édesbús melódiák mögé rejtőző komor rock képiségéből. 

Snow Patrol - Belfastban alakultak. A tagok a Dundee Egyetem elsőéveseknek rendezett buliján találkoztak 1994-ben. Utána tíz év telt el, míg harmadik albumukkal (Final Straw) első sikerüket aratták, 2004 egyik legigalmasabb CD-je lett a Run című slágerrel.

A Run-ból:
„To think I might not see those eyes
Makes it so hard not to cry
And as we say our long goodbyes
I nearly do”

(Ha csak rágondolok, hogy nem látom azokat a szemeket,
Alig tudom megállni, hogy ne sírjak,
És amint hosszasan elbúcsúzunk,
Közel leszek hozzá, hogy megtegyem)

Keane - 2005 nagy felfedezettjei. A banda frontembere a babaarcú Tom Chaplin. Egy suliból indultak, ma az Island Records ászai. Debütáló albumukat, a Hopes and Fearst jelölték a Mercury zenei díjra és aranylemez lett az USA-ban.

Az Everybody’s Changing-ből:
"You're aching, you're breaking
And I can see the pain in your eyes"

(Fáj neked, megtörsz,
És látom a fájdalmat a szemedben)

Athlete - A dél-londoni csapat albuma, a Vehicles and Animals, több mint 250.000 példányban kelt el. Második albumuk, a Tourist első helyet ért el az albumlistán. A The Independent így jellemzi őket: „lelassítanak az út közepén és leparkolnak a Coldplay és a Snow Patrol között”.

A Wires-ből:
"You got wires, coming out of your skin
There's dry blood, on your wrist"

(Meg vagy kötözve /be vagy drótozva/, a bőröd alól kijön,
ott az alvadt vér a csuklódon)

Embrace - Első albumukból (The Good Will Out) félmillió példányt adott el a huddersfield-i banda 1997-ben; utána azonban eltűntek a színről. Később a Gravity, a múlt év nagy slágere hozta vissza őket.

A Gravity-ből:
"Can you hear my heart beating
Can you hear that sound
Coz I can't help crying"

(Hallod, hogy dobog a szívem
Hallod azt a hangot
Mert nem tudom megállni, hogy ne sírjak)

The Thirteen Senses - A négyes még nem tudott betörni a main stream-be, de jó úton vannak arrafelé. A januárban megjelent Invitation című lemez bekerült a Top 20-ba, majd aranylemez lett.

A Saving-ből:
"My skin is cold, it's turned to ice
And everything I do, I want leaving me."

(Hideg a bőröm, jéggé fagyott,
Minden, amit teszek, minden amit akarok,
elhagyni saját magam /elhagy engem?/)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hárs Géza Kult

Minden megvolt

Semmi olyat nem használunk, amit ne hallottunk volna már valahol. Nem akarjuk meghaladni a forrásainkat. – fejtette ki ars poeticáját a New York-i Mooney Suzuki zenekar a Boston Globe-nak. A másolat-hullám lovagjai ők, vagy hagyománytiszteletről van szó? Mintha jelmezbállá vált volna a rock, ahol mindenki a papa cuccait hordja. Vagy a kosztümök mégis egyéniségeket takarnak?

Világ

A Franz Ferdinand vitte el a Mercury-díjat

A skót rockzenenekar bemutatkozó lemeze a The Streets, a Keane zenekar, Belle And Sebastian és a The Zutons lemezét előzte meg. A díjjal 20 ezer angol font jutalom jár.

MTI Kult

Díjeső vár a briteknél a Franz Ferdinandra

A rangos brit popzenei díj, a Brit Awards jelöltjeinek listáján tarol a tavalyi év sikerzenekara, a Franz Ferdinand. A skót retro-rockerek öt jelölést kaptak. A díjakat február 9-én osztják. Bekerült a kategóriák közé a legjobb élő produkció-, és kikerült a legjobb dance produkció díja.

Tordai Bence: Már nem elég a politikai harc

Tordai Bence: Már nem elég a politikai harc

Zsarolás, pénz, hatalom, túszejtés: a kereskedelmi háború fordulatosabb, mint egy krimisorozat

Zsarolás, pénz, hatalom, túszejtés: a kereskedelmi háború fordulatosabb, mint egy krimisorozat

Fotón az Orbán mögött álló két állítólagos TEK-es

Fotón az Orbán mögött álló két állítólagos TEK-es

„Azt gondolták, aranybőrönddel jövünk” – hogy él egy gróf 2018-ban?

„Azt gondolták, aranybőrönddel jövünk” – hogy él egy gróf 2018-ban?

Botrány a Parlamentben: Gyurcsány lesből támad

Botrány a Parlamentben: Gyurcsány lesből támad

Igazi könyvritkaságot adott ki az Akadémia a Szent Koronáról

Igazi könyvritkaságot adott ki az Akadémia a Szent Koronáról