szerző:
hvg.hu

E heti ajánlatunkban szerepel többek között egy feszes krimi keserű médiaszatírával, illetve Michael Castrótól József Attila versei angolul. A Dezsavűben megelevenedik a magyar történelem utolsó hetven éve. Fellép az Amorf Ördögök az A38 állóhajón, ismét szól a Rádió Underground Fesztivál, Győrben pedig fröccsfesztivált tartanak.

Film
Kényszerszünet

A filmben sodródó, hétköznapi emberek keresik a boldogulást és a szerelmet. Egy fiatal pár meggondolatlan szakítása indítja meg a kirobbanóan humoros, egyúttal szívszaggatóan szomorú események sorozatát. A sorsok végül egy csapásra egymásba fonódnak, és vidám, mégis keserédes történetté kerekednek.

Színes feliratos ír-angol krimi, 105 perc, 2003
Rendező: John Crowley
Szereplők: Colin Farrell, Colm Meaney, Cillian Murphy, Shirley Henderson

Adásunkat megszakítjuk

Hongkongi krimi
Hongkong legjobb rendezője feszes krimit ötvöz keserű médiaszatírával - az év legbravúrosabb nyitójelenete és legmeghatóbb gengszterhalála közé ékelve.

A filmben felleljük a Robert De Niro és Eddie Murphy főszereplésével készült Showtime elemeit, valamint párhuzamot érezhetünk a Mobil című alkotással is, amely egyik főszereplőjéről, Kim Basingerről ismertebb, azonban a műsor ebben az esetben drámai, megdöbbentő és váratlan fordulatokat vesz a végén.

Színes feliratos hongkongi-kínai krimi, 90 perc, 2004
Rendező: Johnny To
Szereplők: Kelly Chen, Nick Cheung, Richie Ren, Siu-Fai Cheung

Nyított Műhely - Joyce-Filmklub

Bloom - az Ulysses újabb megfilmesítése (2003)
Rendezte: Sean Walsh

A Magyarországi James Joyce Társaság klubest-sorozata, mely James Joyce életművének filmes vonatkozásait igyekszik feltérképezni. Havonta egy-egy alkalommal összesen 6 filmet vetítenek, mindig a hónap második csütörtökén, 19.00 órai kezdettel, májusban kivételesen két alkalommal.

Nyított Műhely, április 14., 19:00

Színház
Michael Castro és József Attila versei angolul

Michael Castro költő, műfordító, az 1975-ben létrehozott River Styx irodalmi folyóirat alapító szerkesztője, a hetenként jelentkező Poetry Beat költészeti rádióadás szellemi atyja, műsorvezetője 1945-ben született New Yorkban. Az 1970-es évek elején költözött a Missouri állambeli Saint Louisba. Hét verses és egy esszékötet (Interpreting the Indian: Twentieth Century Poets and the Native American) szerzője. Gyukics Gáborral közösen fordítója a 2002-ben megjelent Swimming in the Ground című kortárs magyar versantológiának, Balogh Attila Gypsy Drill című, 2005 telén megjelent kötetének, valamint József Attila 2005 tavaszán megjelenő Now We Are at the Beginning of Creation című kötetének.

Trafó Bár Tangó, április 14. 18:00 

Ég és Nő között - Thália Színház előadása

Az Ég és Nő között a nemek kapcsolatáról, az örökkévalóság eme érthetetlen témájáról szól. Tizenkét kép egy párról. Egy kalendáriumi év tizenkét hónapja a játék színpadi formája. Ez a folyton ismétlődő ciklus, amelyet már meg is szoktunk, s amelyben kialakítjuk pontos szertartásainkat, hogy ezek alapján változzon aztán a kedélyállapotunk. Egy végtelen és örök történet férfi és nő, férfi és férfi, nő és nő között. Minden élettöredék új hónapban játszódik. Különös hangulatával minden töredék a sorsszerűséget sejteti, mindegyik robbanásig feszült, ezért minden megváltozhat, hogy végre létrejöhessen az, aminek létre kell jönnie. Erről szól majd minden fejezet, minden kép, az extrém helyzetekről egy-egy váratlan pillanatban, a feszültségről, amely értelmet ad a holnapnak. Mindebben természetesen szerepet játszik az adott hónap és évszak színe, íze, illata.

Szereplők: Eszenyi Enikő, Milan Mikulcik, Sándor Dávid
Pécsi Harmadik Színház, április 14. 17:30,20:00  
Thália Színház - Budapest, április 23., 29., május 7.,11.-12, 20.  

Baltazár Színház: Múló Rúzs 

Baltazár-kabaré az idő múlásáról. Arról, hogy a velünk született bölcsesség nem veszett el, csak ahogy öregszünk, egyre inkább elfelejtjük. Újra meg kell találni magunkban az igaz, tiszta embert.

Szereplők: Erdős Balázs, Horváth Szilvia, Janzsó Cecilia, Keresztes Anna
Millenáris Fogadó-Padlás, április 15.-17., 19:00

Dezsavű - táncelőadás két részben

Divatos táncok
Különleges feladatra vállalkozott az egri színház társulata, amikor műsorára tűzte a Dezsavű című produkciót, amelyben megelevenedik a magyar történelem utolsó hetven éve. Tizenkét férfi és kilenc nő találkozik egy hajdan volt szórakozóhelyen, és e találkozás nyomán életre kel a múlt. A hely múltja, Magyarország múltja, a mi közös múltunk.

Az előadás izgalmas keveréke a tánc- és mozgásszínháznak, a revünek és a zenés színpadi játéknak. Ismert tánczenékkel elevenít fel egy-egy korszakot, a korszakban egy-egy divatos táncot, a táncban a magyar történelem legfontosabb eseményeit.

A színpadról a magunk, a szüleink, a nagyszüleink által megélt hetven év köszön vissza, minden örömével, hibájával, tévedésével, szenvedélyével és a legkomorabb időket is túlélő humorral.

Gárdonyi Géza Színház előadása, Miskolc és Eger, bemutató: április 8.


Kiállítások, koncertek (Oldaltörés)


Kiállítás
Szűcs Attila: Holt lelkek

Vak ember a megtalált kutyájával
Szűcs Attila, az idén a Munkácsy-díjat elnyert festőművész Holt lelkek című kiállítása április 15-től tekinthető meg. Szűcs közel kétéves szünet után jelentkezik önálló tárlattal, amelyen több mint 40, Magyarországon még ki nem állított alkotása látható. A média világából (képeslapokból, magazinokból, filmekből és a televízióból) kiemelt és radikálisan átdolgozott képek szereplői között a 20. század néhány meghatározó figurája, így Nikola Tesla és Buster Keaton is felismerhető.

Az 1967-ben született művész generációjának és a kortárs magyar festészetnek egyik legismertebb, a hazai és a külföldi kritika által is méltatott alakja. Los Angeles-i, római és berlini ösztöndíjak elnyerése mellett művészetének elismerését fejezi ki az is, hogy festményeit számos külföldi és hazai múzeum, valamint magángyűjtemény tekintheti magáénak. Alkotásai láthatók a Neue Galerie am Landesmuseum Joanneum-ban (Graz, Ausztria), és a frissen nyílt budapesti Ludwig Múzeum nyitókiállításán, a Művészetek Palotájában.

acb Kortárs Művészeti Galéria, Budapest, május 13-áig

Modernizmus 2. - Levéltár

Fejezetek a két világháború közötti magyar képzőművészeti progresszióból. A kiállítás 1918-tól 1945-ig mutatja be a modernista festészet ismert és kevésbé ismert művészeit. Megtekinthetők a századelő festészete úttörőinek munkái. A korszak konzervatív szemléletétől eltérően, művészi és társadalmi érzékenységük egyaránt arra ösztönözte a bemutatott művészeket, hogy új kifejezési formákkal kísérletezzenek.

Magyar Múzeum és Levéltár, Budapest, Dohány utca 2. június 2-áig

Modern mutánsok - kortárs képregények

Kortárs képregények Svájcból és Németországból Christian Gasser diavetítéses előadása. Húsz évvel ezelőtt az olyan német nyelvterületeken, mint például Svájc és Németország, nem létezett az a fogalom, hogy képregénykultúra. Napjainkban viszont ezen területek képregény rajzolói a műfaj legérdekesebb és legkülönlegesebb művészei közé tartoznak, akik jelentős nemzetközi hírnevet is szereztek.  Christian Gasser előadásában arról fog beszélni, hogy hogyan, és milyen tradícióból fejlődött ki az említett új képregény-szcéna. Christian Gasser író, újságíró, a svájci Strapazin képregény magazin társkiadója és szerkesztője. A Luzernben évente megrendezett Fumetto képregény fesztivál művészeti tanácsadója. Az előadás a Képregény a horizonton című nemzetközi képregény kiállításhoz kapcsolódik.

kArton Galéria, Budapest, Alkotmány u. 18, április 8. 17:00

Csárdáskirály II. - Kortárs festők kiállítása

A Csárdáskirály című kiállítást 2003 áprilisában láthatták először Miskolcon. Idén a nyolc kiállító közül csak öt mutatkozik be ismét: Gaál József, Máriás Béla, fe Lugossy László, Szikszai Károly és Urbán Tibor. A Csárdáskirályok olyan képek, melyek a hazai abszurd-neodada-posztmodern-expresszionista hiperrealizmus tárgyi bizonyítékai. A tárlat azt igyekszik megmutatni, hogy van élő és erős művészet napjainkban is.

Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum, április 14. - május 26.

Koncert
Amorf Ördögök, Café Drechsler - A38

Amorf Ördögök
Az Amorf Ördögök volt már szobadiszkó-zenekar, játszott jegenyezenét, újabban pedig kacat-poppal állt elő. Friss elektronika vegyül a hatvanas évek tánczenéjével, külvárosi kuplék pörgős groove-okkal. Az Amorf Ördögök zenéje különös hibrid: szégyentelenül keverednek benne a mulatós csárdásdiszkó négynegyedei és a nu-jazz finom hangulatai, a recsegős Hammond-futamok és a visszhangos dubok. E sokféleségből mégis összetéveszthetetlen és páratlanul egységes zenei világ bontakozik ki, melyet csak plasztikusabbá tesz a szövegek markáns hangulata. Irónia, önirónia, kortárs szleng és kupléfordulatok egyaránt jellemzik a szövegeket, melyekben békésen megfér egymás mellett a betyárvilág és a holdraszállás, a kockás abroszos kiskocsma és a marketing, elbűvölő szójátékok és lapos műfilozofálás.

Az előzenekar, a Café Drechsler Bécs egyik elismert klubtriója. A bőgő-dob ritmusszekció feszes funkykkal, gördülő groove-okkal és leheletfinom bárszvinggel egyaránt támogatja a basszusklarinét behízelgő futamait, mindehhez áttetsző elektronika a körítés. Elegáns nu jazz és extatikus tánczene - lounge felsőfokon.

A38 állóhajó, április 14.,21:00

De Lillos - Az ANSA estje

Norvég diákok össznemzeti találkozója, a legjobb viking tánczenekarral. A De Lillos Oszlóban alakult még 1984-ben, mint a helyi hideg ellen latin hangulattal perzselő zeneosztag. Több mint húsz éves fennállásuk alatt Norvégia tiszteletbeli kubaijai lettek, akik a legforróbb tánc-bulikat csapják hatalmas koncerttermekben, kis pubokban, neves fesztiválokon és egyetemi klubokban egyaránt. A zenekar két "motorja" Lars Lillo-Stenberg és Lars Fredrik Beckström szólókarriert is befutott, ám kedvenc és legerősebb felállásuk máig a taroló kvartett-forma maradt, amely ütős, vidám popmuzsikájával Norvégiába lopja Kuba szellemét.

A38 állóhajó, április 16. 21:00

Győri fröccsfesztivál

Vermelt fagyos, spriccer, spricc, fröccs, alkoholos üdítőital - hívták már ezt az italt sokféleképpen, de egy biztos, mióta Jedlik Ányos nagyszerű találmányával megadta a lehetőségét annak, hogy szódavízzel (höbörgő vízzel) higítsuk a bort, és amíg még nem terjedt el ily széles körben a jéghideg kóla, eleink esős őszi délutánokon, hideg téli estéken, langyos tavaszi reggeleken szívesen fogyasztották ezt a tiszta, alkoholos italt - fogalmaznak a szervezők.

Interaktív város- és fröccsismereti vetélkedővel, jópofa játékokkal, fröccskülönlegességekkel, szolíd árakkal és udvarias kiszolgálással várnak minden kedves fröccskedvelőt a Mediawave hetében, a Széchenyi téren.

 Győr, Széchenyi tér, április utolsó hete

IV. Szól a Rádió Underground Fesztivál - Debrecen

Fellépők: Galadriel (Szlovákia), Thema Eleven (Csehország), Dying Wish, CasketGarden, Autumn, Raventor.

Kezdetben volt a rock&roll, aztán jött a beat. Csupa kedves, ártatlan dolog, az akkori szülők, a mai nagyszülők már nem is értik, miért másztak tőle a falra. A beat azonban az 1968-69-es ellenkulturális forradalmába torkolló pár év alatt elvesztette ártatlanságát. Felnőtté vált, ideológiára és tudattágító szerekre tett szert, igényt formált a művészet státusára, miközben már inkább rocknak nevezték. Mindez elsősorban azzal a valamivel függött össze, amit az underground szó jelöl. Földalatti. Rejtőzködő, öntörvényű, titokzatos, tiltott, elvont, misztikus, művészi, szemben - de legalább is párhuzamosan - azzal, ami a felszínen mozog, ami jól látható és jól eladható. A párhuzamosok szépen összefutnak - rá lehet mondani a bűvös szót: posztmodern jelenség. Ezért kell neki fesztivál, olyan fellépőkkel, mint a Galadriel vagy a Dying Wish.

Új Vigadó (Rock Klub), Debrecen, április 16.

 

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Huszadjára is benyújtja az LMP az ügynökakták nyilvánosságra hozataláról szóló törvényjavaslatát

Huszadjára is benyújtja az LMP az ügynökakták nyilvánosságra hozataláról szóló törvényjavaslatát

Politika helyett az ingatlanszakmában folytatja Heinz-Christian Strache

Politika helyett az ingatlanszakmában folytatja Heinz-Christian Strache

Több tízezren tiltakoztak az idegengyűlölet és az intolerancia ellen Drezdában

Több tízezren tiltakoztak az idegengyűlölet és az intolerancia ellen Drezdában

Független civilként mutatta be a Hír Tv a pécsi Fidesz emberét

Független civilként mutatta be a Hír Tv a pécsi Fidesz emberét

Éremeső a szegedi kajak-kenu-vb-n

Éremeső a szegedi kajak-kenu-vb-n

Meghalt David Koch, az egyik leggazdagabb ember a Földön

Meghalt David Koch, az egyik leggazdagabb ember a Földön