szerző:
hvg.hu

Az idei Titanic Filmfesztivál programjában először kaptak szerepet - rögtön tematikus blokkban - a világszerte egyre népszerűbb japán rajzfilmek, az animék. Ennek kapcsán tekintettük át a műfaj sajátosságait.

Az anime nem arról ismerszik meg, hogy kegyetlen pornográf, véres és céltalanul brutális. Nem, a japán anime is összefoglaló név, s nem igen jelent mást, mint a magyarban az animáció. Itthon egyre többen érdeklődnek a műfaj iránt, de sokakat visszarettent az animék – vagy rokonaik: a mangák – a kereskedelmi televíziókban befutott dicstelen hazai karrierje és kálváriája; gondoljunk csak Dragon Ball Z-re vagy a Pokemon-szériára.

Az anime számtalan alműfajt rejt magában, mindegyik más-más csoportnak kiporciózva. Ellentétben az amerikai rajzfilmekkel vagy képregényekkel (cartoon, comics) a japán rajzfilmek nem elsősorban a meseszerű események és környezet ábrázolása a célja, szereplői túljutnak a bárgyú szuperhős jellemábrázoláson. Az animék gyakran ironikus, komoly morális tartalmat magukban hordozó alkotások, amelyek szereplői árnyalt személyiséggel vannak felruházva.

Nem is annyira az derül ki ezekből a rajzfilmekből, milyenek a japánok, hanem hogy hogyan látják saját magukat, hogyan élik meg a tokiói nyüzsgést, vagy hogyan viszonyulnak a letűnt szamurájok korához. Mindezt a kor igényeinek megfelelőentermészetesen a cyber technológiával ötvözik.

Nincsenek tartalmi vagy műfaji megkötések, bármiről szólhatnak ezek az alkotások, bizonyos értelemben a nagyjátékfilmeket helyettesítik velük a japán filmkészítők. Az anime nagy előnye az alkotók szempontjából, hogy nincsenek az élő szereplős filmeknél jellemző megkötések, hiszen bármi ábrázolhat rajzolt mozgóképpel. Azért tartják a nyugati félgömbön sokan túlzásnak, mert olyan cselekedetek és események ábrázolását teszi lehetővé, amelyekről nálunk vagy az Egyesült Államokban nem forgatnak filmet.

A helyzet azonban gyorsan változik, Amerikában a Walt Disney kezdett anime kiadásba, míg Franciaországban külön csatorna sugároz naponta 24 órában. Itthon kábeltévén 2004 decemberében indult, és kizárólag animékkel foglalkozik az este nyolc óra után a Minimax rajzfilmcsatorna sávjában fogható Anime+, ezt azonban még nem minden szolgáltató sugározza.

A genezistől a világsikerig (Oldaltörés)

Az anime fanatikusai az internetet is belakják, hatalmas szervereket üzemeltetnek a lelkes rajongók, és több száz gigányi anime és annak erotikus alműfaja, hentai tölthető le.

Az erotikus vagy szex animék (más néven ecchik) éppen a rajzolásban rejlő korlátlanságot használják ki, és ábrázolnak sokszor tényleg durva vagy obszcén, sőt bizarr pillanatokat. A Japánban hatalmas népszerűségnek örvendő hentai rajongói szerint elfojtott vágyaik kiélésének legjobb eszköze a műfaj. Ráadásul az animék nagy részében nők „játsszák” a főbb szerepeket, így a főhős teste az ember tökéletességének szimbóluma annak minden esendőségével.

A japán rajzfilmek azonnal szembeötlő különbsége a nyugati rajzfilmekhez képest, hogy míg az utóbbi full animated technológiával – vagyis a kamerával felvett filmekhez hasonlóan 24 képkockából (frame) áll egy másodperc –, addig a japánok nyolc képkockát használnak, ezért látjuk a mozgást darabosnak. Ráadásul például, amikor egy ütést ábrázolnak, az ütés maga egy képkocka, míg az ütést kapott szereplő hátrazuhanása hét képből van megrajzolva. Ezt nevezik aszimmetrikus dinamikának, amely eredetileg a japán kabuki színházi műfaj sajátossága.

Tezuka: Astro boy
Az ötvenes évektől datálható anime, amelynek nagy mestere, Tezuka fektette le az ábrázolásmód alapjait, egyrészt a hagyományos japán képzőművészetre, másrészt a 30-as 40-es amerikai rajzfilmjeire támaszkodott. Míg azonban a hatvanas években főleg gyerekeknek készültek az alkotások, a hetvenes évekre a felnőttek is az anime célcsoportjává váltak. A nyolcvanas évekkel a videó megjelenése hozta el a műfaj felemelkedését a felkelő Nap országában, ekkor kezdték széles körben terjeszteni, különösen a hentainak lett nagy sikere.

A kilencvenes években a manga-anime duó mellé harmadik társként belépett a piacra a videójáték is. Ma már nem jelenik meg úgy jelentősebb anime alkotás, hogy párhuzamosan ne dobnának piacra a sztorira épülő videojátékot.

http://aoianime.animehq.hu/

www.manga.hu

http://www.titanicfilmfest.hu/2005/section/index.php?menu_id=3&section_id=17

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Kult

Az első képregényfesztivál Budapesten

Az új, hazai comics-reneszánsz egyik kétségtelen jele az 1. Magyar Képregényfesztivál. Az esemény április 9-én lesz Budapesten, gyűjtők, rajongók, alkotók és kiadók részvételével; ez utóbbiak több új kötet megjelenését időzítik erre az eseményre.

hvg.hu Kult

Megalakult a Képregénykiadók Szövetsége

Öt hazai kiadó képviselői megalapították a Magyar Képregénykiadók Szövetségét, elsődleges céljuk a terjesztés problémáinak megoldása és az olvasói kör szélesítése. Az első magyar képregényfesztiválra április 9-én kerül sor.

Hárs Géza Kult

Maus: a holokauszt-képregény magyarul

A vészkorszak elbeszélésére tett eddigi legkülönösebb kísérlet: képregény antropomorf egerekkel és macskákkal. A comics-történelem egyik legfontosabb műve most végre a hazai könyvespolcokra is felkerülhet. Összeállításunkban más, sok vitát kiváltott holokauszt-műveket is szemlézünk.

hvg.hu Kult

Titanic filmfesztivál: fókuszban a Távol-Kelet

Idén 12. alkalommal, 2005. március 31 és április 10 között kerül megrendezésre a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Budapesten. A filmek az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Kossuth és Toldi moziban, illetve az Örökmozgó Filmszínházban kerülnek a közönség elé.

hvg.hu Kult

Talált, süllyed: Titanic fesztivál és egyéb programok

E heti ajánlatunkban ott a Hiúság vására, Thackeray klasszikus regényének filmváltozata. A Titanic filmfesztivál, amely az ázsiai filmtermésből is merít. Van még techno és művészet: Lézer Fesztivál a Planetáriumban. Levezetésként pedig Omara Portuondo koncertje a Művészetek Palotájában.

Kult

Kisebbségi hősök az amerikai képregényben

A comics-hősök sokfélék. Elképesztő mennyiségben, színben és alakzatban találhatók a füzetekben. Ám általában nem emberi lények. Ha egy képregényben mégis embert ábrázolnak, az még ma is a legtöbbször fehér férfi.

MTI/hvg.hu Kult

Magyar képregény-történeti tárlat Budapesten

Az új, magyar képregény hullámra reflektál egy budapesti kiállítás. A Kis magyar képregény-történet című tárlat a magyar comics-múlt és az egyelőre még csak formálódó jelen műveiből válogat.

hvg.hu Kult

Elúszott a Titanic

A 12. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 62 + 1 filmjét 118 vetítésen láthatta a nagyközönség, azaz 19 600 néző. A közönségdíjat idén a Zsinóron című alkotás kapta. A második legnépszerűbb film a fesztiválközönség szavazatai alapján a Tokiói keresztapák című anime lett. A harmadik helyen A nagy hullarablás című amerikai road-movie végzett.

MTI Kult

Maus képregénykockák a pesti metróban

Metrókocsikban láthatók egy hónapon át Art Spiegelman: Maus című, egy holokauszt-túlélő visszaemlékezései alapján készült képregényének részletei. A társadalmi kampányt megnyitó Bozóki András kulturális miniszter szerint "biztos meg fog hökkenni, biztos meg fog lepődni" az utazóközönség.

Lejárt egy brit popsztár szavatossága a Madame Tussauds panoptikumban - ön kit távolítana el a múzeumból?

Lejárt egy brit popsztár szavatossága a Madame Tussauds panoptikumban - ön kit távolítana el a múzeumból?

A szír macskamentő és Thürmer Gyula egy dalban - itt a megzenésített hírek 2. része

A szír macskamentő és Thürmer Gyula egy dalban - itt a megzenésített hírek 2. része

Több mint 120-an sebesültek meg a 14 afganisztáni pokolgépes merényletben

Több mint 120-an sebesültek meg a 14 afganisztáni pokolgépes merényletben

Hatalmas aksi lehet a Huawei Mate 30 Próban

Hatalmas aksi lehet a Huawei Mate 30 Próban

A Facebook és a Twitter is törölte a hongkongi tüntetőket mocskoló fiókokat

A Facebook és a Twitter is törölte a hongkongi tüntetőket mocskoló fiókokat

Ott jártunk, ahol aranykolbászból van a kerítés

Ott jártunk, ahol aranykolbászból van a kerítés