szerző:
hvg.hu

Programajánlatunkban ott a Repülő tőrök klánja, egy film a hatalomért folyó harcról, illetve egy új francia cirkusz a Merlinben. Balkáni ritmusok sok tánccal az A38 hajón, a francia La Bugade zenekar előadásában. Szimfonikus animáció a Nemzeti Hangversenyteremben és Kortárs Drámafesztivál a Millenárison.

Film
Repülő tőrök klánja

Szerelem és szenvedély
A főszereplő, Zhang Ziyi - bár még csak hat éve színészkedik - máris számos filmjével bizonyított: a The Road Home Ezüst Medve-díjat, A Tigris és Sárkány Oscar-díjat kapott, az Oscar-ra jelölt Hős pedig minden idők legdrágább mozijaként vált ismertté, amely világszerte nagy sikernek örvendett.

Bár jelen film a Kína fénykorát fémjelző Tang dinasztia hanyatlásával indul, a kínzás, a hatalomért folyó harc, a szerelem, és a szenvedély mind számos fordulattal gazdagítják az eddig egyszerűnek tekinthető cselekményszálat.

Kínai-hongkongi akciófilm, 2004
Rendező: Yimou Zhang

36

Oliver Marchal rendező feltámasztja a francia zsaruthriller műfaját, a kemény és fordulatos alkotás a Szemtől szemben mintájára elegánsan és erőteljesen szövi a szálakat, emellett a két főszereplő pályája legnagyobb alakítását nyújtja.

Francia krimi, 2004
Rendező: Olivier Marchal

Színház
Francia cirkusz - Merlin

Őrült spirálok
Az új francia cirkuszt mutatja be a Merlin Nemzetközi Színház és a budapesti Francia Intézet szervezésében április 29-én és 30-án sorra kerülő három különleges produkció. A Les Objets Volants (Repülő Tárgyak) társulat két előadásának címe: Zsonglőrködés és Áttetszőség. Az őrült spirálokat leíró és hihetetlenül pattogó labdák, bábuk és botok között a néző már azt sem tudja, valójában ki irányítja a játékot: a tárgyak vagy a zsonglőr?

Tavaly május elsején a Magyarország uniós csatlakozása alkalmából szervezett ünnepi rendezvényeken több francia cirkuszi társulat is nagy sikert aratott. Ez adta az ötletet a francia cirkuszi fesztiválhoz. A program során három olyan produkciót láthatunk a Merlin Nemzetközi Színházban, amelyek azt hivatottak bizonyítani, hogy az új cirkusz fogalma egy minden korábbinál kreatívabb, összetettebb, modernebb és dinamikusabb műfajt takar.

Merlin Nemzetközi Színház, április 29.-30.

Kun Attila koreográfusi estje - Trafó

PR-evolution
Kun Attila és a PR-evolution csoport a kortárs tánc mozdulatra koncentráló vonulatát követi. A szerző fizikai és szellemi energiákat sűrítő előadásmódja átterjed a többi táncos koreográfiájára is: a mozdulatok pontosak, fegyelmezettek, a kompozíció bonyolultsága ellenére áttetszők, mialatt a testet kordában tartó fizikai határok minden korlátot átlépve kitágulnak.
 
A Search for better című darab saját létrejöttének kérdéseit boncolgatja: Hogyan kezdhetünk hozzá egy darab elkészítéséhez? Hol van a kezdőpont? Mi adja meg a dinamikát, a hangulatot? Honnan és hogyan érkeznek a kifejezési formák? Hol születik a darab? A fejben? A testben? A színpadon? Ezzel szemben a Visible shape című előadás kilép a hétköznapokba, s a megszokottat vizsgálja: a látható formák mindennapjaink biztos kapaszkodói – vagy mégsem? Kun Attila tavaly januárban bemutatott Fetish című darabjában a pénz, a média és a hatalom kérdéskörét vizsgálja, nem társadalomkritikai éllel, csupán a felmutatás szándékával. Az eltelt egy év során a koreográfus új szemszögből kezdte látni a folyamatot, és ennek szellemében alakította át a darabot.

Trafó, április 22-23. 20:00

Irodalmi Szlalom: „A XXI. század költői” sorozat

Térey János és Szálinger Balázs. Felolvasóest-sorozat indul a kortárs magyar irodalom jeles képviselőinek közreműködésével az 5égtáj Teaházban a kies Szilágyi Dezső tér szomszédságában, minden hónap utolsó hétfőjén.
Az első alkalom április 25-én lesz, 19 órai kezdettel: Térey János olvas fel legfrissebb verseiből válogatva, és Szálinger Balázs A sík című, a júniusi könyvhétre megjelenő kiseposzából kapunk ízelítőt. A verseket beszélgetés követi. Aki kérdez: a közönség! Kérdésbóják: milyen viszonyban van az irodalom (és mint olyan, bármilyen művészet) az „égtájakkal”, és mit jelent 21. századi költőnek lenni.
Moderátor: Péczely Dóra (szerkesztő, kritikus)

5égtáj Teaház; Bp. I. kerület, Szilágyi Dezső tér
április 25., 19:00

Vasgyári Capriccio - táncfantázia

Róluk és nekik, miskolciaknak és miskolciakról szól a Vasgyári capriccio munkacímre hallgató táncmű. Arról a világról, s annak mindennapjairól, amelyben közelmúltjunk összes terhével itt élnek a 21. század elején, az Európai Unió végein. Az alkotók azt vallják: nem tehetik meg, hogy elforduljanak a jelentől, hogy ne vegyék észre (s ha észrevették, ne mutassák be értelmezésükben) életünk nehéz és felemelő pillanatait. Azt a költői, humoros és drámai táncnyelvet keresik - a "regionális metakommunikáció " lehetőségét -, amely segít megértenünk, hogy milyen is az a hely, ahol élünk, hogy kik vagyunk mi, akiknek itt élni adatott.

Miskolci Nemzeti Színház - Játékszín, április 14.-15., 21., 29.-30.

Kiállítások, koncertek (Oldaltörés)


Kiállítás
Munkácsy a nagyvilágban

A tárlat a világban szétszóródott Munkácsy-képekből ad válogatást, sok olyan művel, amelyet a hazai közönség csak "hírből" ismert, soha, vagy évtizedek óta nem láthatott. A több mint száz festmény mellett grafikai műveket, írásos dokumentumokat és Munkácsy-ereklyéket is bemutató kiállítás egy új Munkácsy-kép kialakítására tesz kísérletet. A tárlat laza kronológiai sorrendben tárja a látogató elé Munkácsy életművét, a korai biedermeier arcképektől és életképektől a realista kompozíciókon és a szalonképeken át a szimbolista jellegű tájképekig, illetve a historizmus szellemében készült állami megbízásokig.

Magyar Nemzeti Galéria, július 31.-ig

feLugossy László: Nyomasztás

feLugossy László (1947, Kecskemét) utoljára 2003-ban szerepelt a Várfok Galériában egyéni kiállítással, most a legfrissebb, idén készült munkái láthatók a Galériában április 21-től. Festészete a 80-as években már kialakult motívumainak (nőalakok, kicsavart, elnyújtott végtagokkal; edények, kanalak, ágak, testek) szürrelista komponálásából születik. Most a néző tűrőképességét feszegeti - ki mennyire hagyja magát nyomasztani - a túlzsúfolt képekkel.

Várfok Galéria, Budapest, április 21. - május 21.

A Folyamat Társaság új tárlata

A Folyamat Társaság a kiállítások társasága: a kiállítás a tagok között a legfontosabb kapocs, valamint működési elv is egyben: a Társaság nevében jelzett folyamatnak pillanatfelvétele. Legfontosabb jellemzője a páratlan sokféleség az alkotás módszereinek, eszközeinek és hordozóinak a sokszínűség terén.

A Folyamat Társaság tagjai többek között Bakonyi Mihály festőművész, Bakos Ildikó szobrászművész, Balás Eszter szobrászművész, Balogh Géza festő-szobrászművész, Bikácsi Daniela festőművész, Bodor Anikó grafikusművész és még sokan mások.

Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria,április 22. - május 28-ig

Koncert
La Bugade, Balkán Fanatik - A38

Balkán Fanatik
Balkáni ritmusok, sok elektronikával, még több tánccal, Francia- és Magyarországról. A francia La Bugade zenekar a mi Fanatikunkhoz nagyon hasonló, elektronikus alapú balkáni népzenét játszik, némi klezmerrel és kevéske dubbal megspékelve. A francia koncertek sorozatát a hajón ezúttal ez a kemény gascogne-i "transz-ethno" együttes folytatja, nem véletlenül. A Bugade titokzatos, szenvedélyes hangulatú zenéje egyesíti magában az ősit és a kortársat, a szavakat és a hangokat, a legkülönbözőbb hangulatokat, dalokat és táncokat. Elképesztő hangszerarzenáljukban megtalálhatók a hagyományos francia darabok (boha: landes-i duda, grailhe: oboa, fuvolák, hegedűk, ütőhangszerek) és a legmodernebbek is (billentyusök, samplerek, programozott cuccok) egyaránt, de ezek az őrült gascogne-i zenészek a "merev" gépi hangszerekkel is a létező leglazábban, D' Artagnan modorában bánnak.

A38 állóhajó, április 22. 21:00

Koncert, fesztivál (Oldaltörés)


Palermo Boogie Gang - A38
 

Boogie lovagok
A zenekar tizenkét évi együtt zenélés után 1997-ben oszlott fel. Olykor-olykor azóta is összejön a társaság egy jó kis  zenélésre. A most feltámadó banda tagjai változatlanul a blues hazai élmezőnyéhez tartozó csapatokban játszanak.Az együttes 1985-ös megalakulása óta a chicagói rhythm and bluest valamint a harmincas évek boogie-woogie-ját játszotta. A zenekarnak tagja volt az alapító Hagyó Bélán kívül Fekete Jenő énekes és gitáros, Szabó Tamás, az ország egyik legjobb szájharmonikása, Kepes Róbert basszusgitáros,  Mezőfi István dobos, billentyűs hangszereken pedig Bacsa Gyula játszott.

A koncert időpontjául azért is választották ezt a napot, mert Fekete Jenő, aki már évek óta a Muddy Shoes együttessel zenél, ezen a napon született. Együttese teljes létszámban a koncert vendége lesz. Nemcsak az említett zenészek csatlakoznak a jubileumi bulihoz, hanem a hazai blues és a rock több más kiválósága, köztük Pribil György, Török Ádám, Takáts Tamás és Egri János. A Palermo mindig szívesen alkalmazott fúvósokat, ezúttal is "beveti" a fúvós szekciót. A komolyabb hazaiblues eseményein, így ezúttal is rendszeresen fellép Ripoff Raskolnikov osztrák gitáros és énekes.   
 
Budapest, A38, április 24

NFZ koncert - szimfonikus animáció
 
Újszerű kísérlet tanúja lehet április 21-én a Nemzeti Filharmonikusok hangversenyének a Nemzeti Hangversenyteremben: Bartók Csodálatos mandarinja Kocsis Zoltán vezényletével ezen az estén szimfonikus animáció előadásban hangzik el. Ennek az összművészeti műfajnak az a lényege, hogy a koncertszerű formában felhangzó zenével egy időben animációs technikával előállított képsorozatok jelennek meg a zenekar mögötti A képsorozatok alkotója M. Tóth Géza animációs filmrendező, a Magyar Iparművészeti Egyetem tanára.

A közönség vetített képet lát és nagyzenekari muzsikát hall, a koncertterem mégsem változik át mozivá, és a közönség sem alakul nézőközönséggé. Az alkotók lényegesnek tartották, hogy ne a látványnak rendeljék alá a zenét, hanem – számítógépes technika segítségével – a vetített kép legyen az, ami az élő zenéhez igazodik, előadásról előadásra. A képsorozatok kialakításánál ezúttal elsődlegesen a zenemű partitúrájára támaszkodtak. E képsorozatok nem a történet filmes értelemben vett elbeszélését célozzák, hanem a zenében rejlő narratív lehetőségeket kiegészítve, új asszociációkat sugallnak. 

Nemzeti Hangversenyterem, április 21.

Fesztivál
Kortárs Drámafesztivál Budapest - Millenáris

Mattias Andersson: Szex, drog, erőszak
Felolvasószínház. Rendező: Almási-Tóth András, színészek: Koós Olga, Miklósi György, Merz Tibor
április 23., 19:00, Fogadó

Színház és Irodalom
A Krétakör felolvasószínházi sorozatának újabb epizódja
Neil LaBute: A kegyelem napja (The Mercy Seat)
Rendező: Schilling Árpád, szereplők: Péterfy Borbála és Scherer Péter
április  24., 20:00, Teátrum Kék Szalon
 
Lars Norén: Háború
Felolvasószínház. Rendező: Bodó Viktor
április 25., 22.30, Fogadó - Padlás

Krétakör Színház: FEKETEország
Rendező: Schilling Árpád
Az előadás után:  Színházcsinálók. Beszélgetés a mai színházi trendekről. Meghívott vendégek: Ellen Walraven, a Barrelnad holland színház dramaturgja Alvis Hermanis, az Új Rigai Színház igazgató-rendezője Matthias Lilienthal, a berlini Hebbel Theater intendása Penny Black, a Gate Theatre vezető dramaturgja
április 26., kedd, 19:00, Teátrum
 
Dráma élesben – kortárs magyar dráma és színház külföldi és magyar szemmel
Nemzetközi és magyar kritikusok beszélgetése
április 27., 16:00 Fogadó - Padlás

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
57 menekültet szállítottak az olasz hatóságok Lampedusára

57 menekültet szállítottak az olasz hatóságok Lampedusára

Senkinek nem kellenek a Heti Válasz kiadványai

Senkinek nem kellenek a Heti Válasz kiadványai

Merjünk kicsit álmodni: Z4-es BMW-ket eresztettünk össze egy spéci Mazda MX-5-tel

Merjünk kicsit álmodni: Z4-es BMW-ket eresztettünk össze egy spéci Mazda MX-5-tel

Ledobta a rendőrség a cukiságbombát

Ledobta a rendőrség a cukiságbombát

Eladó a Porsche legendás első autója

Eladó a Porsche legendás első autója

És akkor kiderült, mi is az igazság a magyar gazdaságról

És akkor kiderült, mi is az igazság a magyar gazdaságról