szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Spiró György Fogság című regénye, Paulo Coelho, a világ jelenleg legolvasottabb írójának új műve, valamint Oroszország, mint díszvendég lehetnek a csütörtökön kezdődő XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál szenzációi.

Paulo Coelho
A világ legolvasottabbja
© Magvető
Zentai Péter László, az MKKE (Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete) elnöke, a fesztivál igazgatója szerdán, egy nappal az esemény kezdete előtt tartott sajtótájékoztatót. Szerinte Spiró György regénye, a Fogság az idei év irodalmi szenzációjának ígérkezik. Emellett a fesztiválon debütál magyarul Paulo Coelho új műve, A zahir, valamint a Nobel-díjas Gabriel García Márquez "váratlan", új regénye, a Bánatos kurváim emlékezete.

A Budapest Kongresszusi Központban csütörtöktől vasárnapig tartó könyvfesztiválon - amely idén is a kortárs igényes irodalomról, elsősorban Magyarország és Európa ünnepelt és újonnan bemutatkozó alkotóiról szól - Paulo Coelho és Oroszország lesz a díszvendég.

Szvák Gyula, a magyar-orosz kulturális évad főkurátora arról beszélt, hogy egy sor kiváló orosz író lesz a fesztivál vendége, akik a mai orosz kultúra méltó képviselői, majd mindegyikük új könyvvel jelentkezik. Budapestre látogat többek között Viktor Jerofejev, Pjotr Vajl, Vlagyimir Vojnovics és Tatyjana Tolsztaja. Oroszországban ma évente 90 ezer könyv jelenik meg.

Viktor Jerofejev
A díszvendég Oroszország
© Európa Könyvkiadó
Nyina Litvinyec, az orosz sajtó és tömegkommunikációs szövetségi ügynökség könyvkiadói főosztályvezetője, aki egykor az Inosztrannaja lityeratura orosz folyóirat munkatársaként járt először Budapesten, úgy érzékelte, az utóbbi másfél évtized hatalmas politikai változatásai lefékezték a korábbi kiterjedt orosz-magyar kulturális párbeszédet. Reméli, hogy az orosz díszvendégség új fordításokra, további orosz művek magyarországi megjelentetésére ösztönzi majd a kiadókat.

Elmondta, hogy Európában növekvő érdeklődéssel fordulnak az orosz irodalom felé, az utóbbi két évben - Frankfurt, Varsó és Párizs után - a budapesti a negyedik olyan könyvfórum, ahol Oroszország kiemelt kiállítóként vesz részt.

A Könyvfesztiválon idén is külön rendezvénye lesz az európai elsőkönyveseknek, amelyre a több mint hetven tehetséges pályakezdő prózaíró érkezik a magyar fővárosba.

A könyves seregszemlén 550 magyar és külföldi kiadó 45 ezer kötetet állít ki, ötven külföldi, többségében európai író fogadta el a meghívást a budapesti rendezvényre. A fesztiválon összesen több mint 300 újdonságot kínálnak, ezek ismertetésére idén is külön katalógust állítottak össze a szervezők.

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár mint a nemzetiségi-etnikai kérdéskör szakkönyvtára tizenegyedik alkalommal rendez átfogó kiállítást; a Magyarországon élő tizenhárom nemzeti és nyelvi kisebbség kulturális intézményrendszerét, tankönyveit, könyvtári és iskolahálózatát, sajtóját mutatja be standján.

A nagy könyv olvasásnépszerűsítő mozgalom hét-nyolc programmal jelentkezik a fesztiválon. A fórum keretében hirdetik ki Magyarország száz-száz legkedveltebb külföldi, illetve magyar regényét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

A HVG-könyvek a könyvfesztiválon

Az április 21-én kezdődő XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a HVG Könyvek is részt vesz a Kongresszusi Központban; kiadványaihoz kapcsolódó rendezvényekkel, beszélgetésekkel.

MTI Kult

A Nagy Könyv egészen decemberig tart

A voksok alapján április 23-án mutatják be az ország száz kedvenc könyvét, majd hetente két alkalommal jelentkezik majd a Könyvek csatája című vitasorozat. Június 11-én derül ki a 12 kedvenc könyv címe; a műsorfolyam befejező adásában, december 17-én dől el, melyik regény nyeri el a Magyarország kedvenc regénye 2005-ben címet.