szerző:
hvg.hu

E heti ajánlatunkban ott egy francia-olasz romantikus filmdráma, a XXIII. Magyar Sajtófotó Kiállítás a Művészetek Palotájában, illetve egy stockholmi és budapesti vegyes projekt a Trafóban. A Makám, az Amadinda Ütőegyüttes és Besh o droM, valamint film, fotó, autentikus és etnozene a CEU-n. Programok ínyenceknek a hvg.hu-tól! Besh o droM

Film
Mint egy angyal

Önmagukat keresik
Jelenet a Mint egy angyal című filmből
A történet olyan emberekről szól, akik nagyon jól tudják, hogy mit tennének, ha valaki másnak a helyében volnának, de a sajátjukban nem boldogulnak valami jól, akik egész egyszerűen még mindig nem találtak magukra. Agnes Jaoui filmje a 2004-es Cannes-i Filmfesztiválon elnyerte a legjobb forgatókönyvért járó díjat, illetve egy Arany Pálma jelölést kapott. Ezen kívül két Európa Filmdíj- és két César-jelölést is magáénak mondhat a legjobb rendezés és a legjobb forgatókönyv kategóriában. A filmet budapesti mozikban vetítik.

Színes feliratos francia-olasz romantikus dráma, 2004
Rendező: Agnés Jaoui
Szereplők: Marilou Berry, Agnés Jaoui, Jean-Pierre Bacri, Laurent Grévill

Bódis Kriszta: Amari Kris (dokumentumfilm)

„Ez a Békés megyei közösség büszke arra, hogy őrzi a hagyományokat, és én azt mondom, hogy legyenek is büszkék. És mi, nem cigányok is legyünk büszkék arra, hogy van egy ilyen cigányságunk”- nyilatkozta Bódis Kriszta, író, filmrendező a romaweb-nek 2004 augusztusában. Az oláhcigány közösség ma is élő vitarendezési kultúráját, a „cigánytörvényt” bemutató dokumentumfilmjén 2001-ben kezdett dolgozni, és közel kétéves előkészítő munka után, személyes kapcsolatteremtést és a közösség életében való részvételt követően, harminc órányi forgatott anyagból készítette el a filmet. Az alkotás 2004-ben megnyerte az Uránia moziban megrendezett Dialëktus Antropológiai Filmfesztivál nemzetközi zsűrije által odaítélt fődíjat, de már ottani bemutatásakor nagy vihart kavart.

Hunnia, április 30, 16:00

Egy mukkot se! - Szeged

A színész Jan Henrik Stahlberg írta a forgatókönyvét és játssza a főszerepét ennek a metsző, finoman és kegyetlenül vicces szatírának, melyet Marcus Mittermeier nagy magabiztossággal rendezett meg. A film díjai 2004-ben: Arany Filmdíj - Német Filmdíj, a legjobb vágás - Sarah Clara, Weber Max; Ophüls Fesztivál: közönségdíj, Max Ophüls díj, a Gyermek-zsűri díja, legjobb forgatókönyvírásért díj: Jan Henrik Stahlberg; Schwerini fesztivál: Közönségdíj. Tekintélyes lista.

Színes német filmszatíra, 2004
Rendező: Marcus Mittermeier
Szereplők: Jan Henrik Stahlberg, Fritz Roth, Wanda Perdelwitz

Színház
Alvis Hermanis: A hosszú élet

A csaknem egy éves alkotói csapatmunka gyümölcse, a Hosszú élet – öt fiatal színész előadásában – öt nyugdíjas ember életét mutatja be egy nap eseményein keresztül. Napjaink Rigájában zajlik az esemény, de valójában Közép-Kelet-Európa bármely országában megvan ez a fajta miliő. Az előadás bravúrja formai megoldásaiban rejlik. A színpadkép három félkomfortos lakás hiperrealista rekonstrukciója. Az illúziókeltésen messze túlmegy az, ahogyan a lakások be vannak rendezve lakóik mindennapjainak kellékeivel, tárgyaival. 

Trafó, április 28., 20:00

Harold Pinter: A szerető

Sok-sok átharcolt év
Szabó Márta és Horváth Lajos Ottó
© Millenáris
Mi a megoldás? Létezik-e csodarecept a szerelem felébresztésére? Adott egy férfi és egy nő - nevezzük Sarah-nak és Richardnak - a házassági évfordulójuk napján. Vegyünk ehhez a két emberhez sok-sok átharcolt évet, spékeljük meg mindezt néhány létező- és álproblémával, öntsük le pegy-két pohár könnyel, reszeljünk rá pár keresetlen szót és végezetül szórjunk a tetejére szerelmes pillantásokat, hogy valami édes is legyen benne.

Rendező: Honti György
Játsszák: Horváth Lajos Ottó, Szabó Márta, Honti György
Millenáris Fogadó-Padlás, május 3. 19:00

Valahol Európában - Pécs

A musical Radványi Géza és Balázs Béla azonos című filmje alapján készült. Az előadás lényeges hatáselemei a tánc és a mozgás. Nemes István érzelemgazdag szövegéhez Dés László komponált zenét, a színpadi variáció szerzői pedig Bőhm György, Korcsmáros György és Horváth Péter. A huszadik század második felének magyar filmművészete a Valahol Európában képsoraiból nőtt ki...

Játsszák: Dargó Gergő, Kerekes Attila, Csengeri Attila, Polyák Lilla
Pécsi Nemzeti Színház - Nagyszínház, április 29. 19:00


Kiállítások (Oldaltörés)


Kiállítás
XXIII. Magyar Sajtófotó Kiállítás - Művészetek Palotája

Április 21-én ünnepélyes keretek között megnyílt a XXIII. Magyar Sajtófotó Kiállítás a Művészetek Palotájában. A tárlat tablóit idén először ingyenesen tekinthetik meg a látogatók. A reprezentatív helyszínen mintegy 1.500 négyzetméteren mutatják be a magyar sajtófotó pályázat anyagát, és az ahhoz kapcsolódó három tárlat (Párbeszéd 2004; Pálfai Gábor Emlékkiállítás; National Geographic Kiállítás) képeit. 

Művészetek Palotája, május 25-ig.

Intersections - Index projekt a Trafóban

Stockholm és Budapest együttműködése
Az Index kortárs művészeti helyszín
Az Index egy stockholmi független kiállítóhely, művészeti és a közönséghez kapcsolódó kísérletek helyszíne. Figyelmük középpontjába a kortárs művészetet és a kurátori gyakorlatot helyezték, azzal a céllal, hogy teret engedjünk a tágan értelmezett kreativitásnak. Emellett az Index folyamatosan törekszik különböző partnerekkel megvalósítandó együttműködésekre, mind helyi, mind nemzetközi viszonylatban. Az Intersections azokat a stratégiákat mutatja be, amelyeket az Index alkalmaz munkája során.  Az Index első alkalommal mutatja be Jesper Nordahl Jinnah Cricket Club című munkáját, amelynek létrejöttében 2004-ben producerként működött közre. Az Index és a Trafó együttműködése lehetővé tette, hogy Jesper Nordahl egy hónapon át Budapesten dolgozzék. Ennek eredményeként a művész, együttműködve az AKCIÓ újsággal, a Zöld Fiatalokkal, az IgENnel és a Gerilla Propaganda Kollektívával egy óriásplakát művet hoz létre.

Trafó, április 28 – május 20.

A modernség talánya

A Ludwig Múzeum nyitókiállítása a világ egyik legjelentősebb modern és kortárs művészeti gyűjteményéből mutat be válogatást, az elmúlt ötven év legfontosabb művészeti irányzatainak áttekintésével. A párizsi Centre Pompidou-ban működő Musée National d'Art Moderne gyűjteménye 1947-ben jött létre, többek között Picasso, Braque és Kandiszkij munkáival, és olyan jelentős művészek alkotásai szerepelnek benne - és így a most Budapesten is bemutatott anyagban -, mint Victor Vasarely, Joseph Albers, Yves Klein, Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg, Daniel Buren, Barbara Kruger, Chéri Samba, Marina Abramovi, Braco Dimitrijevi, Louise Bourgeois, Pipilotti Rist, Thomas Ruff. A Ludwig új helyszínén ez az első nagyszabású nemzetközi kiállítás.

Ludwig Múzeum, március 15. - május 15.

George Peck: Festmények mozgásban

Projected Paintings 2004-2005. Az Ernst Múzeumban George Peck amerikai képzőművész kiállítása a festészet megújítására tesz kísérletet. A kiállítás három újonnan készült alkotást is bemutat, amelyek 2004-2005-ben készültek, címük Talmi csillogás, Tisztánlátó és Személyi Motozás. A néző számára ezek a munkák megelevenedett festmények, amelyek fő alkotóeleme a mozgó kép, a kép, mely a néző szeme láttára változik.

Ernst Múzeum, Budapest, Nagymező u. 8., április 28. - május 22.

Fehér Erika: Dialógus (Fű-szobrok)

A flóra kuszasága
Fehér Erika munkája
Fehér Erika tanult szakmája a szövött, festett textil. Miután a budapesti Iparművészeti Főiskolán megszerezte a mesterképző diplomáját is, három évre a nürnbergi Képzőművészeti Akadémia szabad textil szakára iratkozott be. Felismerte, hogy ha szakmáját nem akarja teljesen feladni és innen akar a dolgok legmélyére nézni, a textilművészet lényegét kell megtalálnia. Így jutott el a legegyszerűbb anyaghoz, a fűfélékből összerótt szövethez, amelynek elementáris megfelelője, ősképlete a flóra organikus, eleven kuszasága. Anyagai a füvek és gabonanövények mesterséges környezeti feltételek között nevelt, de természetesen nőtt szövedékei lettek, amelyeket a nekiinduló élet egy bizonyos állapotában megállít, hogy a jelenségek sokféle irányát provokálhassa.

Millenáris, május 1-től mindennap 6-24 óráig

Koncertek, fesztiválok (Oldaltörés)

Koncert
Makám: Almanach
 

A Makám új dalait hallhatjuk ezen a koncerten. Az egykor az Anima Sound Systemben is megfordult Bognár Szilvia forrástiszta énekhangján csendülnek fel Krulik Zoltán dalai. Távoli, elfeledett világokat idéznek; régi, régi nyarak viharait, az aranyló ősz melankóliáját.

Besh o droM
Monoton utazások, vándorlások titkos képei kavarognak.


Millenáris Fogadó-Pódium, április 30. 19:00Koncertek a Millenárison - május 1.

Amadinda Ütőegyüttes, Teátrum, 10:00

Besh o droM, Fogadó, 19:00Fesztiválok
A Szóló Tánc és Duó Tánc Nemzetközi Fesztivál Legjobbjai 2005 - tánc

Az Orkesztika Alapítvány 2000 óta rendezi meg Szóló-, 2002 óta Duó Tánc Fesztiválját. A fesztivál lehetőséget teremt az alkotóknak, hogy kipróbálhassák művészi elképzeléseiket, akár magukon, akár egy felkért előadón, és produkcióikat megméretve visszajelzést kapjanak munkájuk fejlesztéséhez. A januári “jelölő esteken” a pályázó művek válogatatlanul történő bemutatása után a szakmai zsűri döntése, a közönség valamint a résztvevők jelölése alapján jutnak a művek a Trafóban bemutatásra kerülő versenyprogramba.

Trafó, május 3. 20:00

MEDIAWAVE a CEU-n 

Film, fotó, autentikus és etnozene: Közép-Ázsia, Szibéria és a Közel-Kelet. A győri Mediawave fesztivál programjai budapesti vendégségben.

április 28.:

17:30 Kiállítás-megnyitó – Spät Eszter
AZ IRAKI JEZIDIK c. fotókiállítását Dobrovits Mihály keletkutató, történész nyitja meg.

18:00 Koncert – SARIKAMIS, autentikus kurd népzenét játszó együttes
Kelet-Törökországból. A tavalyi fesztiválon nagy közönségsikert arató együttes egy énekesből, egy dobosból és két táncosból áll.

19:30 Filmvetítés – Hartyándi Jenő: IGRICEK ÉS KEKECEK – Dokumentumfilm a Mediawave-karaván Kazakhsztánt, Tibetet és Kínát érintő kulturdiplomáciai útjáról.

20:30 Filmvetítés – Silló Sándor: TURFÁNI KÉPESLAPOK – Ótörök sivatagi
kultúra Közép-Ázsiában. Ismeretterjesztő film az ujgur kultúráról.

április 29.:

17:00  Filmvetítés – „BEST OF …” Válogatás a MEDIAWAVE Nemzetközi film és Zenei Fesztivál szibériai, csecsen és kaukázusi dokumentumfilmjeiből

19:00 Koncert – Kanalas Éva és Ondar Kizil Oolovna – Egy tuvai énekes-gyógyító sámánasszony rituáléja Kanalas Éva magyar népdalénekes közreműködésével. Bevezetőt mond Somfai Kara Dávid néprajzkutató, turkológus

20:30 Fogadás ázsiai ételspecialitásokkal, az ALTAIN ORGIL és más mongol és szibériai sámánzenekarok koncertfilmjeinek vetítése.

Közép-európai Egyetem (CEU), Auditórium, április 28 – 29., 17.00 – 21.30

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kunhalmi: Jól vizsgázott az ellenzéki szövetség, ezt kell országosan továbbvinni

Kunhalmi: Jól vizsgázott az ellenzéki szövetség, ezt kell országosan továbbvinni

Kiakadtak egy mexikói város lakói, mert a kartonból készült mását küldte a polgármester egy rendezvényre maga helyett

Kiakadtak egy mexikói város lakói, mert a kartonból készült mását küldte a polgármester egy rendezvényre maga helyett

Amerikai cégek tárgyalnak a feketelistára tett Huawei-jel

Amerikai cégek tárgyalnak a feketelistára tett Huawei-jel

Renzi bemutatta új pártját, melynek neve: Italia Viva

Renzi bemutatta új pártját, melynek neve: Italia Viva

Madár csapódott a repülőgépnek, amelyről az atomháborút is lehet indítani

Madár csapódott a repülőgépnek, amelyről az atomháborút is lehet indítani

Nem talál egy fájlt a windowsos gépén? Akkor próbálja ki ezt a programot

Nem talál egy fájlt a windowsos gépén? Akkor próbálja ki ezt a programot