Hogy sznobkarnevál, esetleg művészeti kurátorok megélhetési seregszemléje vagy mégiscsak a kortárs képzőművészet legnagyobb, de legalábbis legpatinásabb rendezvénye-e, azt döntsék el az efféle döntésekre hivatottak. A séta a kiállítási helyszíneken, a Giardiniben és az Arsenale hűvös csarnokaiban mindenképpen élményszámba megy.

Laura Belém munkája
© Kiss-Kuntler Árpád
Két kopottas halászladik ring az egykori hadihajógyár, az Arsenale dokkjának vizén – orrlámpáikkal egymást „nézik”. A brazil Laura Belém ez a Szerelemben című műve zárja a Mindig kicsit távolabb mottó alá tartozó, közel félszáz művész alkotásait felvonultató szekciót. Szükség is van a megnyugtató és egyszerű fináléra, a gyárcsarnokok műtömege ugyanis még a gyakorlott biennáléjáróknak is sok.

Leigh Bowery munkája
© Kiss-Kuntler Árpád


Az 1980-as, 1990-es évek londoni klub-életének meghatározó figurája, Leigh Bowery a 21. században is képes a polgárpukkasztásra. Divattárlata esszenciája a ma már történelemnek számító brit földalatti klubkultúrának.A Guerilla Girls munkája
© Kiss-Kuntler Árpád
A New York-i Gerilla Lányok politikai plakátokkal szándékoztak meglepni a kultúrzarándokokat. A képregény és moziplakát stílus tagadhatatlanul lejön. Akárcsak a harcos üzenet; amely egyszerre fricska minden irányba: a hímsoviniszta showbiz-nek éppúgy, mint az akcionista
médiaterroristáknak.


Részlet Sergio Vega installációjából
© Kiss-Kuntler Árpád
Az argentin Sergio Vega Az Édenkert megtalálása című installációja már a kelet-európai humorérzéket is kielégíti. A teremnyi mű sajátos keveréke egy dél-amerikai baromfiudvarnak és egy 1960-as, 1970-es években divatos színes op-art bútorokkal zsúfolt nappalinak. A szoba sarkában plasztik krokodil bambul a tévé előtt, közben pedig a brazil slágergyáros Joao Gilberto nótái szólnak.

Sergio Vega munkája
© Kiss-Kuntler Árpád

Vega szabadtéren is jó: az Arsenale nyilvános telefonjaira emberméretű plasztikpapagájokat ültetett. A papagáj - amely az Éden madara, s a legendárium szerint az állatvilágból egyedül őrizte meg a beszéd képességét - a brazíliai telefonfülkék design-jához tartozik.Salah Hammad munkája
© Kiss-Kuntler Árpád
A nemzeti pavilonoknak helyet adó platán-liget, a Giardini felhozatalát lehetetlen felsorolni – erre vannak a vaskos biennále-katalógusok.

A tradicionális művésznemzetekre koncentráló sajtóbeszámolókból rendszerint kimarad az egyiptomi pavilon, pedig Salah Hammad, evező lapátokon „tántorgó”, Migráció címmel kiállított óriás bárkája egy sajtófotót mindenképp megér…

Daniel Knorr munkája
© Kiss-Kuntler Árpád
A románok költségtakarékos nemzeti reprezentációja már kevésbé látványos, habár terhes a mondanivalótól. Daniel Knorr hangsúlyozottan a közelgő Eu-csatlakozásra utalva az üres pavilont „állította ki”. A feketére festett falú teremben az egyetlen látnivaló a kinyitott hátsó ajtó keretezte velencei sétány-részlet… Kilátás Európára!
Kiss-Kuntler Árpád – Vajna Tamás

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI/hvg.hu Kult

Kicsiny Balázs művei a Velencei Biennálén

A júniusban nyíló 51. Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjának kurátori feladatait Fitz Péter művészettörténész, a Fővárosi Képtár igazgatója látja majd el. A pályázaton nyertes kiállítási terv szerint Velencében jövőre Kicsiny Balázs Navigációs kísérlet című munkája képviseli Magyarországot.

Szellem

Érzelmes visszautazás

Az elmúlt években egyre többször sznobkarneválhoz, világunt művészek seregszemléjéhez hasonlították a velencei biennálét. A horizonton - ezt ellensúlyozandó - most feltűnt az új romantika, amely újra elcsábíthatja a nagyközönséget.

Megint razziázott a rendőrség a Hős utcában, 29 embert állítottak elő

Megint razziázott a rendőrség a Hős utcában, 29 embert állítottak elő

Önsíkosító óvszerektől remélik a fertőzések visszaszorulását

Önsíkosító óvszerektől remélik a fertőzések visszaszorulását

Jöhet a panorámaadó Siófokon

Jöhet a panorámaadó Siófokon

Kiszivárgott: 9000 embert rúg ki a kormány

Kiszivárgott: 9000 embert rúg ki a kormány

Nem fogja elhinni, miért vesz a kormány hétmilliárdért művházat Hanoiban

Nem fogja elhinni, miért vesz a kormány hétmilliárdért művházat Hanoiban

Nem engedik be a tb-kártyás betegeket Mészáros Lőrinc gyógyfürdőjébe

Nem engedik be a tb-kártyás betegeket Mészáros Lőrinc gyógyfürdőjébe